KRVAVI POHOD

Mehmed je danima zivkao medije, a onda je puknuo; Za vrijeme masakra u školi je bilo djece, mediji tvrde da su iskakali kroz prozore!?

Pucnjava se dogodila u jutarnjim satima, a nakon zločina, osumnjičenik je pokušao presuditi i sebi

Masakr u gimnaziji u Sanskom Mostu i ubojica Mehmed Vukalić

 /Rtv Sana/facebook

U zgradi gimnazije u Sanskom Mostu jutros u 10 sati dogodila se velika tragedija kada je domar Mehmed Vukalić s automatskom puškom upao u školu te ubio ravnatelja, tajnicu i profesoricu, nakon čega je pokušao presuditi i sebi.

U Univerzitetsko-klinički centar u Banjoj Luci ubojica je dovezen s teškom prostrijelnom ranom prsnog koša, ali u svjesnom stanju, te će vjerojatno preživjeti.

- Pacijent je svjestan i u tijeku su dijagnostički pregledi, te je planiran operativni zahvat, priopćili su iz UKC RS.

Nezavisne pišu da je osumnjičeni zapravo pomoćni radnik škole u koju je ušao naoružan automatskom puškom. U trenutku kada je ušao u kabinet ravnatelja, u blizini se našao pomoćni djelatnik škole koji je svoje jezivo svjedočanstvo prepričao novinarima Nezavisnih novina.

- Bio je to stravičan prizor, pucao je u ravnatelja te ga je ranio. Pritrčao sam da mu pomognem, ali me je u tom trenutku odgurnuo i ispalio još nekoliko metaka u njega - rekao je svjedok.

Vukalić je navodno pri svom pohodu tražio i profesoricu engleskog Gordanu Nidžan. Ravnatelj i profesorica bili su na sastanku u prostoriji zajedno sa školskom tajnicom Nisvetom Kljunić, koja je također stradala.

Amel Kozlica, direktor Uprave policije Unsko-sanskog kantona, rekao je tijekom obraćanja medijima da je zločin počinjen automatskim oružjem, za koje trenutno znaju da nije bilo vidljivo uneseno u prostorije Opće gimnazije.

Potvrdio je i da su u školi tijekom napada bili učenici, bez detalja jesu li se nalazili blizu prostorija u kojima je napadač ubio troje djelatnika.

- U tijeku su popravni ispiti, u školi je bio određeni broj učenika. To su dvije odvojene zgrade, odnosno škole, koje su spojene i može se prelaziti iz jedne u drugu - dodao je Kozlica, prenose Nezavisne.

Kako je ranije neslužbeno saznao portal Vijesti.ba, u trenutku pucnjave učenici su navodno iskočili kroz prozore i udaljili se od škole.

Denis Osmanagić, ministar obrazovanja, kulture i sporta rekao je da će sutra odlučiti hoće li zbog napada produžiti školsku godinu ili normalno krenuti prema prethodnim planovima.

Motiv napada su navodno određene nesuglasice koje su i prije postojale jer su ljudi koje je ustrijelio bili dio komisije koja ga je ranije suspendirala, navodno zbog neizvršavanja radnih zadataka. Navodno im je i ranije upućivao verbalne prijetnje.

- Znalo ga je pogađati kad bi mu rekli da je nešto trebao napraviti jer, po njegovoj priči kako mi se nekoliko puta žalio, trebao je raditi kao majstor. Postavljen je za čistača i to ga je izjedalo. Smatrao je da se na njega vrše određeni pritisci, onda su pokrenuli postupak protiv njega i to je kulminiralo - rekao je za portal Vijesti.ba profesor kemije Nasution Kljunić.

Nezavisne pišu da za Vukalića svi poznanici kažu kako je bio miran i povučen, sudjelovao je u ratu, a oni koji su ga bolje poznavali tvrde da je bio psihički labilna osoba.

U nekoliko navrata žalio se lokalnim novinarima kako je navodno izložen mobingu na radnom mjestu. Ovaj događaj je duboko potresao javnost Sanskog Mosta, jer su svi ubijeni bili ugledni građani i omiljeni profesori.

- Ovo je šokantan događaj i teško je u ovome trenutku naći i uputiti riječi utjehe obiteljima ubijenih. Izgubili smo živote naših dragih sugrađana koji su mnogo značili našoj lokalnoj zajednici i iskreno se nadamo da se ovako nešto više nikada neće dogoditi - istakao je načelnik Faris Hasanbegović.

U tijeku je očevid, a školu su okružile jake policijske snage. Na mjestu pucnjave se okupio veliki broj profesora koji su u stanju šoka, jer su mnogi i sami prisustvovali krvavom piru.

Povodom tragičnog masakra, na društvenoj platformi X oglasila se delegacija Europske unije u BiH, navodeći da su ožalošćeni i šokirani pucnjavom, te da su njihove misli s obiteljima stradalih i svima koji su dirnuti strašnim činom nasilja.

Sućut je također na istoj platformi iskazao i Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, jednog od dva entiteta u Bosni i Hercegovini.

- Izražavam žaljenje zbog tragedije koja se dogodila u Gimnaziji u Sanskom Mostu i upućujem sućut obiteljima nastradalih - napisao je Dodik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 13:36