UKLONILI GA

Kineze razljutilo priopćenje 18 država: Nakon ljutite reakcije Pekinga ekspresno su ga povukli

Forum pacifičkih otočnih zemalja uklonio je spominjanje Tajvana iz zajedničkog priopćenja
 Ken Ishii/Afp

Forum pacifičkih otočnih zemalja uklonio je spominjanje Tajvana iz zajedničkog priopćenja nakon pritužbi Kine što je zahvat koji je Taipei osudio kao "nepristojnu intervenciju", ali za koju je dužnosnik foruma rekao da nije promijenila odluke čelnika tih zemalja.

Priopćenje samita 18 zemalja objavljeno u petak uključivalo je dio pod naslovom "Odnosi s Tajvanom/Republikom Kinom", u kojem se navodi da su "čelnici ponovno potvrdili odluku čelnika iz 1992. o odnosima s Tajvanom/Republikom Kinom".

Nakon ljutite reakcije kineskog izaslanika, priopćenje je uklonjeno s web stranice foruma iste večeri, a novi dokument objavljen je u subotu s uklonjenim referencama na Tajvan.

Kina kaže da je Tajvan jedna od njezinih pokrajina koja nema pravo na međudržavne odnose, što je pozicija koju ovaj demokratski otok oštro osporava.

image

Čelnici Foruma pacifičkih otočnih zemalja

Tupou Vaipulu/Afp

Od članova foruma, tri imaju diplomatske veze s Tajvanom, dok 15 priznaje Kinu, glavnog financijera infrastrukture zemljama pacifičkih otoka, gdje Peking nastoji povećati svoju sigurnosnu prisutnost.

Nakon što su tajvanske reference uklonjene, tajvansko ministarstvo vanjskih poslova u subotu je objavilo u priopćenju: "Tajvan osuđuje grubu i nerazumnu intervenciju Kine i iracionalno ponašanje koje potkopava regionalni mir i stabilnost te poziva sve zemlje istomišljenice da obrate pozornost na kineske postupke. "

Ministarstvo je, međutim, reklo da revidirano priopćenje ne potkopava status Tajvana na forumu niti ga sprječava u sudjelovanju u budućnosti.

Glasnogovornica tajništva Foruma pacifičkih otoka rekla je u nedjelju da je priopćenje "dokument temeljen na konsenzusu", koji odražava dogovorene odluke i stavove svih članova.

"Verzija koja je finalizirana ne mijenja niti utječe na odluke sastanka, niti na bilo koje stalne odluke čelnika foruma", navedeno je u njezinoj izjavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 10:58