RAT NA BLISKOM ISTOKU

Izraelci se bombama obrušili na glavnu Hezbolahovu banku: ‘Pa što stvarno mislite da smo tamo držali novac!?‘

Iz minute u minutu pratimo ratna zbivanja na Bliskom istoku

Moćni raketni sustav THAAD

 Leah Garton/Afp

Ključni događaji:

- Izrael Bijeloj kući: Želimo provesti razoružanje Hezbolaha

- Glasnogovornik: Izrael razmatra nove ideje u vezi s oslobađanjem taoca

- Uzbuna oko dronova poslanih iz Iraka

- U Bejrutu do temelja srušena zgrada, šire se snimke

- Izraelci u Bejrutu gađali banke koje navodno financiraju Hezbolah

- Antony Blinken danas stiže na Bliski istok

- Američki ministar obrane: Teško je reći kako će izgledati izraelski odgovor na napad Irana


NOVO 12:56 Američki državni tajnik Antony Blinken otputovat će danas na Bliski istok, priopćio je State Department, u sklopu napora koje Washington ulaže da pokrene pregovore o prekidu vatre kako bi se okončao rat u Gazi nakon smrti vođe Hamasa Yahye Sinwara.

Blinken će s regionalnim čelnicima razgovarati o važnosti okončanja rata u Gazi, pronalaženju načina da se zacrta postkonfliktni plan za palestinsku enklavu, kao i o tome kako postići diplomatsko rješenje sukoba između Izraela i Hezbollaha, kaže američki State Department u izjava.

Prva stanica na bliskoistočnoj turneji bit će Izrael, priopćio je State Department bez navođenja drugih odredišta.

"Diljem regije, tajnik Blinken će raspravljati o važnosti okončanja rata u Gazi, osiguravanja oslobađanja svih talaca i ublažavanja patnje palestinskog naroda", stoji u priopćenju State Departmenta.


12:50 Približno 1000 žena i djece kojima je potrebna medicinska pomoć uskoro će biti evakuirano iz Gaze u Europu, rekao je čelnik europskog ogranka Svjetske zdravstvene organizacije.

Izrael je "obećao još 1.000 medicinskih evakuacija u Europskoj uniji u sljedećih nekoliko mjeseci", rekao je Hans Kluge u intervjuu za AFP, dodajući da će evakuacije omogućiti WHO i uključene europske zemlje.


12:35 Američki ministar obrane Lloyd Austin izjavio je da je "teško reći" kako će izgledati izraelski napad na Iran.

Teheran je 1. listopada izveo napad balističkim projektilima na Izrael, no Izrael još uvijek nije odgovorio.

SAD je rekao da neće podržati Izrael ako odabere napad na iranska nuklearna postrojenja. Istodobno, rastu strahovi da bi udar na naftna postrojenja u Iranu mogao izazvati globalnu recesiju.

"Teško je točno reći kako će izraelski napad na Iran izgledati", rekao je Austin danas.

"Na kraju krajeva, to je izraelska odluka, a vjeruju li Izraelci da je proporcionalna ili ne i kako je Iranci doživljavaju. Mislim, to mogu biti dvije različite stvari. "Učinit ćemo sve što možemo... kako bismo smanjili napetosti i nadamo se da ćemo natjerati obje strane na deeskalaciju sukoba. Dakle, vidjet ćemo što će se dogoditi", dodao je.


12:15 Noćni zračni napadi na Libanon bili su usmjereni na "financijsku infrastrukturu Libanona".

Diljem Libanona bilo je zabilježeno najmanje 16 zračnih napada na ogranke al Qard al Hassana. Naime, Izrael tvrdi da ih koristi Hezbollah za financiranje svojih vojnih operacija.

"Hezbolah je platio i nastavit će plaćati visoku cijenu za svoje napade na sjeverni Izrael i svoju raketnu vatru", rekao je šef izraelske diplomacije Israel Katz na X-u.

image

Zgrade u kojima su bile podružnice financijske institucije pretvorene su u ruševine

-/Afp
image

Zgrade u kojima su bile podružnice financijske institucije pretvorene su u ruševine

-/Afp

Izrael tvrdi da je al Qard al Hassan financijska institucija koja izravno financira Hezbollahove terorističke aktivnosti, uključujući kupnju oružja i plaćanje operativcima u vojnom krilu Hezbollaha.

