PRVA LINIJA

Ukrajinski upad u Kursk traje već 20 dana, Igor Tabak objašnjava što se događa: ‘Pogledajte koga sad Rusi dovode...‘

Ukrajinci su Ruse opako iznenadili 6. kolovoza. Vojni analitičar objašnjava kako je to utjecalo na cijeli rat

Prizori iz oblasti Kursk tijekom zadnja tri tjedna

 Profimedia/Screenshot: Hanza Tv/

Do sredine ljeta činilo se da rat u Ukrajini ide predvidljivim tijekom - Rusi imaju inicijativu i polako napreduju kroz ukrajinske pozicije u Donbasu, dok Ukrajinci brane što i koliko mogu, a istovremeno nastoje ruskim snagama nanijeti što veću štetu na prvoj liniji fronte, ali i napadima duboko na okupiranim teritorijima Ukrajine i teritoriju Rusije.

Ukrajinska invazija u Kursk, koje je počela prije točno 20 dana, promijenila je tempo rata na način na koji je malo tko očekivao. Više tisuća ukrajinskih trupa prodrlo je, prema tvrdnjama Kijeva, na oko 1200 km kvadratnih teritorija u ruskoj oblasti Kursk i čini se da se od tamo ne namjeravaju brzo povući.

O tome što se točno događa u Kursku, kakve snage su obje strane tamo poslale i koliki to problem predstavlja Moskvi u novoj epizodi podcasta Prva linija objašnjava vojni analitičar Igor Tabak s portala Obris.org. Osim borbi u Kursku, osvrnuli smo se i na druga bojišta u ratu u Ukrajini, a naročito na ruski prodor prema važnom ukrajinskom logističkom središtu Pokrovsk.


Video podcasta pogledajte ispod


- Do sredine ljeta izgledalo je kao da se Ukrajinci jako teško nose ruskim pritiskom na istočnim dijelovima bojišta, iako je započela mobilizacija ljudi, a počela je pristizati i nova zapadna pomoć. Taj 6. kolovoza došao je dosta neočekivano. U prvom momentu to je izgledalo kao neki prekogranični prepad iz ukrajinske oblasti Sumi u rusku oblast Kursk, a pretvorio se u puno veću operaciju koju sad gledamo već 20 dana. Prema ukrajinskim izvještajima ona obuhvaća oko 1200 kilometara kvadratnih i stotinjak mjesta, a jasno je da je Ruse uhvatila prilično nespremne. Naime, oni su se kompletno koncentrirali na svoj prodor u Donbasu, a ovo je zapravo bio neki uzvratni udar kroz puno "mekši" prostor nego li je to bio onaj na kojem su Ukrajinci pokušali svoju lanjsku ljetnu protuofenzivu. Ovdje, na primjer, nije bilo toliko dobro utvrđenih linija, čini se da su bile popunjene znatno slabijim trupama (npr. ročnici) koje su se pokazale potpuno nesposobne te su Ukrajinci Rusima napravili jako puno problema, objašnjava Tabak na početku.

Dovlačenje novih trupa

Vojni analitičar kao značajnu činjenici ističe da su Rusi, kako bi situaciju u Kursku stavili pod kontrolu, zadnjih tjedan dana ipak počeli dovlačiti bolje trupe s bojišta u Ukrajini. To je, napominje, dovelo do smirivanja dijelova fronte u Ukrajini, poput Zaporižja, Hersonske ovlasti, donekle Harkivske oblasti, te na potezu od Kupjanska prema rijeci Sjeverni Donjec.

- To je sad počelo stvarno usporavati ukrajinsko napredovanje, ali valja napomenuti da je to i dalje vrlo različito bojište od onog u Ukrajini. Kursk nije utvrđivan, tek se sad navrat-nanos kopaju rovovi i utvrđuju položaji, nema mnogo fiksnih linija i puno je prostora bilo za vođenje manevarskog rata, ističe Tabak i napominje kako se tu vidjelo situacija u kojima su ukrajinske trupe došle iz leđa Rusima, ali i onih u kojima bi i Ukrajinci upadali u ruske zasjede.

- Tu je zapravo stanje dosta teško pratiti, o nekim borbama samo se načuje i vrlo česte obje strane daju vrlo oprečne informacije.

Općenito govoreći, situacija u Kursku puno je izjednačenija nego na bojištima u Ukrajini, a tu se pojavila i svojevrsna "kutija" u ruskom administrativnom okrugu Gluškov. Tamo se nekoliko tisuća ruskih vojnika našlo djelomično opkoljeno s tri strane (granica, ukrajinski upad na istoku).

