IZBOR SAŠE ŠPIRANCA

Imaju karakter vrhunskih šampanjaca! Ovo je 40 najboljih pjenušaca Plešivice za 2024. godinu

Cijenjeni vinski stručnjak samo za Dobru hranu izdvaja vinare i etikete zbog kojih ova vinska regija s pravom nosi naziv hrvatske Šampanje

Plešivica spada u jedno od najznačajnijih vinogorja Bregovite Hrvatske, a zapravo i cijele Hrvatske. Pioniri poput Koraka, Tomca i Šembera već dulje vrijeme rade vina svjetske klase, dostojna baš svake vinske liste, bila ona u restoranu na Manhattanu ili u Londonu. Međutim, broj vinara koji su se kvalitetom i ambicijom pridružili čuvenom trojcu neprekidno raste i Plešivica, već nekoliko godina unatrag, nije više samo spomenuti tercet, nego je to danas petnaestak vinarija visoke klase koje predstavljaju istinski temelj za dugoročni napredak i trajnu afirmaciju cijele regije. Izvrsnost očito potiče izvrsnost i tome je Plešivica najbolji primjer. U ovoj regiji prave sjajne pjenušce koji posjeduju karakter i tek vrhunskih šampanjaca, a zadržavaju svoju specifičnu notu podneblja iz kojeg dolaze.

image
Berislava Picek/Cropix

Plešivica je zatim među najboljim mjestima u ovoj zemlji i za proizvodnju rajnskog rizlinga. Nerazumljivo nepopularna sorta u nas, ovdje daje vina sposobna odležavati godinama, plemenita karaktera, istaknute svježine, te vrlo profinjena aromatskog profila u kojem se isprepliće cijeli dijapazon aroma. Od citrusnih, preko breskve i cvjetnih nota do brojnih tercijarnih aroma koje ovoj sorti, već u drugoj godini od berbe, daju specifičan i neponovljiv okus. Ipak, dok s jedne strane Plešivica daje pjenušce i mirna vina najviše kvalitete i posljedično vrlo visokih cijena, s druge strane još uvijek proizvodi pregršt cijenom pristupačnih, jednostavnih, laganih i ugodnih vina za svakodnevnu potrošnju, poput lokalno popularnog portugisca ili pak kupaža ciljano osmišljenih za gemište ili kućna vina brojnih zagrebačkih restorana. Osim pjenušaca, vrsnih rajnskih rizlinga i popularnih portugizaca, Plešivica može dati fantastične pinote crne i po tom je pitanju također vjerojatno vodeća podregija u Hrvatskoj, zatim i druge pinote poput sivog pinota i bijelog pinota. Chardonnay je sljedeća sorta koja ovdje više nego prosperira, osobito kad se radi kao vino odležano na talogu. Sauvignon bijeli ovdje je obično nešto kompleksniji i manje lepršav nego u Međimurju, s ambicijom da bude vino za čuvanje, a ne svakodnevno osvježenje. Plešivica je povela trendove i kad su u pitanju macerirana bijela vina, nekad dozrijevana u amforama, nekad u drvu. Zatim je u Bregovitoj Hrvatskoj među prvima počela i s uzgojem ekoloških vinograda i proizvodnjom ekoloških vina i uz Međimurje se nju može smatrati najprosperitetnijom podregijom Bregovite Hrvatske. Međutim, iako je Plešivica sposobna za niz različitih tipova vina i iako je pogodno podneblje za barem desetak sorti, danas se ona sve više prepoznaje samo po jednom, vrlo popularnom, tipu vina, po spomenutim pjenušcima. Često se na domaćoj vinskoj sceni kolokvijalno naziva hrvatska Šampanja (Champagne), jer iz ove regije nedvojbeno dolaze neki od najboljih pjenušaca Hrvatske.

image

Zvonimir Tomac s obitelji smatra se jednim od pionira u proizvodnji vina svjetske klase

Berislava Picek/Cropix

Iako nije jedina regija s dobrim pjenušcima, zasigurno je prva domaća regija u novije doba u kojoj su pjenušci postali ključan tip vina, po kojem se vinogorje prepoznaje. Proizvodnja pjenušaca na Plešivici nije stoljetna tradicija, kao recimo u Primorju, ona je ovdje novijeg datuma, otprilike od pada socijalizma i povratka demokracije, međutim po početku proizvodnje pjenušaca brzo se etablirala u značajem (ne količinama) vodeću domaću regiju za pjenušce. Ključnu ulogu pri uvođenju pjenušaca na Plešivicu odigrali su agronomi Franjo Jambrović i Vlado Nežić, a prvoborac pjenušavih vina na Plešivici je bio Ivan Turk iz Šenkovca. Njihova su iskustva i ideje prvo prigrlili Tomci, a ubrzo i drugi vinari Plešivice, i danas ih je vrlo malo u tom vinogorju koji se uopće ne bave proizvodnjom pjenušavih vina. Svaki godišnji pregled plešivičkih pjenušaca ovog magazina urodi pojavom novih vinarskih imena i sve većim brojem konkurentnih etiketa i taj trend ne pokazuje znakove usporavanja, što je više nego dragocjeno za oporavak prevelikog broja zapuštenih plešivičkih vinograda. Nekad su padine Plešivice bile prekrivene vinogradima, a sada je vinogorje, nakon dugih desetljeća zanemarivanja, ponovno na putu da taj krajolik povrati stari izgled i stari sjaj. Pjenušci bi tu mogli odigrati jednu od ključnih uloga.

