VRAĆAJU TERITORIJ

Nešto se čudno događa oko ključnog ukrajinskog grada, objavljene nove karte, je li na pomolu veliki preokret?

Ako Pokrovsk padne, to bi moglo otvoriti pristup regiji Dnjepar, što bi dodatno otežalo ukrajinsku borbu protiv ruskih okupatora

Prizor iz grada Kurakove u okolici Pokrovska

 Roman Pilipey/Afp

Američki Institute for the Study of War je izvijestio da su ukrajinske snage zauzele položaje koje je ranije preuzela ruska vojska u okolici Pokrovska, važnog grada u regiji Donjeck, javlja Newsweek.

ISW je također objavio kartu koja pokazuje promjene na terenu oko Pokrovska.

Ovaj grad je cestovno i željezničko čvorište koje se koristi za opskrbu ispostava koje drži Kijev u ovoj regiji na istoku Ukrajine.

Rusko ministarstvo obrane i promoskovski vojni blogeri tvrde su da su moskovske snage postigle uspjehe u blizini grada, poput zauzimanja Mihajlivke i Cukurine, sela koja se nalaze na jugoistoku.

Moskva je također nastavila svoju ofenzivu istočno od Pokrovska, a jedan izvor je u nedjelju izvijestio da ruske snage počinju koristiti oklopna vozila u napadima i da su pogodile rudnik Koročenka na istočnoj periferiji Selidove s Kh-38ML projektilom zrak-zemlja.

image

Prizor iz grada Kurakove u okolici Pokrovska

Roman Pilipey/Afp

Ruski i ukrajinski izvori rekli su da su tijekom vikenda dijelovi ruske 336. brigade mornaričkog pješaštva i 394. motorizirane streljačke pukovnije pokrenuli napade blizu Levadnea koji su probili ukrajinsku obranu.

Vojni analitičari se slažu da su borbe oko Pokrovska trenutno najintenzivnije. Rusija ima više ljudstva i oružja, za koje Ukrajina kaže da ih tretiraju kao topovsko meso.

Ako Pokrovsk padne, to bi moglo otvoriti pristup regiji Dnjepar, što bi dodatno otežalo ukrajinsku borbu protiv ruskih okupatora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. listopad 2024 17:20