EUROPA NA RASKRIŽJU

U petak su pjevali nacističku himnu na sprovodu, a od ponedjeljka su na krovu Austrije: ‘Još jedna zemlja i ostvaruje se Orbanov san!‘

FPO su 50-ih osnovali bivši pripadnici SS-a i drugi nacistički veterani

Herbert Kickl prilikom intervjua za austrijske medije

 Roman Zach-kiesling/afp/profimedia/Roman Zach-kiesling/afp/profimedia

Austrija je skrenula oštro udesno na prijelomnim izborima u nedjelju. Ekstremno desna Slobodarska stranka (FPO) osvojila je izbore, što je prvi put od Drugog svjetskog rata da je stranka ukorijenjena u nacističkoj ideologiji prevladala na nacionalnim izborima, piše POLITICO.

Antiimigrantski, Rusiji nastrojeni FPO osvojio je rekordnih 29 posto glasova, udvostručivši broj glasova u odnosu na prošle izbore. Prema preliminarnim rezultatima, FPO drži tri postotna boda ispred OVP-a, Austrijske narodne snage desnog centra koja trenutno vodi vladu.

"Današnji rezultati nisu mogli biti jasniji", rekao je glavni ideolog i vođa FPO-a Herbert Kickl za austrijsku javnu televiziju, inzistirajući na tome da bi njegova stranka trebala voditi sljedeću vladu.

Odaziv je bio velik, na izbore je izašlo gotovo 80 posto Austrijanaca s pravom glasa.

Uspjeh krajnje desnice u Austriji, piše POLITICO, još je jedan zabrinjavajući alarm za Europu. Val populističkih snaga ne pokazuje znakove jenjavanja. Čelnici FPO-a smatraju mađarskog premijera Viktora Orbana uzorom, političkim modelom i obećavaju slijediti njegove primjere.

Ako FPO uspije izgraditi koalliciju, Europska unija bi se suočila s jakim europskeptičnim populističkim blokom koji bi uključivao Austriju, Mađarsku, Slovačku, a možda i Češku nakon tamošnjih izbora sljedeće godine.

"Padnu li i oni ostvarit će se Orbanov slatki san!", naveo je za Financial Times jedan briselski diplomat pod uvjetom anonimnosti. Naime, na regionalnim izborima u Češkoj, održanim prije tjedan dana, desničarsko-populistički pokret ANO, predvođen Andrejom Babišem, pomeo je konkurenciju osvojivši 10 od 13 regija.

Kako je pisao i Reuters, češki ANO, Obranov Fidesz i Kicklov FPO nedavno su i formalizirali svoju suradnju ujedinjavajući se u političku alijansu.

“Počinje nova era”, rekao je tom prilikom Orban, ustvrdivši da će nova frakcija promijeniti europsku politiku.

Osnovali ih nacisti

FPO su 50-ih osnovali bivši pripadnici SS-a i drugi nacistički veterani. Na ovim se izborima FPO kandidirao na političkoj platformi orijentiranoj primarno protiv migranata, obećavajući da će podići "tvrđavu Austriju" i spriječiti priljev novih stranaca.

Kickl je glasačima obećao da će, ako mu daju pobjedu, služiti kao njihov volkskanzler ili "narodni kancelar", nadimak koji je nekoć koristio Adolf Hitler.

Iako stranka umanjuje značaj svoje nacističke prošlosti i nastoji se prikazati kao antiestablišmentska alternativa glavnom desnom i lijevom centru, redovito koristi antisemitske fašističke trope kako bi uzburkala duhove. Koliko je velik stranački afinitet prema estetici Trećeg Reicha moglo se vidjeti i u petak na sprovodu dugogodišnjeg političara FPO-a, gdje su ožalošćeni ispratili svog političkog suborca pjevajući SS himnu, piše POLITICO. Brojni čelnici FPO-a, bivši i sadašnji, bili su u publici.

Takvi eskcesi - da ne spominjemo stranačke antieuropske ispade i najave da će "reemigrirati" vlastite državljane rođene u inozemstvu, ako zaključe da su "neprikladni" - otežat će FPO-u izgradnju koalicije.

Austrijski ustav posljednju riječ o nominacijama za ministre i kancelara daje predsjedniku. Alexander Van der Bellen, bivši čelnik Zelenih koji je predsjednik od 2017. tijekom kampanje nije skrivao svoje gađenje prema Kicklu i malo je vjerojatno da će ga nominirati za kancelara.

Unatoč tome, teško će ignorirati veliki rezultat FPO-a. Stranka ima dobre šanse izgraditi savezništvo s desnim centrom, ako za kancelara predlože drugog kandidata.

Druga opcija za vladajuću stranku desnog centra mogla bi biti izgradnja saveza sa socijaldemokratima ili trostrana koalicija OVP-a, socijaldemokrata i liberalnog NEOS-a. Posljednja je vjerojatnija, iako bi se takva kombinacija mogla pokazati nestabilnom s obzirom na činjenicu da bi teško premostila ideološke podjele, analizira POLITICO.

Ovakva bi koalicija, pišu, mogla i dodatno ojačati FPO. Još pet godina u oporbi, kako se razmišlja, moglo bi skončati tako da stranka u budućnosti dobije još veću pobjedu.

"Upozorio bih na ignoriranje volje milijuna ljudi", rekao je Kickl u postizbornoj raspravi s drugim čelnicima stranaka na austrijskoj televiziji.

Pobjeda FPÖ-a odražava brojne snažne rezultate stranaka krajnje desnice diljem Europe u posljednje dvije godine dok se snage establišmenta bore da upravljaju ogromnim priljevom tražitelja azila i drugih migranata.

Ranije ovog mjeseca, njemačka antimigrantska stranka Alternativa za Njemačku zabilježila je velike uspjehe na regionalnim izborima . Ti zapanjujući rezultati uslijedili su nakon prošlogodišnje pobjede Geerta Wildersa, nizozemskog desničara, na nacionalnim izborima u Nizozemskoj i uspona Giorgije Meloni u Italiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2024 13:30