Instituciju, kojoj su SAD i Saudijska Arabija nametnule sankcije, također koriste obični Libanonci i ima više od 30 podružnica u zemlji.

Banka Al Qard al Hassan izdala je priopćenje u kojemu je ismijala napade Izraela na njezine podružnice sinoć diljem Libanona.

- Napadi predstavljaju bankrot neprijatelja i iscrpljenost borbenih kapaciteta, poručuju.

image

Zgrade u kojima su bile podružnice financijske institucije pretvorene su u ruševine

Ibrahim Amro/Afp
image

Zgrade u kojima su bile podružnice financijske institucije pretvorene su u ruševine

Ibrahim Amro/Afp
image

Zgrade u kojima su bile podružnice financijske institucije pretvorene su u ruševine

-/Afp

Poručuju da u poslovnicama nije bilo gotovine koju bi Izraelci mogli uništiti.

U zračnim napadima su razorene brojne stambene zgrade u kojima su ogranci AQAH-a koristili lokale u prizemlju.

Na kraju priopćenja, koje prenosi Hezbolah, banka Al Qard al Hassan poručuje: "Oko za oko i zub za zub".

Takva se poslovica tumači kao neizravna prijetnja Hezbolaha sličnim napadima na nevojne organizacije u Izraelu.


12:00 Privremeni libanonski premijer Najib Mikati poručio je da libanonska vlada nije imala kontakta s Hezbolahom od sredine prošlog mjeseca, u intervjuu za TV kanal Al Arabiya.

Mikati je razbjesnio Iran kad je prošlog tjedna optužio Teheran za "očito miješanje u libanonske poslove i pokušaj uspostavljanja neprihvatljivog nadzora nad Libanonom", nakon što je šef iranskog parlamenta rekao da je zemlja voljna sudjelovati u pregovorima o provedbi Rezolucije 1701 Vijeća sigurnosti UN-a.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova odbacio je takvu optužbu i ustvrdio da Teheran "nikada nije imao namjeru miješati se u unutarnje poslove Libanona."


11:50 Ako Hezbolah ponovno bude gađao ciljeve najviših izraelskih dušnosnika, sravnit ćemo bejrutsku četvrt Dahiyeh sa zemljom, poruka je Izraela koju je prenijela saudijska medijska kuća Al-Hadath, citirajući neimenovane izvore.

Naime, Hezbolah je u subotu poslao dron u Izrael koji je gađao privatnu rezidenciju izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u gradu Caesarea.

Premijer i njegova supruga nisu bili kod kuće u vrijeme napada. U incidentu nije bilo ozlijeđenih.


11:35 Izraelska vojska ispričala se za jučerašnji napad u kojem su ubijena tri libanonska vojnika u južnom Libanonu, rekavši da se ne bori protiv vojske te zemlje i da su izraelski vojnici vjerovali da su gađali vozilo koje pripada Hezbolahu.

IDF tvrdi da je pogodio kamion koji je ušao u područje u kojemu su ranije gađali kamion Hezbolaha koji je prevozio bacač i projektile.

Vojska kaže da vojnici IDF-a nisu bili svjesni da je drugi kamion pripadao libanonskoj vojsci, dodajući da "ne djeluju protiv libanonske vojske".


10:50 Sastanak izraelskog kabineta za sigurnost trajao je šest sati, no premijer Benjamin Netanyahu i ministar obrane Yoav Gallant nisu dobili ovlasti da donesu odluku o terminu napada na Iran, kao što se očekivalo, javlja list Yedioth Ahronoth.

Netanyahu i Gallant žele izraelskoj vojsci dati zelensko svjetlo za odgovor Izraela na iranski napad balističkim projektilima, kao što je to bilo u slučaju nalada u kojemu je ubijen vođa Hezbolaha Hassan Nasrallah.

