JAPAN U CENTRU ZAGREBA

Japanka Maki Zagrepčane kroz hranu uči o svojoj kulturi, a nova godina u njezinom lokalu slavi se na poseban način

Kako izgleda japanska Nova godina kada gozbu priprema sada već dobro poznato lice naše gastro scene Maki Nagayoshi

Dok je većina nas prvog dana nove godine iz hladnjaka već od jutra vadila ostatke pečenja i francuske salate, u malom lokalu u zagrebačkoj Branimirovoj, na broju 33, pripremala se prava japanska gozba. U kuhinji restorana Pink Pig, naime, Maki Nagayoshi za svoje je goste spremala još jedno druženje, malo slavlje za veliki ulazak u novu godinu kroz koje će svima okupljenima poželjeti najljepše želje.

image
Darko Tomas/Cropix

U poslijepodnevnim je satima, sada već drugu godinu zaredom, počelo okupljanje, a zatim je krenulo i čašćenje. Maki je za ovu prigodu pripremila preko 20-ak različitih jela, od rolica s jajima i ribom, lososa i korijena čička umotanog u alge i oraha sa sezamom, koji su ovdje da njezinim gostima u novoj godini donesu puno mudrosti i znanja, do primjerice, sušenih girica koje simboliziraju dobru berbu i kreme s kestenima i batatom koja priziva bogatstvo. Sve to, Maki nam je prezentirala i objasnila i kada smo je posjetili 2. siječnja u njezinom malom lokalu.

Pred nas je stavila kutiju s jelima najrazličitijih oblika, boja i tekstura pa nam krenula jedno po jedno predstavljati. Nazive tih jela nećemo ni pokušati zapisati, jer vjerojatno bismo u potpunosti promašili, ali uzbuđenje kojim ih je opisivala vjerojatno ćemo pamtiti još dugo.

"Ovo su jela koja u novoj godini prizivaju mudrost, a ovaj kesten s batatom žute boje moji dragi gosti posebno vole, taj je za novac", rekla nam je uvijek nasmijana Maki, a onda podigla kutiju i ispod nje nam otkrila još jedan sloj najrazličitijih malih zalogaja.

image
Darko Tomas/Cropix

"Ovdje imamo salatu s mrkvom, daikonom i yuzuom, tofu s kozicama, kod koje su jako važne boje, jer podsjećaju na crvenu i bijelu, koje u Japanu predstavljaju slavlje, piletinu s makom, jaja na malo drugačiji način, tofu s kozicama, shiitake i lotus, on je tu jer ima rupe i predstavlja pogled u budućnost. U ovoj kutiji su uglavnom kuhana jela", objasnila nam je, a zatim prstima pokazala na jelo koje nas je oblikom posjetilo na poderane gaće, ali teksturom je bilo kao nešto što nikada u životu nismo vidjeli.

"To je jelo koje se radi od konjaca, gomolja nalik nekom neobičnom krumpiru koji daje ovu želatinastu, gumenastu teksturu. Ovo jelo zapravo simbolizira povezanost jer podsjeća na uzde kojim je vezan konj koji prevozi ljude", dodala je Maki.

image
Darko Tomas/Cropix

A onda je podigla i drugu kutiju, a ispod nje ponovno su provirila nova jela. Svako jednako uredno posloženo kao i u prethodne dvije kutije i svako pozicionirano s nekim smislom. Ovdje je tako ponovno bio lotus, ali i hobotnica u soji, kozice koje predstavljaju uspjeh u radu, gof (riba koja u Japanu ima jedno ime kada je mala i drugo kada je velika) u miso pasti i salata od mrkve, kombu algi, daikona i ribljih jajašca.

"To je ovdje za plodnost", objasnila nam je pa prstom pokazala i na štapiće s malim kuglicama: "A ovo su okruglice od lignji, i sva ova hrana iz ove kutije zamišljena je kao zalogaji uz koje se pije sake, iako i ovdje ima ponešto za znanje."

image
Darko Tomas/Cropix

Nakon što je završila prezentaciju svojih jela, vratila se u kuhinju pa u rukama donijela posudice s juhom od kombu algi, shiitake gljiva i bonito pahuljica u koju je ubacila mochi, a zatim nam u ručno rađene šalice natočila i sake.

"Za ulazak u novu godinu mochi je obavezan, a i jako puno juha imamo, a ova koju sam ja pripremila je nešto između onoga kako je pripremaju moja baka i moja mama. E tako, sada možemo razgovarati", rekla je s velikim, toplim osmijehom na licu.

image
Darko Tomas/Cropix

Maki je Japanka koja je u Hrvatsku stigla prije nekoliko godina, nakon što je prethodno živjela i radila u Italiji i Ljubljani, i njezinu smo priču već ispričali. Kada smo je upoznali, prije tri godine, na prvu nas osvojila svojom jednostavnošću, načinom na koji, s velikom zahvalnošću i divljenjem, govori o domaćim namirnicama i Hrvatskoj općenito, ali i opuštenim karakterom i toplinom. Isto su nam kasnije o Maki govorili i svi naši poznanici koji su svratili na večeru u njezin restoran Pink Pig. Nema osobe koju nije oduševila svojim karakterom i energijom kojom zrači, posebice kada govori o hrani.

image
Darko Tomas/Cropix

Budući da smo prošle godine prisustvovali njezinom slavlju nove godine, ostali smo više nego ugodno iznenađeni pristupom jelima koje je servirala tada pa smo je ove godine zamolili da nam ispriča priču koja iza cijelog slavlja stoji. I tako smo se 2. siječnja, na dan kada se u Japanu još uvijek odmara od slavlja, našli za njezinim stolom i pažljivo upijali svaku njezinu riječ.

Maki nam je ispričala da je takvo uživanje u hrani u Japanu normalna stvar, ali da su danas rijetki oni koji sva jela pripremaju sami.

"Najčešće ih naručuju iz restorana, što razumijem, jer i ja ovdje pripremam kutije za svoje goste koji u ovim jelima žele uživati kod kuće. Za mene je to ritual, nešto što nosim u srcu i što me podsjeća na kuhinju moje bake i mame, tako i inače kuham u svom restoranu. U Japanu se ova hrana priprema za boga nove godine, njemu u čast, zato je posebna i zato svaki zalogaj koji vidite ima nekakvu svrhu. Neko jelo će vam donijeti bogatstvo, drugo mudrost, a treće plodnost, sve ima smisla", objasnila nam je.

image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix

Uz ovu je hranu, dodala je, obavezno i uživanju u sakeu, a negdje usred njezinog druženja gostima prezentira i sada već tradicionalnu izradu mochija. Cijela stvar izgleda pomalo neobično, posebice za slučajne prolaznike i one koji ovaj prizor zateknu dok pored Pink Pig lokala prolaze tramvajem, jer Maki upravo tamo najprije postavlja veliku posudu u koju potom stavlja tijesto. A onda kreće spektakl. Gostima u ruke daje velike batove kojima se tijesto udara, dok ga ona između udaraca oblikuje. Nakon toga gosti se ponovno vraćaju za stol na novu rundu uživanja u hrani.

image
Darko Tomas/Cropix

"Priprema ove hrane i dijeljenje s prijateljima jako je važno za Japance. Puno mi znači ova tradicija i, budući da ovdje nemam svoju obitelj, jako me veseli što sve ovo mogu podijeliti sa svojim hrvatskim prijateljima", s puno zahvalnosti je zaključila Maki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. siječanj 2025 11:45