Pjenušci Plešivice na koje treba obratiti pažnju:

VINARIJA BRAJE ROBERT

U Lokošinu dolu smjestila se jedna od najvažnijih vinarija Plešivice koja je, prije svega, poznata po portugiscu i rajnskom rizlingu, a nešto manje i po crvenom veltlincu. Obnovili su i uredili staru drvenu kuću koja je danas jedna od atrakcija plešivičkog turizma, gdje nude degustacije vina i tradicionalna jela plešivičkog kraja. U pjenušcima su relativno novi, međutim dva koja trenutno nude kvalitetom pripadaju samom vrhu domaće pjenušave scene.

image
Press

BRAJE, BRUT NATURE 2021 (VELTLINAC CRVENI)
Kvaliteta: 92/100

Slojevit i kompleksan pjenušac izvanrednog balansa između svježine i zrelosti, zatim između kremoznosti i voćnosti i, na kraju, između razvijenosti i punoće. Od sorte veltlinac crveni koja se na Plešivici pokazuje kao dobar materijal za kompleksnije gastronomske pjenušca. Sasvim je suh, ali umjerenih kiselina, pa djeluje više kremast i zreo nego živahan i lepršav. Dugačkog je trajanja, s dodirom fine gorčine na finišu, postojanog perlanja i sitne i dugotrajne pjene. Jako lijepo. 12,5% alk.

BRAJE, RIESLING BRUT NATURE 2022
Kvaliteta: 89/100

Slojevit pjenušac s jasnim i izraženim sortnim aromama rajnskog rizlinga. Prvo na nosu gdje se cvijetu bagrema i livadnom medu pridodaju arome petroleja, a potom i u ustima gdje vladaju naglašene kiseline uravnotežene zrelim i slasnim citrusnim voćem. Dugačkog je trajanja, intenzivnog i krepkog teka, sitnog i postojanog perlanja, s atraktivnim mednim notama na retrookusu.

VINARIJA COLETTI - KOLARIĆ

Jedna od prvih vinarija s Plešivice koja je uhvatila korak s vodećim trojcem. Najpoznatiji su po pinotu sivom koji rade pod nizom etiketa. Od svježih i jednostavnih vina, preko odležanih do maceriranih i dozrijevanih u amfori. Ta čuvena nježno obojena sorta je glavni forte ove odlične vinarije. Drugo vino koje rade izvanredne kvalitete jest pinot crni, iza čega slijede izvrsni chardonnay i jako dobar rajnski rizling. Dakle, u svemu u čemu je Plešivica dobra dobri su i oni, s razlikom da pinot sivi rade bolje od drugih. Amfora je vjerojatno njihovo najbolje vino, ružičaste boje s nijansom bakrene, macerirano punih dvanaest mjeseci u gruzijskim amforama od 1200 litara, ukopanim u zemlju. Međutim, s pjenušcima rade jednako dobar posao kao i s mirnim vinima, i tržište im sve više traži upravo pjenušava vina.

image
Press

KOLARIĆ, COLETTI GRIGIO BLANC NATURE 2018
Kvaliteta: 91/100

Od sorte pinot sivi. Radi se o sjajnom vinu. Dublje zelenkaste boje sa žućkastom nijansom. Zaobljenom na nepcu s pregršt zrelih voćnih aroma poput breskve i marelice, popraćenih toastom, briošem, bijelim kruhom i kandiranom limetom. Na retrookusu se još pridružuje nota karamelizirane jabuke. Kiseline su umjerene, zrelost istaknuta i trajanje dugačko. Trošiti ga uz hranu, ne kao aperitiv. 12,5% alk.

KOLARIĆ, COLETTI BLANC BRUT
Kvaliteta: 87/100

Dublje zelenkaste boje s žućkastom nijansom. Mirisa koji odiše zrelom voćnošću. Kompot od jabuka, začinske note, oksidativne note i vinogradarska breskva su vodeće arome. Okus je lijepo uravnotežen između blage slatkoće i živih kiselina. Solidnog trajanja, ima i slankastu notu na završetku. Vrlo ugodno i slojevito vino. 13% alk.

KOLARIĆ, COLETTI ROSÉ BRUT
Kvaliteta: 86/100

Dublje i intenzivne ružičaste boje s bakrenim odsjajem. Mirisa koji odiše voćnošću, prije svega crvenog voća poput maline i šumskih jagoda. Okus koji obilježava sočnost i obilje primarnih aroma na nepcu. Na finišu se provlači i crta slatkoće. Kiseline su visoke i odlično dozirane da uravnoteže slatkoću. Sočnost i voćnost s primjesama slatkih začina obilježavaju retrookus. 13% alk.

VINARIJA GREGORIĆ

Vinarija dugačke tradicije poznata po portugiscu prije svega, međutim bave se i drugim sortama, kao što su graševina, chardonnay, manzoni bijeli i pinot crni, a otprije nekoliko godina ozbiljnije su se uhvatili i pjenušaca. Još su u fazi prikupljanja iskustva pri proizvodnji pjenušaca, ali prva izdanja im već pokazuju dobre rezultate.

image
Press

GREGORIĆ, LA PJEN CLASSIC, SEMI BRUT
Kvaliteta: 84/100

Svijetle zelenkasto-žućkaste boje. Ugodnog i slojevitog mirisa u kojem se isprepliću sekundarne kvaščane note i primarne voćne arome, prvenstveno dinja i kruška. U pozadini se sluti i nešto ugodne oksidativnosti. Okus je živ, blago gorkast i istovremeno nježno slatkast. Kraćeg do srednjeg trajanja. 13% alk.

