Ne propustite

Stigao je najslađi broj magazina Dobra hrana prepun slatkih uspomena Petre Jelenić i drugih slastičara profesionalaca i amatera

U četvrtak, 12. prosinca, na kioske dolazi zimski broj magazina Dobra hrana, pravo kolekcionarsko izdanje stvoreno za gurmane i sve one koji će to tek postati

Kad sam Petri Jelenić na kavi predložio da za ovaj broj magazina Dobra hrana sama napiše nešto na temu radnog naslova "Luda za šećerom" i to ilustrira primjerima i receptima slastica za posebni editorijal, kratko se zamislila i za pet sekundi rekla: "Znaš kaj, napravit ću ti stvari koje su meni u životu bile formativno važne, one koje i danas nosim sa sobom. Samo da znaš - u sve njih ide jaaako puno šećera jer se tehnički drukčije ne mogu izvesti niti ičim nadomjestiti". I tako smo dobili jedinstven uvid u intimni svijet naše najpoznatije slastičarke, koja ne samo da je s nama podijelila recepte i uzbudljive epizode iz svog privatnog i profesionalnog života nego ih je iznijela tako jasno, toplo, emotivno i duhovito da, ako šećer ikada dospije na listu ilegalnih droga (a ima, koliko čujemo, i takvih zlokobnih namjera), slobodno može nastaviti literarnu karijeru.

image

Poznate slastičarke i slastičari otkrili su nam recepte za omiljene božićne kekse, a naša Lidija Lončarić ih je ispekla

Tomislav Krišto/Cropix

Nije Petra jedina, ovom su broju pridonijeli i drugi naši važni slastičari i slastičarke: Maša Salopek, Robert Hromalić, Dragana Lovrić Kovačević, Ana Blažon, Juraj Klepić i Iva Erić s nama su podijelili recepte za kekse bez kojih njima nema Božića, a sve ih je, provjereno, uspješno ispekla naša Lidija Lončarić, pa nema razloga da se na to ne odvažite i vi.

image

Joshi Tomić i njegove ljepotice - Sacher i Doboš torta

Berislava Picek/Cropix

Slatkoj temi tu nije kraj: Teddea Senjanović otkrila nam je uzbudljivu povijest najpoznatijih austrougarskih torti koje su osvojile svijet i proslavile imena svojih tvoraca, Franza Sachera i Józsefa Dobosa. Ivan Joshi Tomić hrabro se upustio u njihovu pripremu: zahericu je odradio rutinski, a dobošicu prvi put - iskustvo vrijedno šećernog udara.

image

Željka Klemenčić otkriva obiteljske recepte za sve one koji baš i ne vole preslatko

Berislava Picek/Cropix

Neda Batinić s Gastronomadima je temeljito odradila još jedan GastroLab, pa tako doznajemo sve o naizgled jednostavnoj, a zapravo složenoj pripremi karamela. Željka Klemenčić okrenula je pilu naopako pa donosi svoje kućne recepte onima koji nisu ludi za slatkim. Zoran Šimunić Šime pozabavio se ulogom šećera u kuhinji - salamurama, marinadama, posebnim premazima i drugim tehnikama pomoću kojih će povrtna i mesna jela biti hrskavija, sočnija i slasnija.

image

Zašto nas šećer čini sretnima otkriva neuroznanstvenik Nikola Habek

Berislava Picek/Cropix

Zvali smo i doktora: doc. dr. sc. Nikola Habek, stručnjak za ljudski mozak, objašnjava kako bez šećera ne bi bilo ni nas ni civilizacije. I, prije nego što slatko postane sladunjavo, ima u ovom broju Dobre hrane i tartufa, i kolinja, i Japana, i kave, i dobrih vina. I još nešto.

image

Petra Jelenić za Dobru hranu

Fotografija: Berislava Picek/Cropix; Dizajn: Vesna Veselić

Samo je jedan razlog zašto je gornja slika, koja prikazuje našu najpopularniju slastičarku u šećernom zanosu, ostala alternativna. Naime, aktualna naslovnica magazina koji držite u rukama, na kojoj je zagrebačka torta Petre Jelenić, sve koji su je vidjeli ostavila je bez daha. To remek-djelo sumira svu njezinu filozofiju i strast. U njoj je sve - i tradicija i modernost, kreacija i invencija, luda zaigranost i dubok, promišljen pogled na slastičarsku povijest.

image

Na naslovnici ovog broja Dobre hrane je zagrebačka torta s lješnjacima u karamelu Petre Jelenić

Berislava Picek/Cropix

Ova je naslovnica i apel Gradu Zagrebu. Zagrebačka torta, koja se desetljećima sramežljivo provlači kroz razne kuharice u različitim izvedbama, sad je dobila svoju definitivnu formu i jedinstven, elaborirani recept. Nema više nikakva razloga da Petrina torta ne bude Zagrebu ono što je Sacher Beču, a Dobos Budimpešti.

image

Dobra hrana, ZIMA 2024.

Fotografija: Berislava Picek/Cropix; Dizajn naslovnice: Vesna Veselić; Ilustracija: Sanja Jovanović

Samo neke od tema u novom broju magazina Dobra hrana ZIMA 2024., uz koji smo za svakog čitatelja pripremili i dar, su i:

• GASTROLAB: KARAMEL Put kristalnog šećera od šećernog sirupa preko karamel sirupa pa sve do bogatog umaka koji je najukusniji kada se jede na žlicu
• MARSHMALLOWS Recepti za meke, slatke i spužvaste kocke šećera ubačene u vruću čokoladu, pa karamelizirane i rastopljene
• SLOVENSKA DŽUNGLA VANILIJE Zaboravite trope, po pravu, mesnatu i moćnu vaniliju uskoro ćemo ići tek preko granice, u Dobrovnik kod Tomaža Jevšnika
• I KOKTELI VOLE SLATKO Naš vrhunski barmen Karlo Ferenčak otkriva nam sve o šećeru u miksologiji i recepte za dva koktela koja ne bi bila ista bez šećera
• TAJNA DOBROG OKUSA Salamure, marinade, enzimski pac, premazi... sve je bolje uz malo šećera
KOLINJE KOD MASTERCHEFA Chef Goran Kočiš ugostio nas je u roditeljskoj kući u Donjim Meljanima na pravom slavonskom kolinju
• SLASTICE S KAVOM Slavica Šagolj pripremila nam je sedam slatkih jela u kojima kava igra glavnu ulogu
• GASTRO PUTOVANJE: JAPAN Ivan Leko i Marina Juretić iz zagrebačkog Express bara posjetili su Tokio i Kyoto. Donose vodič po mjestima gdje se najbolje jede i pije u Zemlji Izlazećeg Sunca
• INSPEKTOR KARNIVOR Vaš omiljeni detektiv u novom se nastavku krimića našao s guskama u magli i to nije dobro završilo... po jednu gusku, naravno
• DALMATINSKE VINSKE IKONE Vinski stručnjak Saša Špiranec izdvojio je vinare koji su obilježili dalmatinsko vinarstvo, ali i one čije vrijeme tek dolazi

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. prosinac 2024 09:45