Finale uživo

Hoće li Kristijan Harjač uspjeti obraniti naslov najboljeg sommeliera Hrvatske?

Kristijan Harjač

 Petar Kurschner
Hrvatski sommelier klub najavio je 27. prvenstvo Hrvatske koje će se održati 2. i 3. prosinca u Opatiji

Hrvatski sommelier klub u ponedjeljak i utorak, 2 i 3. prosinca, organizira 27. prvenstvo sommeliera Hrvatske koje će se, pod pokroviteljstvom HTZ-a i TZ Kvarnera, održati u opatijskom hotelu Ambasador. Prvenstvo započinje u ponedjeljak, 2. prosinca, u 13 sati četvrtfinalnim natjecanjem koje se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela. Pisani ispit traje 40 minuta, anoniman je (pod šifrom), a obuhvaća pitanja iz vinogradarstva, vinarstva, zakonodavstva (definicija vina, zaštita, regionalizacija, podjela), te pitanja iz struke. Praktičan dio traje 10 minuta i sastoji se od kušanja "na slijepo" i pisanog opisa vina te je kandidat dužan ocijeniti i opisati vino uz pokušaj lociranja porijekla, naziva proizvođača, godine berbe i potencijala starenja. Osim toga, uz svako vino kandidat predlaže i najprikladnije jelo. U polufinale od prijavljenih 18 ulazi osam natjecatelja s najviše osvojenih bodova u četvrtfinalu.

U finalnom natjecanju, tri najbolja kandidata pokazat će svoje umijeće u opisu domaćih i stranih vina "na slijepo", prepoznavanju različitih destilata, posluživanju aperitiva i dekantiranju crvenog vina, ispravljanju vinske karte, poznavanju svijeta vina, ophođenju s gostima i tome slično.

Međutim, u sklopu natjecanja prvog dana biti će održana i masterclass radionica kultne vinarije iz Rioje - Marqués de Murrieta te će sommelieri i uzvanici imati priliku kušati vina Pazo Barrantes 2021, Marques de Murrieta 2019, Gran reserva 2016, Capellanía 2019, Castillo Ygay 2012, Dalmau 2019 te Castillo Ygay Blanco 1986.

Finalni dio natjecanja održat će se drugi dan natjecanja u hotelu Ambasador s početkom u 15 sati i otvoren je za publiku te će se izravno prenositi putem live streama ovdje.

image

Kristijan Harjač

Petar Kurschnerr

Inače, na ovogodišnje prvenstvo prijavilo se 18 kandidata, koji dolaze iz svih hrvatskih regija, a zaposleni su u renomiranim hotelskih kućama, poznatim hrvatskim restoranima i wine barovima. Oni su:

Siniša Lasan, Rixos Premium Dubrovnik, Dubrovnik
Ivan Maljevac, Zagreb
Toma Marijan, Hidden Wine Bistro, Rijeka
Tomislav Mikinac, Restoran Nebo, Rijeka
Karlo Salamon, Restoran Nebo, Rijeka
Antonio Gregorić, Restoran Patron, Jastrebarsko
Jasmin Huskanović, Restaurant Spinnaker, Valamar, Poreč
Mladen Jaklinović, Miramare by Frattelli Cerea, Valamar, Poreč
Josip Orišković, Dvorac Belaj, Belaj
Viktor Peić, Hotel Albatros, Plava Laguna, Poreč
Anto Prgomet, Hotel Park, Slavonski Brod
Mate Negulić, Restoran El Rio, Rijeka
Dejan Dević, Restoran Jist, Viškovo
Alen Vukić, Food & wine bar Ganeum, Lovran
Marko Škarica, Opatija
Kristijan Harjač, Restoran Agli Amici, Maistra, Rovinj
Igor Klarić, Familiy Hotel Amarin, Maistra, Rovinj
Domagoj Perković, Familiy Hotel Amarin, Maistra, Rovinj

Podsjetimo, prošlogodišnji - 26. naslov najboljeg sommeliera Hrvatske - osvojio je Kristijan Harjač, sommelier rovinjskog restorana Agli Amici, a hoće li uspjeti obraniti naslov doznat ćemo u utorak, 3. prosinca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2024 07:02