ZAGREB

Policija i komunalni redari nemoćni u borbi s vandalima

 Milivoj Keber/CROPIX

Razbijene svjetiljke javne rasvjete, iskrivljeni ili propucani prometni znakovi i putokazi, devastirane klupe u parkovima, prevrnuti kontejneri za smeće i košare za otpatke, lažnim grafitima uništena pročelja zgrada u spomeničkoj jezgri, vulgarnim dosjetkama išarani javni zahodi, a kao posebno upečatljiv primjer pamtimo i huligana koji je svojim terencem preoravao cvjetne nasade ispred HNK...

Sve što je javno dobro, zajednička imovina Grada i njegovih građana, na meti je vandala, policijskom terminologijom svrstanih u kategoriju “nepoznatih počinitelja”.

Njihovo neprivođenje i nekažnjavanje ohrabruje njima slične, a urbani vandalizam širi se poput epidemije. U najekstremnijim slučajevima taj se huliganizam pretvara u nasilje nad ljudima, koje je posljednjih godina snažno eskaliralo, osobito u maloljetničkoj populaciji.

Ljudi spremni na fizički obračun zbog ogrebotine na automobilu zadobivene u prometnoj nezgodi (jer je posrijedi privatno vlasništvo) posve su ravnodušni prema uništavanju javnih dobara koja, naposljetku, kao porezni obveznici, plaćamo iz svog džepa.

Privatno vlasništvo nedodirljiva je svetinja, a javno je dobro prepušteno “udri, ubij” filozofiji uličnih bandi.

Riječ je, zapravo, o vrlo raširenom licemjerstvu gradomrzitelja koji sebe smatraju urbanim stanovništvom, a sva bi javna dobra najradije sravnili sa zemljom, dok će svoje vlasništvo braniti kalašnjikovom.

Sociološke i psihološke analize uzroka takvog ponašanja daleko bi nas odvele, ali minimum koji imamo pravo očekivati jest hvatanje i oštro kažnjavanje vandala, od kojih su mnogi maloljetni. Naša je policija dosegnula punoljetnost pa stoga nije nerealno od nje očekivati da obuzda maloljetne delinkvente, najčešće uništavatelje gradske imovine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. listopad 2024 11:20