OBRAZOVANJE

Umjesto 9, za hranu u vrtićima izdvajat će se 15 kuna

Božica Žilić iz Sindikata obrazovanja, medija i kulture kaže da je to rezultat prosvjeda teta u vrtiću koje je ona organizirala
 Duje Klarić / CROPIX

Za doručak riblja pašteta na polubijelom kruhu i kakao, za prvu užinu mandarina i mliječni keksi, za ručak krem-juha od brokule, pirjana teletina s prokulicom, kukuruzni žganci, zelena salata s radičem i miješani raženi kruh, a za drugu užinu jogurt s probiotičkom kulturom i polubijeli kruh - tako će od sljedeće godine izgledati jedan dnevni jelovnik za djecu od četiri do šest godina u zagrebačkim dječjim vrtićima.

Riječ je o pilot-projektu koji zajedničkom suradnjom pokreću Gradski ured za obrazovanje, Zavod Andrije Štampara i Prehrambeno-biotehnološki fakultet, i to od 2. siječnja iduće godine. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić imao je samo riječi hvale na predstavljanju projekta.

- U Zagrebu će biti najbolji jelovnici, najbolja hrana i najzdravija prehrana za najbolje odrastanje kikića. Ovo je poklon Grada Zagreba i gradonačelnika vrtićancima za Božić i Novu godinu - poručio je gradonačelnik.

Projekt je napravljen s ciljem osuvremenjivanja važećih jelovnika u dječjim vrtićima i Prehrambenog standarda za planiranje prehrane djece u dječjem vrtiću iz 2007. godine, a cijena obroka povećat će se između 30 i 35 posto.

- Sredstva se povećavaju s devet na 15, odnosno s 11 na 15 kuna, i to će biti povećanje za oko 14 milijuna kuna, a cijena vrtića ostaje ista - pojasnio je gradonačelnik.

Standardizacija

Time je Bandić priznao kako je proljetos smanjen budžet za jedan dnevni obrok na samo devet kuna, zbog čega su kuharice bile primorane koristiti više brašna i kruha te dijeliti jednu voćku na nekoliko djece. Zbog toga su tete krenule u prosvjede. Božica Žilić, predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture, bila je na čelu prosvjednih kolona. Smatra kako je novi pravilnik odgovor na njihove zahtjeve.

- Drago mi je što se povisila cijena obroka jer je bilo evidentno da se za devet kuna po djetetu nije mogao pripremiti kvalitetan obrok. Odlično je i što se standardizirao jelovnik kako se više ne bi događalo da u nekim dijelovima grada tete dijele jednu naranču na 20 djece, nego da je svugdje jednako te da svi rotiraju iste jelovnike - rekla je Božica Žilić

Manje soli

Projekt i nove jelovnike hvali i Branka Brlečić, ravnateljica Dječjeg vrtića Leptir u Sesvetama. Kaže da je ovakva prehrana skuplja, ali da to očito nije problem za Grad jer su, usprkos višoj cijeni, odlučili da je bitna zdravija prehrana. Objasnila nam je da tete, iako se neka djeca opiru zelenoj i zdravoj prehrani, za sve imaju rješenje.

- U vrtiću se puno može napraviti ako se djecu stimulira lutkama, igrama, projekcijama i filmovima - poručila je Brlečić.

Nova prehrana u vrtićima trebala bi ograničiti unos praznih šećera, dati prednost neprerađenoj hrani umjesto industrijskoj, smanjiti unos soli koji ne smije biti veći od pet grama dnevno i smanjiti porcije obroka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 04:56