PAKET OŠTRI GOSPODARSKIH REZOVA

SRBI SMANJUJU PLAĆE U JAVNOM SEKTORU 'Ušteda je 230 mil. eura. Spasit ćemo gospodarstvo'

Beograd, 230310.Ministarstvo unutrasnjih poslova.Ministar unutarnjih poslova Ivica Dacic.Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovačev / CROPIX

Vlada Srbije u ponedjeljak će predstaviti novi paket mjera čiji je cilj gospodarska i financijska konsolidacija zemlje, a ključna poruka koju su visoki državni dužnosnici poslali je da tim mjerama neće biti pogođeni najsiromašniji slojevi društva.

Osim neophodnog smanjenja proračunskog deficita, cilj mjera je i veća naplata prihoda, te stvaranje mogućnost da jedan njihov dio bude plasiran za poticanje industrijske proizvodnje, ekonomskog rasta i razvoja.

Premijer Ivica Dačić objasnio je da planirane mjere nemaju izravne veze s posjetom dužnosnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Srbiji, dok je prvi dopredsjednik vlade Aleksandar Vučić najavio teške, ali "jedine mogućne mjere" za spas gospodarstva.

Među ostalim, Vučić je najavio smanjivanje plaća u javnom sektoru, objašnjavajući da se tom mjerom očekuju uštede od 200 do 230 milijuna eura, ali je rekao i da se to neće odraziti na mirovine, za koje je ranije usuglašeno da će rasti predviđenom dinamikom.

Vučić je podsjetio na ranije zahtjeve MMF-a za dodatnim otpuštanjem u javnom sektoru, dok je novi ministar financija Lazar Krstić istaknuo da se financijska stabilnost zemlje i zdrav rast gospodarstva mogu osigurati napretkom u pet oblasti.

Krstić je posebno istaknuo naplatu nameta za visokotarifnu robu, reformu javnog sektora, rješavanja problema javnih poduzeća, zaustavljanje rasta javnog duga i kreiranja novog poslovnog ozračja u cijeloj zemlji.

Ministar financija procijenio je također da će javni dug Srbije, koji je na kraju 2012. bio oko 19 milijardi eura, koncem 2013. dosegnuti 21 milijardu, prognozirajući da za postupno smanjivanje javnog duga treba najmanje tri do četiri godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:26