Premda bismo pomislili kako nema ništa lakše nego skuhati jaje, eh, prevarili biste se. Naime, premda je to jedna od onih stvari koju prvu naučimo kad je kuhanje u pitanju, mnogi čak i godinama poslije ne znaju koliko je zapravo potrebno kuhati ga da dobijemo savršeno mekano ili, pak idealno kuhano jaje. Međutim, ako ste pomislili kako je suština u samo jednom triku, opet biste se prevarili - više je faktora koji na to utječu, pa je najbolje da se s njima upoznate ako ste među onima koji se pri otvaranju jaja uvijek iznenade kao djeca kad otvaraju ono malo čokoladno s igračkom u sredini....
1. PROVJERITE LJUSKU
Prije nego što stavite kuhati jaja obavezno provjerite je li im ljuska možda negdje oštećena. Naime, i najmanje puknuće kod visoke će se temperature dodatno raširiti te će jaje iscuriti kroz ljusku i završiti u vodi.
2. TEMPERATURA JAJA
Premda to nije uvijek moguće, idealno bi bilo držati jaja na sobnoj temperaturi. Tako ih, naime, neće šokirati ni hladna, a ni topla voda. Alternativno, nekih sat vremena prije kuhanja, izvadite onaj broj jaja koji mislite kuhati. I da, trik s mlazom vruće vode na jajima iz hladnjaka nikako ne bismo savjetovali iz prethodno navedenog razloga - mogućeg puknuća ljuske.
3. TEMPERATURA VODE
Jaja se uvijek kuhaju u hladnoj vod, a kad voda dođe do točke vrenja, mjerite vrijeme kuhanja koje želite za meka (3 minute) odnosno tvrdo kuhana jaja (10-12 minuta). Na tu temu više smo vam pisali ovdje. Mnogi kuhari već kad voda zavrije gase vatru na štednjaku i ostavljaju jaje u kipućoj vodi da se dodatno lagano kuha, odnosno pomalo hladi. Slavni Heston Blumenthal jedan je od njih. On, naime savjetuje da se jaje kuha u manjem loncu u hladnoj vodi na najjačoj temperaturi. Kad voda provrije, lonac se miče s vatre i pusti da se jaja termički obrade točno 6 minuta. Pogledajte.
4. KORISTITE ŽLICU
Prilikom stavljanja jaja u lončić zna se dogoditi da ono nehotice lupi o dno posude i razbije se. To ćete najlakše izbjeći ako koristite jušnu žlicu kako biste ga nježno odložili u lonac.
5. SOL, LED I GULJENJE JAJA
Žličica soli u vodi u kojoj ćemo kuhati jaja pomaže da se jaja lakše gule, baš kao i stavljanje jaja na led nakon kuhanja. Sve to, naravno, možemo izbjeći ako umjesto svježih jaja za kuhanje koristimo ona koja smo kupili prije tjedan dana. Uostalom, vjerojatno ste i sami nekad, pri teškom guljenju jaja, čuli komentar svoje mame ili bake kako su jaja tada sigurno svježa.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....