GREGORIĆ, LA PJEN ROSE BRUT
Kvaliteta: 83/100

Svijetloružičaste boje s bakrenim odsjajem. Nos je pretežno oksidativnog karaktera s nešto crvenog voća u pozadini. Okus je blago slatkast i nježno gorkast, kraćeg trajanja. 13% alk.

VINARIJA GRIFFIN - IVANČIĆ

Vinarija smještena u mjestu Plešivica proslavila se pjenušcima najviše klase za koje se grožđe uzgaja u impresivnim vinogradima smještenim na strminama od kojih se zavrti u glavi. Obitelj Ivančić uzgaja lozu generacijama i ima dugu tradiciju proizvodnje vina. Prvi pisani trag koji posjeduju je dozvola grofa Erdödyja za sadnju vinograda iz 1773. godine. Među prvima u Hrvatskoj uveli su inovativnu tehnologiju hladne maceracije u proizvodnji vina i pjenušaca koja im omogućuje proizvodnju vina i pjenušaca s izrazitim cvjetnim i voćnim aromama. Vinogradi se nalaze na više od 400 m nadmorske visine i okrenuti su prema jugu, što omogućuje proizvodnju najkvalitetnijeg grožđa. Krešimir Ivančić glava je vinarije i perfekcionist koji živi za vino, zbog čega su baš sva vina koja dolaze iz te vinarije impresivne kvalitete. Najvažnija vina su im pjenušci Griffin Brut i Griffin Zero, a odnedavno rade i jako dobra mirna vina, prije svega Griffin Single Vineyard od sorti rizvanac i chardonnay te Griffin Chardonnay sur lie.

image
Press

IVANČIĆ, GRIFFIN ZERO
Kvaliteta: 91/100

Chardonnay 100%. Kremastog okusa i zrelijeg i djelomično razvijenog mirisa, s obiljem svježine istodobno. Elegantno teksturom, a bogato aromama i okusom. Zlatne delišes jabuke i marelice su udarne arome, potom brioš, slatki začini i nešto livadnog cvijeća, zatim plemenite tercijarne note u pozadini. Dugačkog trajanja i atraktivnog retrookusa punog voćno-orašaste slasti. 11,5% alk.

IVANČIĆ, GRIFFIN ROSE
Kvaliteta: 88/100

Od sorte portugizac. Nježan i lagani pjenušac lijepe svijetle ružičaste boje. Na nosu vladaju herbalne arome zelenijeg karaktera s dosta crvenog voća u pozadini, pretežno kupine i višnje te s primjesama šumske jagode. U ustima je vino elegantno, prije svega ostavlja dojam sočnosti, kraćeg je do srednjeg trajanja, čistog i ugodnog, kremasto voćnog finiša. 12,0% alk.

IVANČIĆ, GRIFFIN DARK SIDE
Kvaliteta: 87/100

Također od portugisca. Izvrsno vino. Tamne rubinsko crvene boje. Živog okusa herbalno voćnog karaktera i jednako takvog mirisa. Intenzivnog i slojevitog. Obilje crvenog voća na nepcu, ponajviše crne višnje, nešto trešnje, dosta kupine. Jako je dugačkog trajanja, savršenog balansa između kiselina i neprevrelog sladora, sočno na finišu i sa slasnom voćnosti na retrookusu. 12,0% alk.

IVANČIĆ, GRIFFIN BRUT
Kvaliteta: 86/100

Müller-thurgau 100% (rizvanac). Ugodan i blago slatkasti pjenušac s izraženim kiselinama u pozadini. Označen je kao brut, ali ga determiniraju slatke voćne arome ušećerenih jabuka i karameliziranih agruma. Uravnoteženo vino za svakodnevnu potrošnju. 11,5% alk.

VINARIJA JAGUNIĆ

Ova vinarija dugačke tradicije doživjela je tranziciju iz proizvodnje svakodnevnih svježih vina u posvećenost izvanrednim pjenušcima i maceriranim vinima. Proizvode niz različitih vina od cijelog niza sorti, međutim vino po kojem su među vodećima u tom stilu u Hrvatskoj je macerirani traminac naziva Traminac crveni Amber Selection. Radi se o vinu ružičasto jantarne boje, intenzivnog i bogatog mirisa punog slatkih aroma vanilije i ruža s pozadinom hrasta i suhog cvijeća. Okusa širokog, niskih kiselina, s ugodno stežućim taninskim okvirom, nekom dubinom te lijepim finišem s puno voćne slasti i mineralnosti. Dugačkog trajanja. Jako lijepog finiša s ozbiljnim potencijalom za dodatno čuvanje. Drugo vino po kojem se izdvajaju iz mase je pjenušac Blanc de Blancs. Kremasti tip pjenušca koji izričajem jako podsjeća na champagne blanc de blancs stil. Dakle, bogatiji na jeziku i nepcu, s više kvaščanosti i kremastije teksture. S mirisne strane podsjeća na jabuke, brioche i dizano tijesto. Dugačkog je finiša, s nekom profinjenošću i elegancijom tipičnom za fine šampanjce.

image
Press

JAGUNIĆ, BLANC DE BLANCS BRUT 2021
Kvaliteta: 91/100

Svijetlozlatne boje sa zelenkastom nijansom. Zrelijeg, bogatijeg i razvijenijeg okusa te slojevitog mirisa. Marelica, karamelizirani limun, brioš i tart od kruške i jabuke su vodeće arome na nosu. U ustima vladaju kremoznost, živost, svježina i izrazita dužina. Okus je suh, tek s dodirom slatkoće u pozadini i istovremeno ugodno kiselkast, punijeg tijela. Visoka klasa pjenušca s potencijalom za daljnje dozrijevanje. 13,2% alk.

