ANALIZA GOVORA

Moćna Amerikanka pokopala Netanyahua, dobio vrući doček, a onda poslao zlokobnu poruku: ‘Vi biste mogli biti sljedeći‘

Kako je govor napredovao, onih koji su iskazivali neslaganje bilo je sve više

 Benjamin Netanyahu

 Roberto Schmidt/Afp

Žestoki prosvjedi u Washingtonu i bojkot dijela demokratskih zastupnika obilježili su govor izraelskog premijera Benjamina Netanyahua održan u srijedu pred američkim Kongresom. Netanyahu je u njemu iznio izraelsku viziju poslijeratne Gaze, a kritičare devetomjesečnog rata opisao je kao "iranske korisne idiote" ili "antisemite".

Prosvjedovalo se u srijedu diljem Washingtona, skidale su se američke i podizale palestinske zastave, spaljivane su američke zastave, a demokratska zastupnica palestinskog porijekla Rashida Tlaib odslušala je cijeli govor u ruci držeći znak na kojem je s jedne strane pisalo "ratni zločinac", a s druge "kriv za genocid".

Bernie Sanders jedan je od demokratskih zastupnika koji su bojkotirali govor navodeći da Netanyahu nije samo ratni zločinac nego i lažljivac. Nancy Pelosi, najvažniji glas demokratske elite i stare garde, kritizirala je govor navodeći da je to jedno od najgorih obraćanja stranih dostojanstvenika koji su se dobili čast obratiti američkom Kongresu.

Izraelski premijer u kongresnu je dvoranu ušao praćen ovacijama, iako se kroz pljesak čulo negodovanje dijela zastupnika. "Bila vremena loša ili dobra, što god se događalo, Izrael će vam uvijek biti vjeran prijatelj i pouzdan partner. Danas sam ovdje da bih vam u ime svih Izraelaca rekao hvala", započeo je Netanyahu svoje četvrto obraćanje američkom Kongresu, kojim je po broju govora pred američkim zakonodavnim tijelom pretekao britanskog državnika Winstona Churchilla.

image

Prosvjedi u Washingtonu

Matthew Hatcher/Afp

Govorom je Netanyahu dao do znanja da se nije predomislio u pogledu spornih stavova o ratu u Gazi. Govoreći o "danu poslije" Netanyahu je naglasio da će Izrael morati biti zadužen za sigurnost, a nijednom riječju nije spomenuo palestinsko samoodređenje ili rješenje s dvije države. Bidenova administracija i arapski partneri uključeni u rješavanje krize smatraju da treba obnoviti mirovni proces koji ide u smjeru palestinske države. Međutim, Netanyahu odbija bilo kakav razgovor o tome.

U govoru je poručio da Izrael neće zadovoljiti ništa manje od totalne pobjede nad Hamasom, pozivajući na formiranje koalicije protiv Irana. Rat je oslikao kao borbu ne toliko protiv Hamasa koliko protiv Irana. Obrušio se na prosvjede protiv Izraela. "Ne možemo znati financira li Iran prosvjede koji se upravo sad odigravaju ispred Kongresa. Službeno ste postali korisni idioti Teherana", ustvrdio je Netanyahu i nastavio. "Ako Izrael ne dobije ovu bitku, SAD je sljedeći. Ovdje je na kocki mogućnost demokratskih država da se odupru terorizmu", rekao je opisujući Iran kao izvor svih zala na Bliskom istoku, a SAD kao branitelja svijeta od radikalnog islama. Izraelske vojnike koji su se borili u Gazi nazvao je "lavovima Judina plemena" i "lavovima Izraelovima".

Premijerov nastup naglasio je dubinu podjela po pitanju Gaze i Izraela među američkim političarima, pogotovo u demokratskoj stranci.

Koliko je izraelski premijer kontroverzna ličnost pokazale su scene iz Kongresa, kad su neki pljeskali snažno, drugi mlako, neki su ustali, neki samo bez riječi sjedili, a neki cijelo vrijeme gledali u mobitel. Kako je govor napredovao, onih koji su iskazivali neslaganje bilo je sve više.

Netanyahuovo obraćanje Kongresu preskočila je i izgledna demokratska predsjednička kandidatkinja Kamala Harris. Ona će se s izraelskim premijerom sastati odvojeno, dok će se Netanyahu sastati i s predsjednikom Joeom Bidenom te, kasnije, i s predstavnicima obitelji izraelskih talaca u Gazi.

Osim u Washingtonu, protiv izraelskog čelnika prosvjedovali su i u Tel Avivu. Osobito su bijesne obitelji zatočenih u Gazi, koje smatraju da ih je vlada izdala jer su joj prioritet vojni ciljevi, a ne život i sigurnost izraelskih građana.

Netanyahu, koji se suočava i s optužnicom o namjernom izgladnjivanju stanovnika Gaze, u govoru se žestoko obrušio na međunarodni kazneni sud (ICC), ali i na prosvjednike na američkim sveučilištima. "Besmislica je da mi onemogućujemo dostavu pomoći", poručio je Netanyahu koji će se u petak sastati i s republikanskim kandidatom za predsjednika Donaldom Trumpom, čiju je politiku hvalio za vrijeme govora u Kongresu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. kolovoz 2024 13:48