DOBRI RESTORANI 2024

Dodijeljene su nagrade najboljima na sceni! Chef godine je Tvrtko Šakota, a prvonagrađeni su i Korak, Zijavica, Rivica i Cap Aureo

U prepunom zagrebačkom Petom kupeu u ponedjeljak su najboljima na domaćoj restoranskoj sceni uručene nagrade Dobri restorani

Proteklih mjeseci recenzenti Dobre hrane obilazili su cijelu zemlju kako bi ocijenili kvalitetu, kreativnost, dosljednost, ponudu i uslugu restorana na sceni. Nakon obilaska više od sto što novih, što dobro nam znanih adresa, vrhunac projekta Dobri restorani upriličen je ovog ponedjeljka, 30. rujna, u dvorani zagrebačkog Petog kupea, gdje su najboljim chefovima i restoranima dodijeljene nagrade Dobri restorani. Ovo je već 13. godina najvažnijeg i najprestižnijeg gastronomskog izbora u zemlji, a održava se u organizaciji Jutarnjeg lista i magazina Dobra hrana, a pod pokroviteljstvom glavnog partnera - Hrvatske turističke zajednice.

image
Tomislav Krišto/Cropix

POGLEDAJTE TKO JE SVE DOŠAO NA DODJELU NAGRADA: VELIKA FOTO GALERIJA

Osnovni kriteriji

Kao i prethodnih godina, dodjela nagrada kruna je višemjesečnog recenziranja i zaključenje sezone izbora koji ističe i promovira najbolje od hrvatske restoranske scene. Cilj izbora je istaknuti one izvrsne i dosljedne u kvaliteti, ukazati na one koji svojim radom i trudom doprinose razvoju i samu scenu dižu razinu više, one koje imaju potencijala za nešto više, ali i skrivene bisere na koje mnogi često neopravdano ne obraćaju dovoljno pažnje. Priznanja su i ove godine dodijeljena restoranima u četiri kategorije - to su tradicionalni restoran, restoran kreativne urbane kuhinje, restoran visoke kuhinje i hotelski restoran visoke kategorije. Dodijeljene su i nagrade za chefa godine, nagrada "Andrej Barbieri" za najboljeg mladog chefa u usponu te priznanje Vinska karta godine.

image

Gordan Zečić, urednik Dobre hrane

Tomislav Krišto/Cropix

Svaki restoran koji smo posjetili ocijenjen prema četiri kriterija - kvaliteti hrane i usluge, ambijentu i vrijednosti za novac, a konačnu odluku o najboljima, nakon dugotrajne i žustre rasprave, donio je žiri Dobre hrane.

Nakon uvodnog govora glavnog urednika Dobre hrane Gordana Zečića, započela je i svečana ceremonija dodjele nagrada koju je i ove godine vodila voditeljica Jelena Glišić.

Osnovne kategorije

U najužu konkurenciju u kategoriji tradicionalnog restorana ušli su restoran Mala Hiža iz Mačkovca, Morgan Restaurant & Villa iz Brtonigle te Restoran Rivica iz Njivica, a upravo je posljednjem, poznatom restoranu gdje se već dugih 90 godina na najbolji način spajaju tradicija, vrhunske namirnice i ljubav prema svemu navedenom, pripalo prvo mjesto. Rivica je, prema riječima žirija, odličan primjer kako i „običan restoran na moru” može otići korak dalje od blitve i kriške limuna. Do prvog mjesta dovela ih je dobra usluga koja će se pobrinuti da svakom gostu preporuči što je taj dan stiglo svježe u kuhinju i to vam više nego dobro pripremiti prezentira na tanjuru. Za istaknuti je i njihova dosljednost u promociji lokalnog, čak i kad je vinska lista u pitanju.

image

Hotelski restoran visoke kategorije, 3. mjesto - 7 Seas restaurant & bar by Matija Bogdan i Najbolji tradicionalni restoran - Rivica Njivice Dražena Lesice

Tomislav Krišto/Cropix

"Posebno se zahvaljujem djelatnicima i obitelji koji godinama zdušno rade kako bi bili tu gdje smo sada. Posebno se spominje i motiv, a motiv smo dobili večeras, motiv za 2025.", kazao je vlasnik Rivice Dražen Lesica prilikom preuzimanja nagrade.

