BOŽINOVIĆ OBJAVIO

Raste broj krijumčarenja ljudima, porast prijavljenih počinitelja je veći od 108 posto, a tek brojke iz narko domene...

Hrvatska je u 2023. godini zauzela 14. mjesto i spada među najsigurnije zemlje svijeta

Davor Božinović

 Robert Fajt/Cropix

Hrvatska je prema IEP Global Peace Indexu u 2023. godini zauzela 14. mjesto i spada među najsigurnije zemlje svijeta, a u recentnoj objavi World of Statistics proglašena je najsigurnijom zemljom za noćne šetnje na svijetu - rekao je na 12. sjednici Vlade RH potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kao uvertiru u predstavljanje izvješća o radu policije za prošlu godinu.

Samo izvješće koje broji 173 stranice je podijeljeno u 10 poglavlja i tri priloga, a kao pokazatelje koji govore o uspješnom radu hrvatske policije Božinović je izdvojio smanjenje nezakonitih migracija za 47 posto, koeficijent razriješenosti kaznenih djela od 71,6 posto, nastavljen je i višegodišnji trend pada kaznenih djela ubojstava kojih je lani bilo 23 i sva su riješena. Osvrnuo i na otkrivanje kaznenih djela ratnih zločina kojih je prijavljeno 92 iz skupine protiv čovječnosti i ljudskog stanovništva, a u prvih šest mjeseci ove godine bilježi se, kaže, trend povećanja za 32 posto.

Što se tiče zaštite mladeži i obitelji, u tom je pogledu prijavljeno i procesuirano 11540 kaznenih djela što je 18 posto više nego lani i to zahvaljujući intenzivnoj policijskoj angažiranosti. A ne zaostajemo ni u koruptivnim kaznenim djelima kojih je lani prijavljeno 747 i čak 1377 počinitelja. Najviše je bilo zlouporabe položaja i ovlasti, čak 588 te primanja i davanja mita i nezakonitog pogodovanja.

-Što se tiče nezakonitih migracija, nastavljen je rast u 2023. godini kada je evidentirano 69.726 postupanja, odnosno 37,7% više nego 2022. godine, uz napomenu da ove godine (do danas) bilježimo smanjenje nezakonitih migracija za 47,36% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U području suzbijanju krijumčarenja ljudima prijavljeno je 64 posto više kaznenih djela, a porast prijavljenih počinitelja je veći od 108 posto, odnosno prijavljeno je 1612 počinitelja - izvijestio je još Božinović osvrnuvši se i na područje organiziranog kriminaliteta. Bilježi se, naime, porast prijavljivanja za 48,3 posto više te 58,7 posto počinitelja više.

U porastu je i povećanje prijavljivanja kaznenih djela kriminaliteta droga za 3,91 posto s napomenom da je tijekom prošle godine prijavljeno čak 151 (ne)djelo zločinačkog udruženja iz narko domene.

A sve nas je više i na cestama. Prema podacima promet je 2023. povećan za 11,6 posto, evidentirano je stoga i 6,3 posto više prometnih nesreća u kojima je 6,6 posto više osoba bilo teško ozlijeđeno. U istom postotku, a u odnosu na lani, ozlijeđeno je osoba koje su pretrpjele lake ozljede, ali i jedna osoba je manje, u odnosu na statistiku iz 2022. izgubila život na cestama.

Aplikacijom MUP – Sigurnost i povjerenje su, pak, pristigle 95.952 obavijesti što je povećanje za trećinu, a od toga je 87.425 obavijesti proslijeđeno policijskim upravama na postupanje. Najviše uhićenih je bilo na području Zagreba, Splita, Rijeke i Siska.

Već dugi iz godina policija provodi iz raznih akcija koje polučuju iz godine u godinu sve bolje rezultate. Pa je tako kapanja ‘Manje oružja, manje tragedija‘ uvelike utjecala na svijest građana, a rezultat je velika količina dragovoljno predanog oružja. Naime, tijekom 2023. predano je više od 97 kilograma eksploziva, više od 560 komada vatrenog oružja kategorije "B" (dozvoljeno držanje), gotovo 5390 komada vatrenog oružja kategorije "A" (nije dozvoljeno držanje) te više od 205.917 komada streljiva raznog kalibra.

Tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana policija je provodila i Operativnu akciju "Mir i dobro" radi otklanjanja opasnosti stradavanja osoba i imovine od nedopuštene uporabe oružja, eksploziva i pirotehničkih sredstava. Tijekom te posljednje akcije ukupno je ozlijeđeno 19 osoba, od kojih su tri osobe teško ozlijeđene a njih 16 lakše, dok je uslijed propucavanja oštećeno 15 stanova, obiteljskih kuća, automobila i drugih objekata.