JAGUNIĆ, THREE STARS BRUT
Kvaliteta: 88/100

50% chardonnay, 40% stare sorte i 10% rajnski rizling. Krasan pjenušac. Zelenkaste boje. Živ i osvježavajućeg karaktera, odlične ravnoteže između svježine i blage slatkastosti. Po drugoj fermentaciji je 28 mjeseci dozrijevao na kvascima. Krasnog i slojevitog mirisa non vintage champagne, s jesenskom jabukom, kandiranom limetom, dunjom, briošem i suhim sijenom na nosu. Dugačkog finiša, blago gorkastog, s atraktivnom svježinom na retrookusu. 12,5% alk.

JAGUNIĆ, THREE STARS ROSÉ
Kvaliteta: 86/100

Vrlo ugodan svakodnevni pjenušac sočnog i voćnog karaktera. Blijede ružičaste boje. Crveno voće na nosu, s naglaskom na šumsku jagodu i crveni delišes, s nešto zelenih herbalnih nota i sherry primjesa u pozadini. U ustima živahan i sočan, nježan teksturom, kraćeg do srednjeg trajanja, čistog finiša, s dodirom blage gorkastosti i oksidativnosti na retrookusu. Zavodljiv, a istovremeno slojevit pjenušac. 13% alk.

VINARIJA KORAK

Kultna butik vinarija s Plešivice odnedavno je bogatija i za obiteljski restoran u sklopu istog objekta s prestižnom Michelinovom zvjezdicom. Minucioznost i pažnja s kojom se obitelj Korak posvećuje svojem podrumu i vinogradu urodili su vinima koja su među najboljima u Hrvatskoj. Bave se tipično plešivičkim sortama poput rajnskog rizlinga i sauvignona, a na tržištu najbolje rezultate postižu s pinotom crnim i chardonnayem. Na tržištu najbolje rezultate postižu sa Sauvignonom Klemenka, Pinotom crnim i Chardonnayem. Međutim, njihovo najimpresivnije vino je vjerojatno rajnski rizling. Vino koje se treba čuvati dugo i koje, i nakon deset godina čuvanja, i dalje samo raste. Pinot crni uvijek spada među tri najbolja u Hrvatskoj, bez obzira na berbu, a chardonnay je standardni kremasti klasik. Vinariju Korak od drugih plešivičkih vinarija razlikuje što su im vina izraženije zrelosti i nešto viših alkohola od prosjeka. To je posljedica vinograda na visini koja je uvijek iznad jutarnjih magli i svjetonazora vinara koji njeguje zrelije grožđe. Otprije nekoliko godina vinarija Korak se strastveno posvetila jantarnim vinima bez sumpora koja nose naziv U potrazi za izgubljenim vremenom i pjenušavim vinima kojima su se počeli baviti među zadnjima od viđenijih plešivičkih vinara. Međutim, već prvo izdanje njihovih pjenušaca, prije neke tri-četiri godine, kvalitetom se smjestilo na sam vrh domaće pjenušave produkcije. Obitelj Korak sve što dotakne radi na najvišoj razini, pa tako i pjenušce koji su finesom i kvalitetom ravnopravni bilo kojem pjenušcu iz neke od slavnih regija poput Champagne ili Franciacorte.

Korak pjenušci i druga vina uvijek su doživljaj, a vinarija je oličenje bioodrživosti i promišljanja o vinu na filozofskoj razini.

image
Press

KORAK, BRUT NATURE
Kvaliteta: 94/100

Od sorti pinot crni i chardonnay. Bistre zelenkasto žute boje. Iznimno kompleksan pjenušac i na nosu i u ustima, a pritom je zadržao šampanjsku eleganciju i finesu. Miris je više autolitičkog karaktera, nema standardne voćnosti kao u mlađih pjenušaca, međutim jako je profinjen. Kompleksnog je sklopa primarnih, sekundarnih i tercijarnih aroma koje su zajednički izgradile specifičan bouquet. Nijansu je zrelijeg karaktera, jer se tercijara razvija u pravcu cvijeća i meda, međutim i dalje odiše svježinom. Na nepcu i jeziku je prije svega kremast, jako je dugačak, na retrookusu se pojavljuju prve note karamele, a sve skupa traje jako dugo i ima još potenecijala za daljnje čuvanje. Fantastično vino. 12,5% alk.

KORAK, ROSE NATUR
Kvaliteta: 92/100

Od sorte pinot crni. Blijedoružičaste, boje ljuske luka. Mirisa na crveno voće poput maline, pomiješano sa zemljanim i mineralnim aromama. Vrlo intenzivnog i nešto punijeg okusa, s obiljem voćne slasti i mineralne slanosti. Suho na nepcu, elegantno i sočno na finišu, s finesom slojevitog šampanjca. 12,5% alk.

