NOVO NA MENIJU

Gdje na kolače u centru Zagreba? Pa u SOL tapas na hrvatski! Provjerili smo što i kako sada ovdje radi Petra Jelenić

Petra je u Sol donijela neke od svojih klasika, ali i osmislila nove slastice

Početkom listopada našom je gastronomskom scenom odjeknula vijest da slastičarka Petra Jelenić dolazi u kuhinju restorana SOL tapas na hrvatski Mate Jankovića. I dok nekima ta novost ništa ne znači i ‘odjeknula‘ im se možda čini kao prejaka riječ, među zagrebačkim gurmanima ona je izrazito važna, jer Petra Jelenić zapravo je jedan od najcjenjenijih aktera na našoj sceni uopće i brojni su oni, kako među strukom, tako i među gostima, koji je smatraju našom najboljom slastičarkom.

Mnogi još nisu i vjerojatno nikada neće prežaliti zatvaranje slastičarnice Mak na konac, a i u Salo na zagrebačkoj Opatovini, gdje je donedavno radila, mnogi su dolazili, među ostalim, i zbog njezine mak torte, salenjaka, makača i drugih slatkih (i slanih) zalogaja. I sada samo traže izliku da njezine nove-stare slastice isprobaju i u Soli.

image
Marko Todorov/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

A što Petra zapravo radi u kuhinji Soli? Kako nam je rekla u kratkom razgovoru, kada smo je ovih dana nakratko uhvatili, trenutačno su na meniju četiri njezine slastice, neke poznate, a neke nove. Vodila se činjenicom da je u pitanju tapas bar, pa su i porcije takve, a dodala je i da je u cijeli projekt htjela krenuti polako i postepeno te za početak radi i neke od svojih klasika.

Razočarani tako neće ostati ljubitelji njezine mak torte, jer upravo se ona sada nudi u Soli. Za one koji je još nisu isprobali (a svakako bi trebali), u pitanju je kombinacija biskvita od maka bez brašna, džema od maline koji radi sama, marcipana i čokolade. Tu je još i njezina Dekadencija, super-čokoladni kremasti kolač kojem dodaje i gel od višnje i klinčića te kakao tuille.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Dvije malo drugačije, ali kada ih vidite, za Petrin stil ipak prepoznatljive slastice su štrudla od jabuka, u kojoj spaja valjak od vučenog tijesta s medom punjen jabukama s kolačićem od vanilije i crumbleom od zobenih pahuljica i smeđeg maslaca, te baba au rhum, biskvitni baba kolačić u sirupu od ruma i citrusa, s gelom od mandarine i chantillyjem.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Svi deserti su prilično jednostavni na izgled, ali su, u Petrinom stilu, kompleksni i bogati okusom i posloženi u porciji od dva manja kolača dobro se uklapaju u koncept Soli.

Pita od jabuke divno spaja hrskave i kremaste komponente, Dekadencija je slastica za sebe i o njoj bismo mogli ispisati stranice i stranice, baba je moćna, sočna i postoji mogućnost da vas malo i opije, ali naš zauvijek favorit je Petrina sočna, taman dovoljno kiselkasta, ne preteška, a opet bogata mak torta za koju se toplo nadamo da ćemo u njoj moći uživati još dugo.

image
Berislava Picek/Cropix

I najvažnije na kraju, kako u Petrinim kolačima uživati? Budući da su dio menija, u Soli ih možete naručiti nakon nekoliko slanih opcija za dijeljenje, dio su i posebnih tjednih menija, a naručiti ih možete i samostalno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. prosinac 2024 01:26