ISTRAGA TRAGEDIJE

Otkrivene posljednje riječi posade Titana prije implozije

Titan je implodirao dok je putovao prema olupini britanskog prekooceanskog broda Titanica. Podvodno je plovilo implodiralo unutar dva sata od zarona

Podvodno plovilo Titan tvrtke OceanGate

 OceanGate/Zuma Press/Profimedia

Posljednje riječi koje je posada podvodnog plovila "Titan" izustila prije nego što je ova u lipnju 2023. implodirala bile su - "ovdje je sve dobro", piše BBC.

Istražitelji Obalne straže Sjedinjenih Američkih Država otkrili su u ponedjeljak da su spomenute riječi bile među posljednjima koje je podvodno plovilo razmijenilo sa svojim matičnim brodom "Polarnim princom".

Titan je implodirao dok je putovao prema olupini britanskog prekooceanskog broda Titanica. Podvodno je plovilo implodiralo unutar dva sata od zarona. Istraga Obalne straže SAD-a počela je u ponedjeljak, a trebala bi trajati dva tjedna. Obalna je straža rekla da želi otkriti činjenice o nesreći i osmisliti upute kako se slične u budućnosti ne bi dogodile.

image

Ostaci podvodnog plovila Titan

Cbc News/Ferrari/Profimedia

Analiza implozije Titana počela je prije 15 mjeseci. Tvrtka OceanGate, proizvođač podvodnog plovila, kritizirana je zbog dizajna plovila, sigurnosnih protokola te poštivanja propisa. Očekuje se da će pred Morskim odborom za istrage Obalne straže SAD-a (MBI) svjedočiti možda čak i 10 bivših zaposlenika OceanGatea. Svjedočiti bi trebali i suosnivač tvrtke Guillermo Sohnlein te stručnjaci za podmorska istraživanja i sigurnost.

Predsjednik MBI-a Jason Neubauer rekao je da je MBI najviše istražno tijelo u Americi koje se bavi američkim pomorskim nesrećama i sastaje se otprilike jednom godišnje. U MBI-u sjede najviši dužnosnici Obalne straže SAD-a i Nacionalnog odbora za sigurnost prometa (NTSB). MBI Ministarstvu pravosuđa SAD-a može predložiti kazne za osobe, tvrtke ili institucije koje drži odgovornima za pojedinu nesreću. MBI ima pravo predložiti i da se odgovorne kazneno goni.

image

Posada podvodnog plovila Titan tijekom putovanja prema olupini Titanica

JLPPA/Bestimage/Profimedia

Istražitelji Obalne straže u ponedjeljak su predstavili animiranu rekreaciju putovanja Titana koja uključivala i poruke koje je podvodno plovilo razmijenilo s matičnim brodom Polarnim princom.

Posada Polarnog princa koja je pružala podršku Titanu tražila je od posade podvodnog plovila da joj kaže na kojoj se dubini nalazi, koliko je teška te može li na svom zaslonu vidjeti Polarni princ.

Odgovori koje je Titan slao Princu postepeno su postajali sve nedosljedniji. Dužnosnici su u ponedjeljak konstatirali da trup broda nije prošao test treće strane te da je sedam mjeseci bio izložen vremenskim prilikama i drugim nepogodama. OceanGate je nakon incidenta obustavio sve istraživačke i komercijalne aktivnosti.

Tvrtka trenutno nema zaposlenih, a The Associated Press navodi da surađuje s istražiteljima. BBC piše da će istraga MBI-a biti iscrpna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 12:56