MOĆNI THAAD

Kakav to sustav Amerikanci šalju Izraelu? Košta milijardu dolara, projektile ‘lovi‘ na 200 km, a njime upravlja čak 100 ljudi

Thaad se sastoji od šest lansera postavljenih na kamione, a na svakom se nalazi osam presretača
 Handout/Afp

Izrael bi uskoro trebao dobiti moćni proturaketni sustav Thaad (Terminal High-Altitude Area Defense), koji će biti značajna pomoć zračnoj obrani ove zemlje suočene s potencijalnim novim napadima iz Irana.

Thaad se sastoji od šest lansera postavljenih na kamione, a na svakom se nalazi osam presretača. Ovaj američki sustav rakete presreće u višim slojevima atmosfere, a to mu daje prednost u obrani protiv izrazito brzih projektila. On može presresti balističke projektile na udaljenostima od 150 do 200 kilometara.

Thaad presretači uništavaju neprijateljske projektile sudarajući se s njima, umjesto da eksplodiraju u blizini nadolazeće bojeve glave. Dizajniran je za obranu od projektila kratkog, srednjeg i povećanog (intermediate) dometa.

Jedna baterija sustava košta oko milijardu dolara i potrebno je oko 100 vojnika da njime upravlja.

Najava slanja Thaada u Izrael dolazi u trenutku kad se Tel Aviv nalazi u pripremi odgovora na iranski napad koji je uključivao više od 180 balističkih projektila 1. listopada.

Ova bliskoistočna država već ima kvalitetan sustav zračne obrane, razvijen u suradnji sa SAD-om, koji uključuje rakete Arrow 2 i Arrow 3. One lete hipersoničnom brzinom. Izraelski dizajneri sustava rekli su da Arrow ima odlične rezultate protiv iranskog udara.

SAD je podržao ovu obrambenu operaciju, ispalivši presretače s dva mornarička razarača u istočnom Sredozemlju, uz potporu nekih europskih i arapskih zemalja.

Washington je iranski udar ocijenio kao "neučinkovit".

SAD je poslao više od 50.000 tona oružja u Izrael u posljednjih godinu dana, saznaje se iz izraelskih izvora, a Joe Biden je najavio da će Izraelu i dalje pomagati u obrani od iranskih napada.

U Izraelu se već nalazi mali broj američkih snaga - ali raspoređivanje novih stotinu vojnika, koji će upravljati sustavom Thaad je značajno jer signalizira daljnje uplitanje SAD-a u regionalni rat koji se širi.

Pentagon opisuje raspoređivanje Thaada kao dio "širih prilagodbi koje je američka vojska napravila posljednjih mjeseci" kako bi podržala Izrael i obranila američko osoblje od napada Irana i skupina koje podržava Iran.

Izrael nije jedini zainteresiran za ovo oružje. I Ukrajina je izrazila želju dobiti Thaad, koji bi vjerojatno bio učinkovit protiv ruskih raketnih napada. Uz njih i Saudijska Arabija je naručila ovaj sustav za svoje obrambene snage.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. listopad 2024 10:16