DOBRO JE ZNATI

Ovo su najčešće pogreške pri pečenju slastica, evo kako ih izbjeći

Često se događa da rezultati ne ispune naša očekivanja, a razlog obično leži u malim, ali ključnim pogreškama

Pečenje kolača može biti prava umjetnost, ali i izazov, čak i za iskusne kuhare. Iako svi volimo uživati u savršenim desertima, često se dogodida rezultati ne ispune naša očekivanja. Razlog tome obično leži u malim, ali ključnim pogreškama koje pravimo u procesu pripreme. Od nepravilnih omjera sastojaka do previše ili premalo vremena za pečenje u pećnici, ovo su najčešće greške koje radimo pri pečenju kolača i savjeti kako ih izbjeći.

image
Dragonimages/Getty Images

NEPRAVILNE MJERE

Jedna od najčešćih pogrešaka pri pečenju kolača je ignoriranje točnih omjera sastojaka. Na primjer, previše brašna može učiniti kolač suhim i teškim, dok premalo brašna može uzrokovati da tijesto bude previše ljepljivo i neformirano.

Uvijek koristite kuhinjsku vagu za precizno mjerenje svih sastojaka, a u slučaju da za mjeru koristite čašu, pazite da za sve sastojke koristite istu, osim ako nije drugačije navedenou receptu, te da je napunite ravno, bez zbijanja ili pogrešnog odmjeravanja.

image
Ziga Plahutar/Getty Images

IGNORIRANJE SMJERNICA ZA TEMPERATURU PEČENJA

Većina recepata zahtijeva pečenje na specifičnoj temperaturi, a pogotovo kad su u pitanju slastice. Iako to može izgledati kao trivijalnost, pečenje na preniskoj ili previsokoj temperaturi može uvelike utjecati na krajnji rezultat. Kolač može ostati sirov u sredini ili, s druge strane, unutrašnjost može ostati nedovoljno pečena.

Pratite točno preporučenu temperaturu pečenja a, ako niste sigurni u točnost pećnice, investirajte u kuhinjski termometar koji će vam pomoći da pečete s većom preciznošću.

image
Viorel Kurnosov/Getty Images/istockphoto

NEPRILAGOĐENA TEMPERATURA SASTOJAKA

Mnoge greške nastaju kada ne pazimo na sastojke. Na primjer, korištenje hladnih jaja ili maslaca u receptima koji zahtijevaju sobnu temperaturu može dovesti do toga da nam se biskvit nije dovoljno digao ili da je prezbijen.

Zato, prije nego što počnete peći, izvadite sve sastojke iz hladnjaka i ostavite ih na sobnoj temperaturi, kako biste pripremili idealnu smjesu.

image
Alona Siniehina/Getty Images

PREDUGO ILI PREKRATKO PEČENJE

Pečenje kolača zahtijeva određeno vrijeme koje je neophodno za savršen rezultat. Stoga, ako ste dobili recept od nekog poznatog pitajte na kojem programu peče taj kolač i mijenja li tijekom ciklusa pečenja temperaturu. Svakako se držite preporučenog vremena, a stanje biskvita provjerite na kraju pečenja pomoću čačkalice ili vilice. Ako izađe čista, kolač je gotov. Ako je još mokra, produljite pečenje za još 5 minuta.

image
Kerkez/Getty Images/istockphoto

PREKOMJERNO OTVARANJE VRATA PEĆNICE

Mnogi obožavatelji slastica griješe jer ne prate vrijeme pečenja ili otvore pećnicu previše rano kako bi provjerili stanje kolača. Upravo to može uzrokovati da biskvit splasne i ne naraste onako kako bi trebao. Naime, nagli pad temperature može uzrokovati da biskvit splasne, pogotovo ako je riječ o tijestu koje se mora polako dizati.

Pokušajte se suzdržat od otvaranja vrata pećnice. Ako baš morate provjeriti kolač, učinite to brzo, bez predugog državanja vrata otvorenima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. listopad 2024 06:02