KORAK BRUT NATURE STARE SORTE 2019
(bez dodanog sumpora)
Kvaliteta: 87/100

Dublje zlatne boje koja naginje starom zlatu. Na nosu i u ustima pretežno je rustikalnog karaktera, s dosta sijena i slame među aromama, a potom s mušmulama, oskorušama i dunjama te drugim jesenskim i blago prezrelim voćem. U ustima je sasvim suho, s dodirom gorčine i zemljastih nota, osobito na retrookusu. Na samom finišu pojavljuju se medne i cvjetne note. 12,5% alk.

VINARIJA KURTALJ

Kurtalj je dobro poznato ima na zagrebačkoj vinskoj sceni, gdje su im vina čest odabir restoratera pri izboru za vino kuće. Pjenušcima se ozbiljno bave već dulje vrijeme i vino naziva Cuvée Prestige spada među najbolje hrvatske pjenušce današnjice. Poznati su i po obiteljskoj kući u čijem podrumu im dozrijevaju vina, a koja predstavlja rijedak primjer stambene klasicističke arhitekture izvan gradskih naselja. Osim pjenušcima, bave se i mirnim vinima od sorti zeleni silvanac, rajnski rizling, sivi pinot i crni pinot.

image
Press

KURTALJ, CUVEE PRESTIGE 2017
Kvaliteta: 91/100

Od sorti chardonnay (80%) i pinot crni (20%). Sjajno vino iz podruma Kurtalj. Zelenkastožute je boje, slojevitog mirisa s dosta tercijarnih nota. Dominantne su autolitičke note u vidu brioša i prepečenca, potom su tu zrele medne i cvjetne note, također tercijarnog karaktera, a na kraju jesensko voće poput dunje i kruške. U ustima je izvrsne ravnoteže, sasvim suho, s dosta svježine, bez obzira na dob. Finog i postojanog perlanja, dugačkog trajanja. Jako fino. 12,8% alk.

KURTALJ, DRI BRUT
Kvaliteta: 87/100

Od sorti chardonnay (60%) te šipon i žuti plavec (40%). Dublje zelenkastožute boje. Atraktivnog mirisa na koštunjičavo voće s kandiranim citrusima, točnije limetom, u pozadini. Vodeće su dunje, bijela breskva, jesenske jabuke i suhe herbalne note. Izvrsne ravnoteže u ustima između svježine i zrelosti, razvijenosti i mladosti. Ima dosta zrele voćne slasti na nepcu i tercijarnu razvijenu notu na retrookusu. Solidnog je intenziteta i trajanja. Finog i postojanog perlanja. 12,5% alk.

KURTALJ KARLE EXTRA BRUT
Kvaliteta: 87/100

Elegantno i sasvim suho vino oksidativnog karaktera, s aromama koje podsjećaju na sherry i orašasto voće poput badema i oraha. U ustima je osvježavajuće i lijepog balansa, blago naglašenih kiselina, čisti nepce, traje dugo. Vino je više aperitivnog karaktera. 12% alk.

KURTALJ, ROSE BRUT
Kvaliteta: 86/100

Od sorti pinot crni (90%), s malim udjelom plaveca žutog i šipona (10%). Blijede i svijetle ružičaste boje, sasvim bistre, sitnog i postojanog perlanja. Nos je više razvijenog karaktera, ne toliko voćnih aroma koliko tercijarnih u pravcu tosta i drugih autolitičkih nota. Okus je elegantan, umjerenih do naglašenih kiselina, s blagom gorčinom pri završetku. Solidnog trajanja, s voćnom crtom u pravcu kupine i šumske jagode na retrookusu. Fini gastronomski pjenušac. 12,5% alk.

VINARIJA LAGRADI

Vinarija Lagradi smještena je u Vlaškovcu i u vlasništvu je obitelji Velikanović, entuzijastičnih malih vinara koji žele ostaviti dubok trag na vinskoj sceni. Vinarija je butikne veličine zbog lakšeg posvećivanja kvaliteti i selekciji. Prije tri godine angažirali su jednog od najbolji enoloških stručnjaka ovih prostora, Slovenca Matjaža Lemuta, koji im u vinogradu i podrumu radi izvrstan posao i danas, sve što rade, rade na najvišoj razini, uključujući pjenušac koji slijedi.

image
Press

LAGRADI, BRUT NATURE
Kvaliteta: 90/100

Prekrasan elegantni pjenušac. Pravi primjer non vintage pjenušca. Osvježavajući, citrusan i oštrijih kiselina u ustima te slojevit na nosu s limetom i zelenom jabukom kao vodećim aromama iza kojih slijede fine note bijelog cvijeća i brioša. Strukturom i svježinom vino je klasičnog aperitivnog karaktera, prije svega zbog naglašene suhoće, lepršavosti i izraženih kiselina koje potiču slinu i zazivaju novi gutljaj. Solidnog trajanja, čistog koštunjičavog i citrusnog voća na retrookusu. 11.5% alk.

VINARIJA MAJCENOVIĆ

Vinarija vrijedna posjeta, kao i Braje ili Kurtalj, s kapacitetom za prihvat gostiju i pripremu hrane.

