Kad sam Petri Jelenić na kavi predložio da za ovaj broj magazina Dobra hrana sama napiše nešto na temu radnog naslova "Luda za šećerom" i to ilustrira primjerima i receptima slastica za posebni editorijal, kratko se zamislila i za pet sekundi rekla: "Znaš kaj, napravit ću ti stvari koje su meni u životu bile formativno važne, one koje i danas nosim sa sobom. Samo da znaš - u sve njih ide jaaako puno šećera jer se tehnički drukčije ne mogu izvesti niti ičim nadomjestiti". I tako smo dobili jedinstven uvid u intimni svijet naše najpoznatije slastičarke, koja ne samo da je s nama podijelila recepte i uzbudljive epizode iz svog privatnog i profesionalnog života nego ih je iznijela tako jasno, toplo, emotivno i duhovito da, ako šećer ikada dospije na listu ilegalnih droga (a ima, koliko čujemo, i takvih zlokobnih namjera), slobodno može nastaviti literarnu karijeru.
Nije Petra jedina, ovom su broju pridonijeli i drugi naši važni slastičari i slastičarke: Maša Salopek, Robert Hromalić, Dragana Lovrić Kovačević, Ana Blažon, Juraj Klepić i Iva Erić s nama su podijelili recepte za kekse bez kojih njima nema Božića, a sve ih je, provjereno, uspješno ispekla naša Lidija Lončarić, pa nema razloga da se na to ne odvažite i vi.
Slatkoj temi tu nije kraj: Teddea Senjanović otkrila nam je uzbudljivu povijest najpoznatijih austrougarskih torti koje su osvojile svijet i proslavile imena svojih tvoraca, Franza Sachera i Józsefa Dobosa. Ivan Joshi Tomić hrabro se upustio u njihovu pripremu: zahericu je odradio rutinski, a dobošicu prvi put - iskustvo vrijedno šećernog udara.
Neda Batinić s Gastronomadima je temeljito odradila još jedan GastroLab, pa tako doznajemo sve o naizgled jednostavnoj, a zapravo složenoj pripremi karamela. Željka Klemenčić okrenula je pilu naopako pa donosi svoje kućne recepte onima koji nisu ludi za slatkim. Zoran Šimunić Šime pozabavio se ulogom šećera u kuhinji - salamurama, marinadama, posebnim premazima i drugim tehnikama pomoću kojih će povrtna i mesna jela biti hrskavija, sočnija i slasnija.
Zvali smo i doktora: doc. dr. sc. Nikola Habek, stručnjak za ljudski mozak, objašnjava kako bez šećera ne bi bilo ni nas ni civilizacije. I, prije nego što slatko postane sladunjavo, ima u ovom broju Dobre hrane i tartufa, i kolinja, i Japana, i kave, i dobrih vina. I još nešto.
Samo je jedan razlog zašto je gornja slika, koja prikazuje našu najpopularniju slastičarku u šećernom zanosu, ostala alternativna. Naime, aktualna naslovnica magazina koji držite u rukama, na kojoj je zagrebačka torta Petre Jelenić, sve koji su je vidjeli ostavila je bez daha. To remek-djelo sumira svu njezinu filozofiju i strast. U njoj je sve - i tradicija i modernost, kreacija i invencija, luda zaigranost i dubok, promišljen pogled na slastičarsku povijest.
Ova je naslovnica i apel Gradu Zagrebu. Zagrebačka torta, koja se desetljećima sramežljivo provlači kroz razne kuharice u različitim izvedbama, sad je dobila svoju definitivnu formu i jedinstven, elaborirani recept. Nema više nikakva razloga da Petrina torta ne bude Zagrebu ono što je Sacher Beču, a Dobos Budimpešti.
Samo neke od tema u novom broju magazina Dobra hrana ZIMA 2024., uz koji smo za svakog čitatelja pripremili i dar, su i:
• GASTROLAB: KARAMEL Put kristalnog šećera od šećernog sirupa preko karamel sirupa pa sve do bogatog umaka koji je najukusniji kada se jede na žlicu
• MARSHMALLOWS Recepti za meke, slatke i spužvaste kocke šećera ubačene u vruću čokoladu, pa karamelizirane i rastopljene
• SLOVENSKA DŽUNGLA VANILIJE Zaboravite trope, po pravu, mesnatu i moćnu vaniliju uskoro ćemo ići tek preko granice, u Dobrovnik kod Tomaža Jevšnika
• I KOKTELI VOLE SLATKO Naš vrhunski barmen Karlo Ferenčak otkriva nam sve o šećeru u miksologiji i recepte za dva koktela koja ne bi bila ista bez šećera
• TAJNA DOBROG OKUSA Salamure, marinade, enzimski pac, premazi... sve je bolje uz malo šećera
KOLINJE KOD MASTERCHEFA Chef Goran Kočiš ugostio nas je u roditeljskoj kući u Donjim Meljanima na pravom slavonskom kolinju
• SLASTICE S KAVOM Slavica Šagolj pripremila nam je sedam slatkih jela u kojima kava igra glavnu ulogu
• GASTRO PUTOVANJE: JAPAN Ivan Leko i Marina Juretić iz zagrebačkog Express bara posjetili su Tokio i Kyoto. Donose vodič po mjestima gdje se najbolje jede i pije u Zemlji Izlazećeg Sunca
• INSPEKTOR KARNIVOR Vaš omiljeni detektiv u novom se nastavku krimića našao s guskama u magli i to nije dobro završilo... po jednu gusku, naravno
• DALMATINSKE VINSKE IKONE Vinski stručnjak Saša Špiranec izdvojio je vinare koji su obilježili dalmatinsko vinarstvo, ali i one čije vrijeme tek dolazi
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....