- Na sjevernoj strani nalazi im se rijeka Sejm na kojoj su Ukrajinci srušili tri mosta i tu sada Rusi postavljaju gomilu pontonskih mostova koje Ukrajinci odmah napadaju i ruše. Ruska posada tu je u nezgodnoj situaciji, ali nisu stvarno opkoljeni - logistika njima još uvijek radi, ali je otežana i izložena ukrajinskim napadima. Dosad se nije vidio neki širi prodor kojim bi ga Ukrajinci spojili s ostatkom ovog zauzetog teritorija u Kurskoj oblasti, kaže Tabak.

Što je cilj operacije?

U protekla tri tjedna vrlo često se postavilo pitanje koji je bio cilj Ukrajinaca prilikom upada u Kursk. Predsjednik Volodimir Zelenski je nedavno govorio o tome da se time stvara svojevrsna "zaštitna zona" od ruskih napada te ujedno prevenira ruski upad i okupaciju oblasti Sumi. Ranije se iz Kijeva govorilo o tome da će taj "osvojeni" ruski teritorij koristiti kao ulog u nekim budućim pregovorima. Očita je i želja da se zarobi čim više ruskih vojnika i tako stekne ljudstvo za razmjenu zarobljenih Ukrajinaca. A tu je, naravno, i već spomenuto odvlačenje ruskih trupa s drugih dijelova bojišta u Ukrajini.

- Ovako velika operacija nema samo jedan cilj, tu su, usporedbe radi, angažirane snage veličine cijele Hrvatske vojske. Mislim da nije nebitno to da je rat sad došao i Rusima u kuću, a dosad su uglavnom bili netaknuti. Sve to ide kontra Putinove mantre da je on otac domovine i jamac sigurnosti Rusije. A ne treba zaboraviti ni da je jedna od većih ruskih nuklearnih elektrana (Kursk) na samo 20 kilometara od dijelova teritorija na kojem se vode borbe, napominje naš sugovornik.

Tabak također ističe da cijeli upad ukrajinskih snaga prati neuobičajeno velika logistika, koju karakterizira ne samo dostavljanje goriva, streljiva i hrane, već i intenzivno odvlačenje svoje i zarobljene i ostavljene ruske tehnike i streljiva nazad u Ukrajinu. Na naše pitanje je li moguć još jedan ukrajinski napad na nekom drugom dijelu bojišta, kao svojevrsni drugi dio operacije, vojni analitičar kaže da to nije nemoguće.

- Bilo je jasno da Ukrajinci pojačano novače nove ljude, obuka na Zapadu ide i dalje, a od svih tih novih ili popunjenih postrojbi mjesecima se nije vidjelo ništa. Sad se vidi gdje je otišao dio ljudstva i za što ih se pripremalo. Nadalje, granica Rusije i Ukrajine, a koja nije neposredno bojište, vrlo je duga. Rusi su tu mjesecima gradili nekakve utvrde, ali one nisu ništa bolje nego one u oblasti Kursk. U momentu kad se isplanira velika operacija, one nisu tako snažna prepreka, što bi značilo da je moguće nešto u Brjansku, ali i oblasti Belgorod.

Pokrovsk na udaru

I dok Rusi imaju problem u Kursku, Ukrajinci ga imaju u Donjeckoj oblasti. Tamo prema jednom od ključnih logističkih čvorišta ruske snage šire svoj klin koji obrana ne uspijeva zaustaviti.

- Ruske snage prema Pokrovsku polagano napreduju i nalaze se na maksimalno desetak kilometara od samog grada. Njegov gubitak za Ukrajince bi bio veliki, veliki problem. Pokrovsk je središte pružnih i cestovnih komunikacija i to je vrlo bitan grad za cijeli južni dio ukrajinskog dijela Donjecke oblasti. Donedavno je bio doista daleko od fronte i tek zadnjih dana Ukrajinci su shvatili koliko je ruski prodor ozbiljan te su počeli evakuirati grad, a brani ga nekoliko ukrajinskih brigada. No, zasad su samo usporili Ruse koji imaju ustrajni pomak prema zapadu. Teško je reći koliko će biti branjen - ako je Bahmut mjerilo, to bi trebalo biti dugo i žestoko, ali na vidjelo je tu izašlo i dosta šlampavosti ukrajinskih snaga u obrani, govori Tabak i navodi da sve ovo i dalje ne oslobađa Zapad i NATO obveze da pomogne Ukrajini.

- Ovo je sad pokazatelj da postoje druge metode i druga bojišta koji mogu dovesti do velikih vojnih i političkih pluseva, zaključuje naš sugovornik.


Prethodne epizode podcasta "Prva linija" možete pogledati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 17:03