Nalazi se u neposrednoj blizini grada i posjetiteljima pruža odmak od svakodnevice s predivnim pogledom na Plešivicu i ljepotu obližnjeg krajolika. Bavi se standardno mirnim vinima od sorti rajnski rizling, chardonnay i portugizac, a odnedavno i pjenušcima.

image
Press

MAJCENOVIĆ, BRUT NATURE, BLANC DE PORTUGIESER 2020
Kvaliteta: 89/100

Dobiven od portugisca u potpunosti. Lijepe bistre zlatnožute boje. Zrelijeg i razvijenijeg karaktera, blago rustikalan na nosu s asocijacijom na dunje i mušmule, zatim na koricu kruha, a na kraju i na nježne cvjetne note i žute jabuke. Zaobljen u ustima, blago gorkast, sasvim suh, istovremeno bogat i kremozan, s mednim notama na retrookusu. Krasan primjerak plešivičkog kompleksnijeg pjenušca. 12.5% alk.

MAJCENOVIĆ, POETA BRUT
Kvaliteta: 85/100

Nježan pjenušac svijetle zelenkaste boje, blagih kiselina, kremast na nepcu, ugodno topao i zaobljen, s dodirom slatkoće, blago gorkast na finišu i sa slankasto-mineralnim retrookusom. Ugodno i slojevito vino koje je idealno servirati uz laganija jela.

VINARIJA SIROVICA

Ambiciozna vinarija u kojoj nova generacija polako preuzima posao i postavlja si neke nove granice. Kod mirnih vina najbolji posao rade s pinotom bijelim, a odnedavno se bave i proizvodnjom pjenušaca, što su vina čije recenzije slijede.

image
Press

SIROVICA, PET NAT BEN
(Graševina 2021)
Kvaliteta: 85/100

Mutan, s talogom od kvasaca u boci. Žive zelenkastožućkaste boje. Privlačnog mirisa voćno herbalnog profila. Ogrozd, ljetne jabuke i kruške te bijele breskve su vodeće arome iza kojih slijedi nota zelene herbalnosti. Okus je nježno gaziran, s krupnim mjehurićima koji su na početku burni i bježe iz boce, a potom brzo nestaju. Vino je osvježavajućeg karaktera, sočno, idealno ga je servirati kao aperitiv na čašu tijekom toplijih ljetnih dana.

SIROVICA, BRUT
Kvaliteta: 86/100

Intenzivne i dublje zlatnožućkaste boje sa zelenkastom nijansom. Sitnog i postojanog perlanja, s karameliziranom jabukom na nosu i u ustima, zatim s nešto zrelih agruma, s dosta svježine na sredini i s dodirom slatkoće na finišu.

VINARIJA ŠEMBER

Vrsna vinarija iskrenih vinara kod kojih se karakteristike berbe uvijek vjerno reflektiraju na karakter vina. Objekti za prihvat turista ukusno su uređeni u rustikalnom duhu i odišu stoljetnom tradicijom ove vinarske obitelji. Kušaonica s 30 sjedećih mjesta unutra i 40 sjedećih mjesta na natkrivenoj terasi namijenjena je ne samo za kušanje vina nego i za uživanje u izvornim specijalitetima što ih domaćini tako dobro spremaju. Nude domaći kruh, domaće mliječne i mesne prerađevine i domaće kolače kao što su savijače od sira i jabuke te orahnjaču i makovnjaču. Šemberi su, prije svega, poznati po pjenušcima, međutim i među mirnim vinima imaju neka remek-djela, osobito od sorti rajnski rizling, pinot crni i chardonnay. Možda i najbolje vino vinarije je lagani i slojeviti pjenušac Pavel, svjetlije zelenkastožućkaste boje. Lepršav, nježan u ustima, kremast, blažih kiselina i istaknute zrelosti. Nema šampanjsku oštrinu, nego je više podatan, mekan. Pjenušac brut rose od pinota crnog je nešto mekši i trenutno vjerojatno najpopularniji Šemberov proizvod. Međutim, iako su im pjenušci u trendu i nesumnjivo dobri, prava stvar dolazi s mirnim vinima i sortom rajnski rizling koji rade u tri varijante. Redovan bez posebne oznake, zatim macerirani s oznakom berbe u rimskim brojevima te qvevri, odležavan u gruzijskim amforama. Teško je odlučiti koji je bolji jer su svi izvrsni i stvar je ukusa hoće li vam se dopasti više onaj dulje ili kraće maceriran.

image
Press

ŠEMBER PAVEL 2020
Kvaliteta: 95/100

Pavel se učvrstio na poziciji vodećeg pjenušca Hrvatske. Godište 2016. izazvalo je tektonski poremećaj finesom i kvalitetom koju je posjedovalo i pomaknulo ljestvicu kvalitete hrvatskih pjenušaca naviše, a berbe koje su uslijedile, zaključno s ovom iz 2020., gotovo su u potpunosti ponovile uspjeh prethodnika. Dobiva se od sorti chardonnay (90%) i plavec žuti (10%). Radi se o elegantnom i bogatom vinu istodobno. Svjetlije je zelenkastožućkaste boje. Lepršavo na nepcu, postojane pjene i sitnog perlanja, izrazito kremozno u ustima, umjerenih do živih kiselina i djelomično razvijeno. Fini voćni tonovi koštunjičavog voća obilježavaju finiš, a retrookus je čist, slastan i slan. Vino je sasvim suho, dugačkog trajanja, kompleksno na retrookusu s finesom tercijarnosti i ozbiljnim potencijalom za daljnje čuvanje. 12,5% alk.

