U Facebook grupi ‘Chef Jamie Oliver lovers‘ koja broji 20,9 tisuća članova pojavila se objava o jelu poput sarme, no čini se da ga stranci kuhaju za naše pojmove potpuno pogrešno.
Naime, prema receptu u grupi, koji se zove ‘nadjevene rolice od kupusa‘, autor kaže da se ovo jelo kuha sa slatkim kupusom, prokuhavanjem listova u vodi.
- Kuhajte kupus u kipućoj vodi dok se vanjski listovi lako ne otrgnu, stoji u receptu, koji dalje objašnjava kako zamotati rolice. Nadalje piše da se preko zamotanih rolica od kupusa prelije umak od rajčice i zatim peče.
U komentarima su se javili mnogi ljudi s Balkana: iz Srbije, Bugarske, Rumunjske, Hrvatske...
- To je sarma, napisali su neki.
- Ako nije kiseli kupus, nije prava sarma, dodaje jedna komentatorica.
- U Litvi se ovo jelo zove balandėliai. Svaka zemlja ima drugačiji naziv, napisala je jedna članica grupe iz Litve.
- To je gołąbki u Poljskoj, piše Ewa iz Poljske.
- Ili golubci u Ukrajini. Zapravo je to vrlo često jelo diljem istočne Europe, piše jedna članica grupe iz Ukrajine.
- To je sarma, a ne nadjevene rolice od kupusa. Isto kao što je gulaš gulaš, a ne sjeckano meso u saftu!, napisala je jedna članica ove Facebook grupe.
- Kupus mora biti kiseli, upozorila je druga komentatorica.
- Ljeti nema kiselog kupusa pa se pravi od slatkog, napisao je jedan posjetitelj grupe iz Rumunjske.
- Evo bre sarma, napisao je jedan član grupe uz fotografiju gotovog jela.
- Modificirali recept jer oni vjerojatno i ne znaju što je kiseli kupus..., još je jedan od komentara.
U komentarima se povela i rasprava o varijacijama sarme, pa se spominju i verzije motanja mesa u lišće vinove loze ili raštike, a to se jelo zove japrak.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....