JENS STOLTENBERG

Šef NATO-a zaprijetio Kini!

U nekoj fazi bismo trebali razmotriti neku vrstu ekonomske cijene ako Kina ne promijeni svoje ponašanje, rekao je Stoltenberg

Jens Stoltenberg

 Simon Wohlfahrt/Afp

Čelnik NATO-a Jens Stoltenberg je za BBC rekao da bi se Kina trebala suočiti s posljedicama zbog podržavanja ruskog rata u Ukrajini, ako ne promijeni svoj put.

Jens Stoltenberg je rekao da Peking podupire ruske ratne napore, a istovremeno pokušava održati odnose s europskim saveznicima.

- To ne može funkcionirati na duge staze, rekao je Stoltenberg za BBC News.

Osvrnuo se i na nuklearno oružje i troškove obrane.

Na mirovnom summitu održanom ovog vikenda u Švicarskoj deseci zemalja su se obvezali na podršku Kijevu, no Rusija je to nazvala gubitkom vremena i rekla da će pristati na mirovne pregovore samo ako se Ukrajina preda.

Na pitanje što bi članice NATO-a mogle učiniti zbog kineske potpore Rusiji, Stoltenberg je rekao da su u tijeku razgovori o mogućim sankcijama.

- Kina dijeli mnogo tehnologija, poput mikroelektronike koja je ključna za Rusiju za izradu projektila, oružja koje koristi protiv Ukrajine. U nekoj fazi bismo trebali razmotriti neku vrstu ekonomske cijene ako Kina ne promijeni svoje ponašanje, rekao je Stoltenberg.

Peking je zbog potpore Rusiji već pod nekim sankcijama. Prošlog je mjeseca SAD najavio ograničenja koja bi bila usmjerena na dvadesetak tvrtki sa sjedištem u Hong Kongu i Kini. Kina je branila svoje poslovanje s Moskvom tvrdeći da ne prodaje smrtonosno oružje te da razborito postupa s izvozom ‘predmeta dvojne namjene‘, sve u skladu sa zakonima i propisima.

Stoltenberg je posjetio Washington nakon što je iz Kremlja stigla potvrda da će Vladimir Putin danas otputovati u Sjevernu Koreju. Prošlog je mjeseca, podsjetimo, posjetio Kinu.

Rusija je postala sve izoliranija na svjetskoj pozornici otkako je 2022. pokrenula rat s Ukrajinom. Putin je više puta rekao da se ravnoteža moći Zapada mijenja te je radio na jačanju veza s vođama istomišljenika.

- Rusija se sada sve više slaže s autoritarnim vođama, rekao je Stoltenberg za BBC, navodeći Iran, Peking i Sjevernu Koreju.

Rekao je da je Sjeverna Koreja Rusiji poslala topničke granate, a zauzvrat je Rusija dala naprednu tehnologiju za sjevernokorejski raketni i nuklearni program.

- Dakle, Sjeverna Koreja pomaže Rusiji da vodi agresijski rat protiv Ukrajine, kaže Stoltenberg.

Rekao je i da se očekuje da će više od 20 zemalja ispuniti cilj obrambenih troškova od dva posto ove godine, što je više nego bilo koje druge godine otkako je to obećano 2014. Stoltenberg kaže da je to dobro i za Europu i za Ameriku.

Podsjetimo, Stoltenberg je u nedjelju za Telegraph dao neke komentare koji su naznačili da NATO možda razmatra povećanje broja razmjestivih bojevih glava kao sredstvo odvraćanja od rastućih prijetnji iz Rusije i Kine.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov te je komentare kritizirao i rekao da nisu ‘ništa drugo nego samo još jedna eskalacija napetosti‘.

No Stoltenberg je rekao da su oni opća poruka da je NATO nuklearni savez i da će svaki napad na članicu NATO-a izazvati odgovor cijelog saveza.

- Svrha NATO-a nije voditi rat, svrha mu je spriječiti rat, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2024 09:29