U kategoriji restorana kreativne urbane kuhinje na prva tri mjesta zasjali su Restoran Bekal iz Zagreba, Visiani bistro & bar iz Šibenika te Konoba Zijavica iz Mošćeničke Drage. Ovi restorani promoviraju tradicionalne okuse, ali u vrlo kreativnoj, modernoj izvedbi, koristeći tradicionalne namirnice od kojih rade prave remek-djela. Pobjeda je i ove godine pripala Konobi Zijavica, iza koje stoji bračni par Stiven i Tea Vunić. Pa, iako im u imenu stoji konoba, njihova je kuhinja zaista puno više od klasike. Promoviraju okuse mora i tradiciju podižu na sasvim novu razinu, prikazujući je kroz inovativan, moderan i tehnički precizan način sve više naginjući fine diningu.

image

Pobjednik u kategoriji Kreativna urbana kuhinja je Restoran Zijavica, Stivena i Tee Vunić

Tomislav Krišto/Cropix

"Naš trud svake je godine sve veći i veći. Zahvaljujem se timu koji je osjetio našu energiju sve ove godine te u tom tonu nastavljamo i Tea i ja", kazao je Stiven Vunić koji je uz suprugu i Teu Vunić čestitao i ostalim nagrađenim kolegama za koje je kazao kako svi zajedno rade veliki posao.

U kategoriji hotelskih restorana visoke kategorije, u prva tri finalista našli su se 7 Seas Restaurant & Bar by Matija Bogdan, Matsunoki iz Malog Lošinja te Cap Aureo Signature Restaurant iz Rovinja, koji je i odnio pobjedu Večera u Cap Aureu, koji se nalazi u sklopu hotela Grand Park Rovinj, upečatljivo je i uzbudljivo iskustvo. Uz maštovito i precizno posložene tanjure teško je ne zamijetiti da se velika pažnja posvećuje i promišljanju o lokaciji i sezoni, a nije na odmet dodati i da se ovdje kao gost osjećate maženo, paženo i ekskluzivno.

image

Najbolji hotelski restoran visoke kategorije - Cap Aureo Signature Restaurant iz Rovinja, nagradu je u ime Jeffreya Velle primio voditelj restorana Željko Lozančić

Tomislav Krišto/Cropix

Nagradu je preuzeo Željko Lozančić, voditelj restorana Cap Aureo koji je kratko poručio: "Hvala Jeffreyu na svim ovim godinama. Još smo na putovanju i još ćemo dugo biti tu."

Kategorija visoke kuhinje žiriju i ove je godine za Dobru hranu bila „najtvrđi orah”. Naime, u posljednjih nekoliko godina profiliralo se toliko sjajnih restorana da je odlučiti se samo za jedan bio težak zadatak. Među finalistima bili su Konoba Boba s Murtera chefa Vjeke Bašića, restoran Nav iz Zagreba chefa Tvrtka Šakote te Restoran Korak chefa Bernarda Koraka, koji od lani nosi i Michelinovu zvjezdicu. Nagrada je pripala restoranu Korak, smještenom u prekrasnom ambijentu uz poznatu vinariju na njihovom obiteljskom imanju na Plešivici. Ovdje se instinktivno i gotovo opsesivno prati sezona, a chefova se vizija u svakom naletu originalnosti ponajviše oslanja na poznato, na odrastanje u plešivičkom kraju i obiteljsku tradiciju pretvarajući ih u mala remek-djela visoke kuhinje snažne emocije. Nagradu za fantastičan meni, izuzetnu vinsku kartu i besprijekornu uslugu preuzeo je chef restorana Korak Family Estatea - Bernard Korak.

image

Najboljim restoranom visoke kuhinje proglašen je restoran Korak s Plešivice

Tomislav Kristo/Cropix

Nagradu je uz Bernarda Koraka došla preuzeti i njegova sestra Vera koja je pozvala sve da dođu do njihovog restorana uz riječi: "Obitelj nam je najveća podrška kao i tim koji je svake godine sve veći i veći, a primiti ovu nagradu iznimna nam je čast."

