RASPRAVA NA FEJSU

Ljubitelji slavnog kuhara objavili recept za ‘sarmu‘, javio se čitav Balkan: ‘Pa vi nemate pojma!‘

‘To je sarma, a ne nadjevene rolice od kupusa. Isto kao što je gulaš gulaš, a ne sjeckano meso u saftu!‘, piše u komentarima

Sarma, ilustrativna fotografija

 Vsevolod Belousov/Panthermedia/Profimedia/Vsevolod Belousov/panthermedia/profimedia

U Facebook grupi ‘Chef Jamie Oliver lovers‘ koja broji 20,9 tisuća članova pojavila se objava o jelu poput sarme, no čini se da ga stranci kuhaju za naše pojmove potpuno pogrešno.

image

Recept iz grupe Chef Jamie Oliver lovers

Facebook Screenshot/

Naime, prema receptu u grupi, koji se zove ‘nadjevene rolice od kupusa‘, autor kaže da se ovo jelo kuha sa slatkim kupusom, prokuhavanjem listova u vodi.

- Kuhajte kupus u kipućoj vodi dok se vanjski listovi lako ne otrgnu, stoji u receptu, koji dalje objašnjava kako zamotati rolice. Nadalje piše da se preko zamotanih rolica od kupusa prelije umak od rajčice i zatim peče.

U komentarima su se javili mnogi ljudi s Balkana: iz Srbije, Bugarske, Rumunjske, Hrvatske...

- To je sarma, napisali su neki.

- Ako nije kiseli kupus, nije prava sarma, dodaje jedna komentatorica.

- U Litvi se ovo jelo zove balandėliai. Svaka zemlja ima drugačiji naziv, napisala je jedna članica grupe iz Litve.

- To je gołąbki u Poljskoj, piše Ewa iz Poljske.

- Ili golubci u Ukrajini. Zapravo je to vrlo često jelo diljem istočne Europe, piše jedna članica grupe iz Ukrajine.

- To je sarma, a ne nadjevene rolice od kupusa. Isto kao što je gulaš gulaš, a ne sjeckano meso u saftu!, napisala je jedna članica ove Facebook grupe.

- Kupus mora biti kiseli, upozorila je druga komentatorica.

- Ljeti nema kiselog kupusa pa se pravi od slatkog, napisao je jedan posjetitelj grupe iz Rumunjske.

- Evo bre sarma, napisao je jedan član grupe uz fotografiju gotovog jela.

- Modificirali recept jer oni vjerojatno i ne znaju što je kiseli kupus..., još je jedan od komentara.

U komentarima se povela i rasprava o varijacijama sarme, pa se spominju i verzije motanja mesa u lišće vinove loze ili raštike, a to se jelo zove japrak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. studeni 2024 20:06