VELIKA DRAMA

Propao plan reformi u BiH, ostaju bez milijardu eura iz EU, slijeva se bijes na Izetbegovića i Komšića: ‘Šokiran sam!‘

Izetbegović se o tim se optužbama očitovao izjavom u kojoj je za Konakovića ustvrdio da je izdajnik državnih i bošnjačkih interesa

Željko Komšić i Bakir Izetbegović

 /Afp

Propali pokušaj da Bosna i Hercegovina usuglasi plan reformi koji bi joj omogućio pristup fondovima iz Plana rasta Europske unije za zapadni Balkan potaknuo je teške međustranačke optužbe za izdaju nacionalnih interesa i blokiranje europskog puta BiH.

Plan nije usuglašen do roka kojega je postavila Europska komisija i koji je istekao u srijedu jer su dužnosnici iz Stranke demokratske akcije (SDA), koja je u oporbi na državnoj razini, iskoristili komplicirani "mehanizam koordinacije" među različitim razinama vlasti i uskratili suglasnost na predložene mjere.

Predsjednici vlada četiri županije u u Federaciji BiH u kojima je SDA na vlasti ocijenili su kako predloženi dokument donosi prevelike ustupke Republici Srpskoj i umanjuje važnost i ovlasti države te neravnopravno tretira županije s bošnjačkom većinom.

Ostaju bez 70 milijuna eura

BiH zbog uskrate njihove suglasnosti kratkoročno ostaje bez 70 milijuna eura, koje je trebala dobiti odmah nakon usuglašavanja plana rasta, a dugoročno milijardu eura bespovratnih sredstava i povoljnih zajmova za razvojne projekte koje je sama definirala.

Predsjednik vladajuće Naše stranke (NS) i ministar prometa BiH Edin Forto sve je u četvrtak usporedio s dramatičnim pogoršanjem stanja s kojim se BiH suočila kada je 2006. propao najozbiljniji do tada pokušaj ustavne reforme.

"Vlak nam je jučer otišao. Svi (zemlje zapadnog Balkana) su se suglasili, a BiH nije jer SDA nije u vlasti. Baš kao što je travanjski paket (ustavnih reformi) pao jer Haris Silajdžić nije bio u vlasti", kazao je Forto novinarima.

"BiH funkcionira na konsenzusu i svatko je mogao to blokirati no jasno je da su četiri (županijska) premijera iz SDA odlučila obustaviti ili suspendirati naš europski put i postaviti svoje uvjete kako to uraditi", kazao je Forto dodajući kako je SDA srušila projekte i plan kojega u toj stranci nisu ni pročitali.

I ministar vanjskih poslova BiH i čelnik stranke Narod i pravda (NiP) Elmedin Konaković također se žestoko obrušio na SDA, ali i na Demokratsku frontu (DF) Željka Komšića, koje je optužio da je svojom blokadom svakom građaninu BiH "izbila iz džepa" po 300 eura, a sve temelje na lažnim optužbama o izdaji triju bošnjačko-građanskih stranaka iz vladajućeg bloka.

‘Alibi za katastrofu‘

"U dokumentu koji smo trebali poslati u Bruxelles na 170 stranica država Bosna i Hercegovina spominje se više od 1330 puta. Na svakoj stranici osam puta, a SDA, DF i Stranka za BiH tvrde da je izbačen termin ‘državni‘ tražeći alibi za katastrofu koju su prouzročili," rekao je Konaković dodajući kako je "šokiran" ovom blokadom, tim prije jer je SDA svojom opstrukcijom praktično abolirala Milorada Dodika od odgovornosti za blokiranje europskog puta.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović o tim se optužbama očitovao u četvrtak pisanom izjavom u kojoj je za Konakovića ustvrdio da je neobrazovan i da je izdajnik državnih i bošnjačkih interesa.

"Dodik je dobio doslovno sve na čemu je ultimativno inzistirao. I sve to mu je isporučila ‘trojka‘ a radi se o par stotina izmjena teksta. Spremni su državu unazaditi kako bi imali materijal za vlastite promidžbene kampanje", uzvratio je na optužbe Izetbegović.

Probleme s planom reformi početno je prouzročilo "tvrdo" inzistiranje Republike Srpske da odbije uspostavu jedinstvenog broja za pozive u hitnim slučajevima, ne dopusti ukidanje entitetskog veta u tijelima vlasti koje odlučuju o dodjeli državne pomoći te odbije imenovati dva suca u Ustavni sud BiH.

U izmijenjenoj verziji plana rasta koja je ipak odbačena ta su pitanja ostavljena po strani, a premijer RS Radovan Višković ustvrdio je kako je to dokaz da taj entitet ništa ne koči nego je odgovornost za blokade sada na bošnjačkim političkim strukturama. "Ističem da se u BiH mogu provoditi potrebne aktivnosti u procesu europskih integracija i na ЕU putu, uvažavajući postojeće ustavno uređenje i mehanizam koordinacije", zaključio je Višković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. kolovoz 2024 17:50