Mladi i chef godine

Žiri sastavljen od najboljih hrvatskih chefova odabrao je najboljeg mladog chefa u usponu, kojem je dodijeljena nagrada "Andrej Barbieri". Najboljim je proglašen Marko Jantolek iz zagrebačkog restoran SOL tapas na hrvatski. Njegovo ime posljednjih se godina u medijima spominjalo prilično često. Od kuhinje restorana Pod zidom, Matrixa i Baltazara pa sve do SOLI tapasa na hrvatski chefa Mate Jankovića, Jantolek je kuhao u nekima od najboljih zagrebačkih restorana. Ovaj mladi chef s godinama je stekao veliko znanje i iskustvo, a ostao nenametljiv i skroman. Ovo priznanje lijepa je potvrda da su njegovu predanost prepoznala i velika imena s naše gastronomske scene.

image

Nagrada ‘Andrej Barbieri‘ po izboru najboljih hrvatskih chefova pripala je Marku Jantoleku

Tomislav Krišto/Cropix

"Hvala svima i nadam se da ću još bit bolji!", kratko je kazao Marko Jantolek, preuzevši nagradu za najboljeg mladog chefa.

Nagradu za chefa godine birao je žiri Dobre hrane i ona je ove godine pripala chefu restorana Nav - Tvrtku Šakoti. Treći je to put da je chef Šakota u ovoj kategoriji laureat Dobrih restorana, no on neprestano i silnom energijom gura kako Nav, tako i sve svoje druge projekte, organizira domaće i radionice u inozemstvu, potiče farmere i uzgajivače na organsku proizvodnju i traži nove, zaboravljene bisere i onda ih prezentira na dotad neviđen način.

image

Darko Basara, Nav

Vanesa Pandzic/Cropix

Nagradu je preuzeo Darko Basara, njegov sous chef, koji se zahvalio u ime cijelog tročlanog tima restorana Nav.

Podrška za izvrsnost

Također, i ove godine dodijelili smo posebnu nagradu restoranu koji posebnu pažnju posvećuje vinskoj listi i odnosu prema vinu. Priznanje Vinska karta godine ovog je puta pripala restoranu Pelegrini chefa Rudolfa Štefana u kojemu je sommelier Branimir Vukšić.

image

Nagradu za vinsku kartu godine primio je sommelier Branimir Vukšić iz Restorana Pelegrini chefa Rudolfa Štefana

Tomislav Krišto/Cropix

Sam izbor ne bi bio moguć bez dugogodišnjeg generalnog partnera projekta Dobri restorani, Hrvatske turističke zajednice (HTZ), ali i drugih vjernih partnera, tvrtki Badel 1862, METRO Hrvatska i Coca-Cola HBC Hrvatska.

image

Čestitke svim dobitnicima!

Tomislav Krišto/Cropix

- HTZ potiče izvrsnost, pa smo tako i dugogodišnja podrška projektu Dobri restorani. Izuzetno velik broj gostiju posvećuje iznimnu pažnju gastronomskoj ponudi, a Dobri restorani pomažu da ona postaje kvalitetnija. Svaki izbor poticaj je drugim ugostiteljima. Zato je dobro da na izboru postoji puno kategorija, jer je za Hrvatsku bitno da ima razgranatu ponudu restorana - poručili su iz Hrvatske turističke zajednice.

U nastavku večeri premijerno je predstavljen i novi broj magazina Dobra hrana koji je na kioscima od 1. listopada, a više o temi broja čitajte ovdje.

image

Sponzori projekta Dobri restorani 2024

Produkcija Jutarnji List
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2024 15:28