ŠEMBER BLANC DE NOIRS 2018
Kvaliteta: 93/100

Od sorte pinot crni. Tamnije je žućkasto s nijansom starog zlata i jantarne boje. Slojevitog mirisa tercijarnog karaktera. Mahovina, vinski podrum, kvaščane note, kreda, jesenske dunje i suha herbalnost. U ustima je pak sasvim različitog profila u odnosu na miris. Živahno je i osvježavajuće, suho do kosti, ugodno kremasto na nepcu, blago slankasto, s bridećom mineralnošću na jeziku. Izrazito dugačkog trajanja. Izvanserijski dobro i kompleksno vino s ozbiljnim potencijalom za daljnje čuvanje. 12,5% alk.

ŠEMBER, BRUT
Kvaliteta: 91/100

60% chardonnay, 30% pinot bijeli i 10% plavec žuti.

Žive zlatnožućkaste boje sa zelenkastom nijansom. Vrlo ugodnog mirisa u kojem se isprepliću ljetna kruška, breskva i marelica s koricom kruha i finim kvaščanim notama. U pozadini još dolazi nešto žutog cvijeća i jabuka zlatni delišes. Okus je uravnotežen, na rubu suhoće, čist, više zrelog voćnog, nego kremastog karaktera. Postojanog i sitnog perlanja, dugačkog trajanja, čistog finiša. 12,5% alk.

ŠEMBER BRUT ROSÉ
Kvaliteta: 89/100

Svijetloružičaste, boje mesa lososa. Ugodnog i blago suzdržanog mirisa u kojem se isprepliću crveno voće, svježa herbalnost i dodir oksidativnosti. U ustima vlada svježina zahvaljujući dobrom balansu izraženih kiselina, zrelog voća i blagog dodira slatkoće. Solidnog je intenziteta i dugačkog trajanja, s rabarbarom i šumskom jagodom na retrookusu. 12,5% alk.

ŠEMBER PET NAT DUCK
Kvaliteta: 88/100

Svijetloružičaste, boje ljuske luka. Vrlo ugodna mirisa voćnog karaktera, ponajviše na šumsku jagodu. U ustima je izrazito sočno i osvježavajuće, suho, ugodno naglašenih kiselina, nježnog i postojanog muziranja, s obiljem herbalne svježine na završetku. Jedan od najljepših primjeraka pet nata u Hrvatskoj u ovom trenutku. Svakodnevno i ambicijom neopterećujuće vino, a istodobno šarmantno, osvježavajuće, sočno i nenametljivo.

VINARIJA TOMAC

Obitelj Tomac u više je pogleda pionir Plešivice i cijele Bregovite Hrvatske. Nisu prvi počeli proizvoditi pjenušac uopće, ali su ga prvi počeli proizvoditi u ozbiljnijim i kontinuiranim količinama još u devedesetima, te su prvi ustabilili kvalitetu pjenušaca na zavidnu razinu. Povukli su za sobom cijeli niz drugih vinara, prvo na Plešivici, a onda i u drugim dijelovima zemlje i početnu znatiželju tržišta doslovno pretvorili stabilni i stalni proces. Zatim su prvi počeli primjenjivati biodinamičke principe ekološke proizvodnje i eliminirali sav inoks iz podruma. Možda je netko pokušao i prije njih, ali njihov je proizvod tržišno vidljiv i značajnog je udjela dan-danas. Opet su se drugi vinari poveli za njihovim iskustvima, te ih danas također primjenjuju, poput primjerice Šembera. Na kraju, dali su si u zadatak sačuvati stare domaće sorte iz miješanih vinograda s tradicionalnim načinom uzgoja uz kolac i uspjeli su. Nalazimo ih u dvije značajne etikete, pjenušcu i amfori. U ponekim su berbama količina ili kvaliteta možda i patile zbog tih odluka, ali stekli su dragocjeno iskustvo i izgradili status lidera. Danas rade cijeli niz različitih pjenušaca koji im nose više od polovice ukupne produkcije, karakterna mirna vina poput pinota crnog, rajnskog rizlinga, sauvignona i chardonnaya te prvo hrvatsko vino iz amfore koje danas proizvode u nekoliko varijanti kao mirno vino i kao pjenušac. Odlazak u njihovu vinariju na vođeno kušanje posebno je vinsko iskustvo, a susret s njihovim vinom u restoranima diljem Hrvatske uvijek je doživljaj. Pjenušci Millennium i Rose Brut su standard finih restorana širom Hrvatske, a pjenušci Classic, Diplomat i Blanc de Noirs su kvalitete ravnopravne najskupljim francuskim šampanjcima, jer su odležavali dulji niz godina na vlastitim kvascima dok nisu izgradili finesu i karakter profinjenog i elegantnog pjenušca. Od pjenušaca rade još spomenutu Amforu te Pet-nat Rose. Marany im je izvrsno aktualno mirno vino iz amfore, a Rajnski rizling Rockstar i Pinot crni su im perjanice u razredu mirnih vina.

image
Press

TOMAC DIPLOMAT EXTRA BRUT
Kvaliteta: 93/100

Zlatnožute boje, guste pjene, sitnog i dugotrajnog perlanja. Izrazito slojevitog mirisa koji često obilježava pjenušce koji su proveli dugo vremena na talogu. Vjerojatno najvažnija etiketa među pjenušcima obitelji Tomac, koja odiše elegancijom, kompleksnošću i posjeduje finesu dostojnu najfinijih vintage šampanjaca. 12,5% alk.

