UPALJEN ALARM

Usvojena Rezolucija br. 936: Nuklearna uzbuna u Ukrajini, u Kijevu se masovno dijele plinske maske!

Ovo je prvi dokument ove vrste otkako je Rusija napala Ukrajinu prije dvije i pol godine

Vježbe u slučaju nezgode u Zaporižji

 Dmytro Smolienko/ukrinform/profimedia/Dmytro Smolienko/ukrinform/profimedia

U Ukrajini očito više nisu sasvim sigurni da Rusija neće u jednom trenutku upotrijebiti nuklearno oružje. Dokaz za to je odluka Kabineta ministara koji su na nedavnoj sjednici usvojili Rezoluciju br. 936 o opskrbi stanovništva plinskim maskama u slučaju uporabe nuklearnog ili drugog oružja za masovno uništenje protiv Ukrajine.

Ovo je prvi dokument ove vrste otkako je Rusija napala Ukrajinu prije dvije i pol godine. U njemu se navodi da među civilima prednost pri dobivanju maski imaju osobe s težim invaliditetom, djeca do 16 godina i zaposlenici središnjih tijela izvršne vlasti, regionalnih, gradskih, okružnih državnih uprava i jedinica lokalne samouprave, kao i zaposleni u javnim i privatnim poduzećima. Vladin dekret navodi da će lokalne vlasti osigurati opremu potrebnu u slučaju nuklearnog napada, a tvrtke su dužne pridržavati se standarda skladištenja zaštitne opreme: jedna plinska maska ​​za svaku osobu te dodatno imati još dva posto rezervnih plinskih maski.

image

Zelenski i Sirski

Handout/Afp

Ukrajinska odluka o podjeli plinskih maski dolazi u razdoblju u kojem se ponovno govori o prerastanju rata u nuklearni i vjerojatnosti nuklearnih udara. Još u ljeto 2022. spominjala se takva mogućnost, a američka vlada je procijenila kako Rusija ima nekoliko načina za izvršiti atomski napad na Ukrajince. The Atlantic je objavio da su to ove opcije: detonacija nuklearne bombe iznad Crnog mora kao demonstracija snage i namjera bez izravnih žrtava. Moguć je i pokušaj uništenja vodstva Ukrajine udaranjem u bunkere predsjednika Volodimira Zelenskog i njegovih savjetnika. Opcije su također i napad na ukrajinsku vojnu bazu ili skladište bez namjere nanijeti štetu civilima, a najdrastičniji bi bilo uništenje cijeloga grada i pokolj civila kako bi se natjeralo Ukrajince da odmah odustanu od borbe (po uzoru na ono što je 1945. napravio SAD, nuklearnim bombardiranjem Hirošime i Nagasakija).

image
Genya Savilov/Afp

U svibnju ove godine, na obilježavanju pobjede Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu, ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je Zapad da riskira globalni sukob i rekao da nikome neće biti dopušteno prijetiti najvećoj svjetskoj nuklearnoj sili. "Znamo do čega vodi neumjerenost u ovakvim namjerama. Rusija će učiniti sve da spriječi globalni sukob, ali u isto vrijeme nećemo dopustiti da nam itko prijeti. Naše strateške snage uvijek su u stanju borbene pripravnosti", zaprijetio je Putin u govoru na Crvenom trgu.

image
Genya Savilov/Afp

Posljednjih mjeseci nuklearna opcija više se nije spominjala, ali to se promijenilo prošlog tjedna - nakon što je postalo očito da su ukrajinske postrojbe zauzele priličan dio kurske oblasti - nakon čega je Rusija objavila čitav niz izjava o skorom "nuklearnom udaru Oružanih snaga Ukrajine" i pripremama za napad na nuklearne elektrane Zaporožje i Kursk.

Potom su uslijedili pozivi na preventivni nuklearni napad. Ruski mediji plasirali su ideju jednog tamošnjeg fizičara da se mini-nuklearnom bombom pogodi tunel Beskydy u Karpatima. Tunel Beskydy dio je međunarodnog prometnog koridora koji prolazi kroz Italiju, Sloveniju, Mađarsku, Slovačku, Ukrajinu i dalje na istok, kroz koji prolazi do 40% tranzitnog tereta u smjeru zapadne i srednje Europe, ali i vojna pomoć NATO-a za Ukrajinu. Prema ovom planu, bomba snage nekoliko kilotona mora biti "pažljivo" lansirana kroz tunel na granici Lavovske i Zakarpatske oblasti kako bi se Ukrajina odsjekla od pomoći Zapada.

U ukrajinskoj javnosti se sugerira da bi spomenute ideje mogle predstavljati pripremu Ruske Federacije za neke "oštre mjere". Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) Ukrajine službeno je demantiralo izvješća ruskih publikacija o ukrajinskim planovima da upotrijebi "prljave bombe" i napadne nuklearne elektrane. "Vidimo još jedan val lude ruske propagande o navodnim planovima Ukrajine da koristi prljave bombe ili napade na nuklearne elektrane. Službeno opovrgavamo ta lažna izvješća. Ukrajina nema ni namjeru ni sposobnost počiniti takve akcije. Rusija mora prestati širiti opasne laži", rekao je govornik Ministarstva vanjskih poslova Georgij Tihi. Ali, za svaki slučaj, Kijev je odlučio pripremiti podjelu plinskih maski jer nitko ne može znati što je u Putinovoj glavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 15:18