Hrvatski sommelier klub u ponedjeljak i utorak, 2 i 3. prosinca, organizira 27. prvenstvo sommeliera Hrvatske koje će se, pod pokroviteljstvom HTZ-a i TZ Kvarnera, održati u opatijskom hotelu Ambasador. Prvenstvo započinje u ponedjeljak, 2. prosinca, u 13 sati četvrtfinalnim natjecanjem koje se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela. Pisani ispit traje 40 minuta, anoniman je (pod šifrom), a obuhvaća pitanja iz vinogradarstva, vinarstva, zakonodavstva (definicija vina, zaštita, regionalizacija, podjela), te pitanja iz struke. Praktičan dio traje 10 minuta i sastoji se od kušanja "na slijepo" i pisanog opisa vina te je kandidat dužan ocijeniti i opisati vino uz pokušaj lociranja porijekla, naziva proizvođača, godine berbe i potencijala starenja. Osim toga, uz svako vino kandidat predlaže i najprikladnije jelo. U polufinale od prijavljenih 18 ulazi osam natjecatelja s najviše osvojenih bodova u četvrtfinalu.
U finalnom natjecanju, tri najbolja kandidata pokazat će svoje umijeće u opisu domaćih i stranih vina "na slijepo", prepoznavanju različitih destilata, posluživanju aperitiva i dekantiranju crvenog vina, ispravljanju vinske karte, poznavanju svijeta vina, ophođenju s gostima i tome slično.
Međutim, u sklopu natjecanja prvog dana biti će održana i masterclass radionica kultne vinarije iz Rioje - Marqués de Murrieta te će sommelieri i uzvanici imati priliku kušati vina Pazo Barrantes 2021, Marques de Murrieta 2019, Gran reserva 2016, Capellanía 2019, Castillo Ygay 2012, Dalmau 2019 te Castillo Ygay Blanco 1986.
Finalni dio natjecanja održat će se drugi dan natjecanja u hotelu Ambasador s početkom u 15 sati i otvoren je za publiku te će se izravno prenositi putem live streama ovdje.
Inače, na ovogodišnje prvenstvo prijavilo se 18 kandidata, koji dolaze iz svih hrvatskih regija, a zaposleni su u renomiranim hotelskih kućama, poznatim hrvatskim restoranima i wine barovima. Oni su:
• Siniša Lasan, Rixos Premium Dubrovnik, Dubrovnik
• Ivan Maljevac, Zagreb
• Toma Marijan, Hidden Wine Bistro, Rijeka
• Tomislav Mikinac, Restoran Nebo, Rijeka
• Karlo Salamon, Restoran Nebo, Rijeka
• Antonio Gregorić, Restoran Patron, Jastrebarsko
• Jasmin Huskanović, Restaurant Spinnaker, Valamar, Poreč
• Mladen Jaklinović, Miramare by Frattelli Cerea, Valamar, Poreč
• Josip Orišković, Dvorac Belaj, Belaj
• Viktor Peić, Hotel Albatros, Plava Laguna, Poreč
• Anto Prgomet, Hotel Park, Slavonski Brod
• Mate Negulić, Restoran El Rio, Rijeka
• Dejan Dević, Restoran Jist, Viškovo
• Alen Vukić, Food & wine bar Ganeum, Lovran
• Marko Škarica, Opatija
• Kristijan Harjač, Restoran Agli Amici, Maistra, Rovinj
• Igor Klarić, Familiy Hotel Amarin, Maistra, Rovinj
• Domagoj Perković, Familiy Hotel Amarin, Maistra, Rovinj
Podsjetimo, prošlogodišnji - 26. naslov najboljeg sommeliera Hrvatske - osvojio je Kristijan Harjač, sommelier rovinjskog restorana Agli Amici, a hoće li uspjeti obraniti naslov doznat ćemo u utorak, 3. prosinca.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....