Ministri su navodno izrazili frustraciju zbog navodno ‘slabe reakcije‘ na napad dronom na kuću Netanyahua prošloga tjedna, a vjeruju da je napad odobrio Iran. Pripadnici službi sigurnosti odgovorili su da samo djeluju po direktivi političkog ešalona.


10:10 Iran tvrdi da je upozorio UN-ovu agenciju za nadzor nuklearnog oružja zbog izraelskih prijetnji nuklearnim lokacijama u zemlji.

Cijeli svijet je u iščekivanju vojnog odgovora Izraela na iranski raketni napad na zemlju početkom mjeseca. Tada je Benjamin Netanyahu rekao da je Iran napravio "veliku grešku" i da će "platiti za to".

Bivši izraelski premijer Naftali Bennett rekao je ranije ovog mjeseca da zemlja ima "jednokratnu priliku" da nanese štetu iranskom nuklearnom programu.

SAD je već poručio Izraelu da neće podržati odgovor usmjeren na iranska nuklearna postrojenja.


8:35 Američki ministar obrane Lloyd Austin izjavio je da je postavljen raketni obrambeni sustav koji je američka vojska nedavno poslala da zaštiti Izrael.

Obrambeni sustav THAAD jedno je od najmoćnijih proturaketnih oružja američke vojske, a ima sposobnost presresti balističke projektile na udaljenostima od 150 do 200 kilometara.

Očekuje se da bi obrambeni sustav THAAD trebao djelovati kao sredstvo odvraćanja.

Američki ministar obrane Lloyd Austin, koji se nalazi u Kijevu, nije želio otkriti je li THAAD operativan.

- Imamo mogućnost da ga vrlo brzo osposobimo za djelovanje, rekao je.

Očekuje se da će oko 100 američkih vojnika biti raspoređeno da upravljaju sustavom.


7:50 Zapovjednik 401. oklopne brigade izraelskih obrambenih snaga, pukovnik Ehsan Daqsa (41), ubijen je tijekom borbi u sjevernom Pojasu Gaze u nedjelju, objavila je vojska.

Jedan je od najviših izraelskih časnika koji su poginuli u borbama u Gazi. Ukupno je u borbama ubijeno šest pukovnika IDF-a, od kojih četiri tijekom napada 7. listopada.

Istraga IDF-a o smrti Daqse otkrila je da se on nalazio ispred svog tenka s drugim časnicima kada su pogođeni eksplozivnom napravom u Jabaliji, u sklopu tamošnje ofenzive protiv Hamasa.

Istraga je utvrdila da su Daqsa, zapovjednik 52. bataljuna brigade, i još dva časnika izašli su iz svojih tenkova u Jabaliji i hodali nekoliko metara do osmatračnice, prenosi Times of Israel.

Mjesto je bilo minirano eksplozivom. Daqsa je ubijen na licu mjesta, a zapovjednik 52. bataljuna je teško ranjen. Druga dva časnika zadobila su lakše ozljede.


5:55 Izrael želi biti u mogućnosti aktivno provoditi razoružavanje Hezbolaha u južnom Libanonu i zadržati nesmetan pristup libanonskom zračnom prostoru, ako bi došlo do potpisivanja bilo kakvog sporazuma o prekidu vatre kojim bi se okončao rat, navodi se u izvješću koje detaljno opisuje zahtjeve koje je Izrael uputio Bijeloj kući.

Zahtjevi su uključeni u dokument koji je sastavio Izrael i proslijedio izaslaniku Bijele kuće Amosu Hochsteinu uoči njegova današnjeg putovanja u regiju s ciljem posredovanja u prekidu borbi, izvještava Axios pozivajući se na američke i izraelske dužnosnike.

Prema Axiosu, Izrael želi biti u mogućnosti "aktivnu provoditi" Rezoluciju 1701 Vijeća sigurnosti UN-a, koja zahtijeva da libanonske oružane snage budu jedina snaga s oružjem u južnom Libanonu. Također traži slobodu djelovanja nad libanonskim zračnim prostorom.


5:45 Glasnogovornik premijera Benjamina Netanyahua kaže da su visoki dužnosnici tijekom noći raspravljali o "novim idejama" u vezi s dogovorom o oslobađanju talaca u Gazi, prenosi Times of Israel.

