Jaja su zahvalna namirnica koju koristimo u pripremi slanih i slatkih slatka jela, kod izrade tjestenine, biskvita, krema, pri pohanju, u jelima kao što je mljevena štruca Štefani... no koristimo je i samostalno, najčešće tako da ih skuhamo, pečemo ili poširamo. Međutim, portal Mashed pobrojao je još nekoliko tehnika za koje možda niste znali da su moguće, pa ih samim time vjerojatno niste ni probali.
JAJA PRŽENA U DUBOKOM ULJU
Kod nas se ovakva priprema jaja nikad nije udomaćila, no posljednjih tjedana iskače na društvenim mrežama kao "iz paštete". Radi se tako da jaja prvo skuhamo, pa ih, naravno, ogulimo i pripremamo kao meso za pohanje.
Prvo ih, dakle, uvaljamo u brašno, potom u razmućeno jaje i na kraju u krušne mrvice. Tako pripremljena jaja pečemo u dubokoj masnoći do zlatne boje.
TVRDO KUHANA JAJA U KALUPU
U pećnici u kalupu obično radimo kolače, složence i kruh, a u onom s posudicama muffine ili nabujke, no u njima se - znaju iskusne domaćice i ljubitelji isprobavanja novih recepata, mogu raditi čudesa s jajima, pa se, između ostalog - mogu i kuhati.
Jednostavno stavite jaja u kalup za muffine, podlijte vodom, ubacite u prethodno zagrijanu pećnicu na 25 do 30 minuta i uživajte u tvrdo kuhanim jajima. Ovo je dobar način da uštedite plin ili struju, pa da - dok u pećnici pečete nešto drugo, skuhate i jaja.
JAJA PEČENA U KALUPU
Osim što ih možete skuhati, jaja u kalupu i pećnici možete i ispeći. Sami odaberite želite li ih peći na oko ili razmućena. Za prvu varijantu samo ih razbijte, začinite po želji i stavite peći.
Za drugu, razmutite jaja, začinite po želji pa dodajte omiljene dodatke - gljive, slaninu, poriluk... i stavite peći. Dobit ćete ukusno pripremljena jaja s manje masnoće koje je najbolje servirati na tostu.
KUHANA KAJGANA
Možda zvuči čudno, ali da - nismo se zabunili, doista govorimo o kuhanju i kajgani! Mnogi među nama nikako ne uspjevaju napraviti poširano jaje, pa ako ste i vi među njima - premda bi vam ovaj korak po korak recept za poširana jaja mogao pomoći - kajganu skuhajte.
Jednostavno umutite jaja i stavite ih kuhati u vrelu vodu. Za niti minutu ćete dobiti savršenu kajganu, bez zagorenih dijelova.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....