TIHI UBOJICA

Smrtonosna bakterija u SAD-u ubila 16 osoba: Svi su pojeli otrovnu dinju iz Colorada

In this Sept. 15, 2011 photo, Bill Sackett stands next to cantaloupes that are not subject to the recent recall at his Rocky Ford, Colo. farm market. Jensen Farms in Holly, Colo., about a hundred miles from Rocky Ford, has issued a recall of cantaloupe following a Listeria outbreak that has killed at least two people, sickened 22 and spread to several states. (AP Photo/The Denver Post, Hyoung Chang) MANDATORY CREDIT; MAGS OUT; TV OUT
 AFP / (C) 2011 The Denver Post, MediaNews Group

Najmanje 16 osoba smrtno je stradalo od listerioze nakon što su konzumirale dinje uzgojene na jednoj farmi u Coloradu, Sjedinjene Američke Države. Dinje su u sebi sadržavale bakteriju Listeriu monocytogenes , uzročnika bolesti, koja je također zarazila 72 osobe.

Riječ je o najsmrtonosnijoj zarazi koja se prenosi hranom u SAD-u u više od deset godina. Do sada su javljeni smrtni slučajevi u Nebraski, Oklahomi, Missouriju, Marylandu, Kansasu, Coloradu, New Mexicu i Teksasu. Nadležne službe vode aktivnu istragu jer se več sada pojavljuju infomacije o još smrtnih slučajeva povezanih s otrovnim dinjama.

- Dug period inkubacije je najveći problem. Ljudi koji su pojeli kontamiranu hranu prije dva tjedna ili tjedan dana mogu oboljeti tek za nekoliko tjedana - izjavio je Dr. Robert Tauxe iz CDC-ja .

Listeria je izuzetno otporna bakterija, ali se ne smatra pretjerano opasnom za osobe sa zdravim imunitetom. Živi u tlu, a prenosi se hranom, ali i kontaktom s bolesnikom. Opasna je za osobe s ugroženim imunološkim sustavom, starije osobe, novorođenčad, ali i fetuse trudnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 03:35