Kaznena djela u kojima su glavni akteri djeca i maloljetnici su u porastu, a u to se uračunavaju i kazneno neodgovorna djeca kao i kazneno odgovorni maloljetnici. Tijekom prošle godine počinili su čak 2465 kaznenih djela što je povećanje maloljetničkog kriminaliteta za 26,1 % u odnosu na 2022., kada je evidentirano 1955 (ne)djela. Rezime postupanja i istraživanja su kaznene prijave i procesuiranja 1393 djece i maloljetnika što je povećanje od 23,6 posto.

-Promatranjem pokazatelja izraženih u apsolutnim brojevima za cjelokupno područje Republike Hrvatske riječ je o 266 evidentiranih maloljetnih počinitelja više u odnosu na 2022., slijedom čega se može zaključivati o nešto intenzivnijoj kriminalnoj aktivnosti te populacije. Promatrajući, pak, desetogodišnje razdoblje od 2014. do 2023. evidentno je da maloljetnička delinkvencija u Republici Hrvatskoj bilježi tendenciju smanjenja (uz određene oscilacije) sve do 2022., kada slijedi povećanje, kako u kategoriji broja počinjenih kaznenih djela djece i maloljetnika tako i u kategoriji počinitelja tih dobnih skupina – navodi se u izvješću o radu policije.

Nastavljen je i trend povećanja otkrivanja kaznenih djela prijetnji i ozljeđivanja na štetu članova obitelji pa je tako broj prijetnji smrću dosegao brojku od 3895.

Što se tiče ubojstava i teških ubojstava u proteklih 10 godina, evidentirano ih je ukupno 324 od čega je 146 počinjeno na štetu žena. Od ukupnog broja ubojstava, 166 osoba je ubijeno unutar obitelji od čega je 108 žena a od kojih su 72 bile intimne partnerice.

U izvješću se podsjetilo i na online aplikaciju za prijavu zlostavljanja djece Red Button. Tijekom prošle godine zaprimljene su 353 prijave od kojih se 211 odnosi na prijavu zlostavljanja ili drugu povredu prava djece, dok su se 142 prijave odnosile na objave sadržaja spolnog zlostavljanje djece ili druge neprimjerene sadržaje na internetu.

-Pojava izoliranih pojedinaca, koji su radikalizirani i šire radikalne ideologije te su spremni planirati i izvršiti terorističke napade, višeslojan je fenomen koji naša društva, pa tako i hrvatsku policiju, stavlja pred nove izazove. U RH je zabilježen trend rasta radikalizacije u društvu, što može dovesti do širenja pojave izoliranih radikaliziranih pojedinaca, međutim, našim operativnim kapacitetima posvećeni smo praćenju takvih pojava. Tijekom 2023. zabilježeno je 38 kaznenih djela iz djelokruga rada linije rada terorizma i ekstremnog nasilja u odnosu na 2022. i 26 kaznenih djela, što predstavlja porast prijavljenih kaznenih djela za 46,2% i odraz je kontinuiranog proaktivnog djelovanja policije i u toj sferi kriminaliteta – stoji još u izvješću. Što se tiče razriješenosti tih djela, postotak je 94,7 posto.

-Služba terorizma nadležna je i za istraživanje kaznenih djela za koja je kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da su motivirana mržnjom u skladu s člankom 87. stavkom 21. Kaznenog zakona – Zločin iz mržnje za što je 2023. evidentirano 85 kaznenih djela u odnosu na 2022. kada ih je bilo zabilježeno 51. Navedeno povećanje prijavljivanost kaznenih djela zločina iz mržnje potrebno je promatrati i na temelju veće osviještenosti policijskih službenika za prepoznavanje takvih kaznenih djela, ali i kao odraz sve većeg povjerenja građana i udruga koje u većoj mjeri prijavljuju takva kaznena djela. U strukturi kaznenih djela motiviranih mržnjom najviše se ističe kazneno djelo prijetnje kojih je bilo 35, dok je u odnosu na motivaciju počinitelja potrebno istaknuti kako je i dalje najvažnija motivacija počinitelja kaznenih djela motiviranih mržnjom nacionalno i etničko podrijetlo žrtve te je tako ukupno 58 kaznenih djela zločina iz mržnje motivirano nacionalnim i etničkim podrijetlom žrtve – naznačeno je u izvješću o radu policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. kolovoz 2024 10:15