Prozvano doslovno najtvrđim jelom na svijetu, tradicionalni kineski stir-fry koji se radi s kamenjem ovih je dana postao veliki hit na tamošnjim tržnicama. Svi se sastojci, naime, kuhaju uz kamenje, a jede se tako da se svaki kamen dobro poliže, kako bi se s njega skinuo sav umak, a zatim se kamenje, naravno, baca.
Recept navodno potječe iz pokrajine Hubei, a prvi su ovo jelo počeli konzumirati lađari koji su ostali bez namirnica kao što su riba i povrće te im je kamenje bio dobar izvor minerala.
Jelo inače nosi ime "suodiu", što znači "posiši i baci" pa su brojni korisnici, nakon takvih dobivenih uputa, objavili video zapise u kojima uživaju upravo u ovom jelu. Na kineskim se društvenim mrežama dijele i fotografije te video zapisi pripreme samog jela, koje se uglavnom radi tako da se na kamenčiće najprije izlije čili ulje, zatim se začine umakom od češnjaka pa se prže s još češnjaka, đumbira i paprike nasjeckane na kockice. Kamenje se poslužuje u malim kutijicama, a svaka košta otprilike 2 eura.
Kako piše CNN Travel, jedan korisnik društvene mreže uličnog prodavača hrane pitao je mora li vratiti kamenčiće nakon konzumacije.
"Ponesite ih kući kao suvenir", bio je njegov odgovor.
I dok dio publike ovo smatra prilično zabavnim i zanimljivim jelom, drugi dio zabrinut je za zdravlje onih koji ga konzumiraju. Smatraju kako lizanje kamenja nije higijenski te kako može uništiti zube, a kao problem navode i rizik gutanja kamenčića.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....