POVEĆANE NAPETOSTI

U tijeku je najezda migranata iz Afrike prema europskim obalama: ‘Uvjeti na moru su iznimno povoljni‘

Priljev migranata je povećao napetosti između regionalne samouprave i nacionalne vlade

Migranti u luci La Restinga na Kanarskim otocima

 Antonio Sempere/Afp

Mirno more i blagi vjetrovi uobičajeni za kasno ljeto u Atlantskom oceanu blizu zapadne Afrike doveli su do novog porasta broja migranata koji putuju prema Kanarskim otocima, rekle su lokalne vlasti u četvrtak.

Španjolska je rano u utorak presrela četiri broda s 222 migranata, uz 13 plovila sa 780 migranata koji su ovog tjedna već uspjeli doći do otoka, objavila je na društvenoj platformi X španjolska služba za spašavanje na moru.

"Povoljni morski uvjeti potiču značajan porast (broja) dolazaka", rekao je čelnik Kanarskih otoka Fernando Clavijo za državnu televiziju.

image

Migranti u luci La Restinga na Kanarskim otocima

Antonio Sempere/Afp

Priljev migranata na španjolskom otočju s 2,2 milijuna stanovnika je povećao napetosti između regionalne samouprave i nacionalne vlade u vezi zbrinjavanja oko 5000 maloljetnih migranata.

Prema španjolskim zakonima, lokalne vlasti bi trebale osigurati smještaj za migrante mlađe od 18 godina, no infrastruktura na Kanarskim otocima je preopterećena, a Clavijo je u više navrata od središnje vlade zatražio da prisili druge regije da pomognu.

U prvih sedam mjeseci 2024., broj migranata koji dolaze iz Afrike na Kanarske otoke se gotovo udvostručio u usporedbi s istim razdobljem prošle godine na 26.758, pokazuju podaci španjolskog ministarstva unutarnjih poslova.

image

Migranti u luci La Restinga na Kanarskim otocima

Antonio Sempere/Afp

Clavijo je prošlog mjeseca rekao da humanitarne organizacije procjenjuju da se do 150.000 migranata priprema na putovanje iz zapadne Afrike u Europu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 17:51