Nezaustavljiv trend

Cijene vrtoglavo rastu, pa kava sad prijeti postati luksuz poput kavijara

 Mikolette/Getty Images
Mnogima omiljena arabica je od početka godine cijenom skočila za čak 80 posto, a za njom ne zaostaje ni robusta

Cijene kave na svjetskim tržištima ovih dana divljaju brže nego što možemo dovršiti jutarnju šalicu omiljenog napitka. Prema pisanju The Guardiana (Zoe Wood, 10. prosinca 2024.), arabica, jedna od najomiljenijih sorti među kavopijama, dosegla je cijenu od 3,44 dolara (oko 2,70 eura) po funti, što je porast od nevjerojatnih 80% u odnosu na početak godine. Nije mnogo bolja situacija ni s robustom, koja je, prema BBC-u, nedavno preskočila granicu od 5.694 dolara po metričkoj toni.

A zašto nam kava sad prijeti da postane luksuz poput kavijara? Krivac je, očekivano, loše vrijeme: u Brazilu i Vijetnamu, najvećim proizvođačima arabice i robuste, vremenske nepogode - od suša koje podsjećaju na kaubojske filmove do kiša u stilu tropskih monsunskih predstava - oštetile su usjeve. Sve to dok mi, obični konzumenti, nastavljamo srkati više kave nego ikad prije, kao da nam je kofein jedina valuta preživljavanja.

image
Dinphotogallery/Getty Images

Neki veliki igrači, poput JDE Peet’sa, planiraju ozbiljna poskupljenja, pa tako Reuters izvještava kako će ova tvrtka u Brazilu dogodine podići cijene čak 30%. Drugi proizvođači nisu mnogo nježniji. U prijevodu, tko nije prije pio gorku crnu kavu, sada će ju osjetiti i u novčaniku. Dobra vijest? Ako ništa drugo, farmeri bi napokon mogli dobiti pošteniji dio zarade. Loša vijest? Mogli bismo i mi početi cijeniti svakog kofeinskog demona kojeg ispijamo, jer uskoro bi nam moglo zatrebati i malo šećera (koji se, da se ne zavaravamo, skupo naplaćuje) da lakše progutamo novi, dakako skuplji račun.

image
Coldsnowstorm/Getty Images

Naravno, možda se i više isplati popiti tu kavu polako, s onim samozadovoljnim osmijehom, umjesto da je eksamo na brzinu dok jurimo na posao. Imajmo na umu da dok nam džepovi možda postaju plići, barem ćemo imati dobar izgovor za usporiti, zastati i pitati se: hoće li nas idući gutljaj stajati više od našeg ručka? U međuvremenu, pozdravimo novu eru “premium” kave - onu gdje se svaka zraka cjenjka, svaka vrećica broji, a svaki espresso podsjeti na stara dobra vremena kada su nas kofeinski napitci koštali manje nego boca vode u zračnoj luci.

image
Farknot_architect/Getty Images

Stoga nije na odmet na kraju dodati i koja su to mjesta gdje se kava cijeni i kuha po najvišim standardima. Naš popis potražite ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. prosinac 2024 07:02