TOMAC BLANC DE NOIRS BRUT NATURE
Kvaliteta: 90/100

Dobiven od pinota crnog iz biodinamičkog uzgoja. Bojom više podsjeća na jantarna vina nego na rosé, a aromama na vina iz amfora. Velikog tijela i čvrste strukture, s jedne strane, te kremoznosti, elegancije i profinjenosti s druge. Sitnog i dugotrajnog perlanja, sa zrelim vinskim aromama na nosu. Vibrantan i krepak na nepcu.

TOMAC PET NAT ROSÉ 2023
(Méthode Ancestrale)
Kvaliteta: 88/100

Dublje ružičaste boje s bakrenom nijansom. Perla nježnije i kraće od drugih Tomčevih pjenušaca zbog metode proizvodnje. Zavodljivog voćnog mirisa na crveno voće pomiješanog sa suhim sjenom i zemljastim tonovima. Britak i sočan u ustima, živih kiselina, kremast i voćan. Idealno osvježenje za toplije dane i sjajan aperitiv. 11,5% alk.

TOMAC ROSÉ EXTRA BRUT
Kvaliteta: 87/100

Svijetle ružičaste boje, sitnog i ustrajnog perlanja, iskričav, kremast i zaobljen na nepcu, s aromama šumskih jagoda pomiješanih s notama oksidacije, rabarbarom i briošem. Krepkog okusa, dugačkog trajanja, sasvim suhog, s dubinom i voćnom slasti na retrookusu. 12,5% alk.

VINARIJA TOMAC & BAJDA

Kuća dobrog vina Tomac & Bajda okrenuta je prema tradicionalnom, prirodnom i ekološki održivom vinogradarstvu i vinarstvu. Uz pjenušce Tomba, po kojima su trenutačno najpoznatiji, bave se i proizvodnjom mirnih vina od sorti silvanac zeleni, rajnski rizling i sauvignon. Pomalo se nalaze u sjeni poznatijeg prezimenjaka, međutim njeguju iste svjetonazore i istu ambiciju. Njihova je budućnost u krugovima prirodnih vinara.

image
Press

TOMAC & BAJDA, TOMBA BRUT (CRNO-ZLATNA ETIKETA)
Kvaliteta: 85/100

Sitnog i ustrajnog perlanja i svijetlozlatne boje. Mirisa koji ponajviše podsjeća na amontillado sherry zahvaljujući izraženim oksidativnim aromama, iza kojih slijedi jesenska kruška, dunja i marelica. Zaobljenijeg tijela u ustima, s naglašenom zrelošću i dodirom slatkoće na finišu. 13,5% alk.

TOMAC & BAJDA, TOMBA BRUT
Kvaliteta: 84/100

Izražene zlatne boje i ustrajnog i sitnog perlanja. Nos obilježavaju oksidativne arome cidera, dunje i amontillado sherryja. Okus je suh, zrelijeg i zaobljenijeg karaktera, kremast na sredini i ugodno gorkast na finišu. Svakako ga servirati uz hranu, ne kao aperitiv. 13,5% alk.

TOMAC & BAJDA, TOMBA EXTRA SEC
Kvaliteta: 84/100

Svijetle žućkaste boje. Ugodnog i blago suzdržanog mirisa koji odiše svježinom i herbalnim aromama. Okus je slatkast, polusuh, također blago gorkast, sočan, s notom oksidativnosti na završetku i nešto kraćim trajanjem. 13% alk.

VINARIJA VUČINIĆ

Obitelj Vučinić generacijama se bavi vinom i vinogradima. Nalaze se u Donjim Pavlovčanima u susjedstvu vinarije Šember. Posjeduju vinograd zasađen starim sortama poput portugisca i plaveca žutog, kao i vinograde s modernijim sortama kao što su traminac, rajnski rizling, cabernet sauvignon i chardonnay. Pjenušce rade već gotovo cijelo desetljeće i, iz godine u godinu, sve su zapaženiji.

image
Press

VUČINIĆ, BIJELA PERLA BRUT
Kvaliteta: 86/100

Obilna pjena po otvaranju zahvaljujući snažnom pritisku u boci. Međutim, kad se vino zgrije i otvori, klasični nos zrelog i odležanog pjenušca dolazi do izražaja, a u ustima se osjeti širina i dobar balans dodira slatkoće i oštrijih kiselina. Na kraju dolaze orašaste note pomiješane s karamelnim, cvjetnim i mednim tonovima, a potom su tu još dunja i fina doza autolitičkih kvaščanih nota. 12,5% alk.

VUČINIĆ, CRNA PERLA BRUT
Kvaliteta: 84/100

Tamne rubinskocrvene boje s ljubičastom nijansom. Na nosu je vegetalnog i voćnog karaktera prije svega, s asocijacijom na arome lista rajčice, kupine i višnje maraske. U ustima je sočno prije svega, zatim čisto, s dodirom tanina, pa s voćnim završetkom. Nešto je kraćeg trajanja i na rubu suhoće, što dodatno naglašava sočnost. 12,5% alk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. prosinac 2024 11:16