Izvijestio je da su se razgovori vodili tijekom sastanka kabineta za sigurnost na visokoj razini, koji je sada završen, nekih osam sati nakon što je trebao početi u 19:30 sati.

"Tijekom sastanka iznesene su nove ideje kako bi se ispitala njihova izvedivost za prijedlog oslobađanja talaca", stoji u priopćenju.

Izraelski dužnosnik rekao je uoči sastanka, održanog u sjedištu ministarstva obrane Kirya u Tel Avivu, da Jeruzalem traži priliku da završi rat u Gazi dogovorom o taocima nakon ubojstva vođe Hamasa Yahye Sinwara.

Dužnosnik je Sinwarovo tijelo opisao kao "još jedan adut" u pregovorima.

Netanyahuov ured odbio je potvrditi takve glasine,.

"Nećemo okončati rat dok ne postignemo sve svoje ciljeve. Nastavljamo vršiti vojni pritisak na Hamas. Nastavljamo ubijati članove Hamasa. Želimo psihološki kolaps", poručili su iz ureda premijera.

Izraelski dužnosnik rekao je prije sastanka da će se baviti izraelskim odgovorom Iranu, kao i napadom dronom na dom premijera Benjamina Netanyahua, borbama u Libanonu i Gazi te mogućnostima za napredak oko dogovora o taocima nakon puta šefa Shin Beta u Kairo na razgovore.


5:35 Na društvenim mrežama šire se videozapisi koji prikazuju kako se do temelja urušila zgrada u četvrti Dahiyeh južnom Bejrutu, a čini se da je cilj Izraela bio ogranak organizacije al-Qard al-Hassana, koji navodno financira Hezbolah.

Ostale fotografije i snimci prikazuju zgrade u plamenu i veliku štetu na zgradama.


5:20 Izraelske zračne snage oborile su bespilotnu letjelicu koja je lansirana iz Iraka, potvrdio je IDF, nakon što su se alarmi oglasili u sjevernoj dolini Jordana.

Vojska kaže da je dron presretnut iznad Sirije nakon što je "prešao u Izrael s istoka", što obično označava napad koji je došao iz Iraka.

U videozapisu koji su na internetu objavile iračke Narodne mobilizacijske snage koje podupire Iran, tvrdi se da prikazuje kako je dron lansiran prema Izraelu kao osveta za ubojstvo čelnika Hamasa Yahya Sinwara.

Nakon toga ponovno su se oglasile sirene zbog mogućeg napaad dronom, ali je sat vremena kasnije zapovjedništvo Izraelskih obrambenih snaga Homefront objavilo je da upozorenje za Kiryat Shmoni i obližnjim gradovima bila lažna uzbuna.

Izraelska vojska kasnije je izvijestila da istražuje situaciju vezano za dronove nakon što su aktivirane sirene za uzbunu u Jordanskoj dolini, području koje je doživjelo nekoliko napada iz Libanona, Gaze ili drugdje.


23:30 Nakon što je najavio novu seriju snažnih napada, Izrael je udario na Bejrut i druge dijelove Libanona, a na društvenim mrežama pojavljuju se snimke masovnog udara.

image

Izraelski napad na Bejrut

Fadel Itani/Afp

AFP je citirao sigurnosni izvor koji je rekao da su dva napada izvedena blizu zračne luke u Bejrutu dok je Izrael napao južna predgrađa glavnog grada nakon što je izdao više naloga za evakuaciju.

Stotine stanovnika Bejruta napustilo je svoje domove kasno u nedjelju nakon što je Izrael rekao da priprema napade na mjesta povezana s financijskim operacijama libanonske skupine Hezbolah u roku od nekoliko sati. Ubrzo nakon izraelskog upozorenja, u južnim predgrađima Bejruta začulo se nekoliko eksplozija i izbio je veliki požar.

Uspaničene gomile ljudi zakrčile su ulice i izazvale prometni kaos u nekim dijelovima Bejruta dok su pokušavale doći do četvrti za koje se smatralo da su sigurnije, rekli su svjedoci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. listopad 2024 13:01