ZATVARANJE JAVNE TELEVIZIJE U GRČKOJ

Schulz sumnja u utemeljenost grčke odluke o gašenju ERT-a

European Parliament President Martin Schulz speaks at a press conference during a European Union summit at the EU headquarters on January 30, 2012 in Brussels. European Union leaders opened their first summit of 2012 today, overshadowed by a new row over how to save Greece after Germany suggested placing the country's budget under EU control. The meeting of 27 EU heads of state and government is mainly aimed at finalising a new pact to toughen budget discipline and finding ways to jumpstart growth and create jobs as recession looms large over Europe. AFP PHOTO / GEORGES GOBET
 GEORGES GOBET

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz izrazio je u petak u pismu grčkom premijeru Antonisu Samarasu sumnju da bi odluka grčke vlade o zatvaranju javne radio-televizije bez prethodne demokratske rasprave mogla biti izvan europskog pravnog okvira.

"Prema našem mišljenju, nagla odluka grčke vlade o zatvaranju javne radio-televizije ozbiljno dovodi u pitanje njezinu usklađenost s temeljnim pravnim okvirom Europske unije", kaže se su Schulzovu pismu.

Schulz se poziva na Amsterdamski ugovor i njegove protokole, prema kojima su javne radiotelevizije u zemljama članicama u izravno povezane s demokratskim, socijalnim i kulturnim potrebama svakog društva i s potrebom očuvanja pluralizma medija. Schulz dodaje da je u nadležnosti država članica da osiguraju financiranje javnih servisa.

Schulz navodi da je odluka grčke vlade primljena "s iznenađenjem i žaljenjem" jer je donesena bez prethodne najave i bez demokratske rasrprave unutar vlade, grčkog parlamenta i svih zainteresiranih strana.

"Mi bismo s olakšanjem primili kada bi grčka vlada razmotrila svoju odluku o zatvaranju javnog servisa i kada bi ponudila alternativni prijedlog o nužnom restrukturiranju javne radio-televizije pri čemu bi ona istodobno nastavila raditi", kaže Schulz.

Grčka vlada je u utorak navečer objavila da zatvara javnu radio-televiziju ERT, a u srijedu je podnijela nacrt zakona o preustroju audiovizualnog javnog sektora u Grčkoj koji obuhvaća "radio, internet i televiziju".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 08:49