Šumska pizza svjetskog prvaka

Kad se spoje Napulj i slavonska šuma nastane sjajna napoletana Osječanina Alena Radanovića

Carpaccio od jelena, grana padano, rukola, domaći džem od šumskog voća te grilani vrganji zvuče kao da palimo automobil i krećemo za Osijek!

Osječanina Alena Radanovića, višestruko nagrađivanog pizza majstora, ove je godine u Napulju APN (Associazione Pizzaiuoli Napoletani) proglasio najboljim pizzaiolom u kategoriji Pizza di Stagione. Radanović, koji je obranio svjetsko zlato u disciplini u kojoj pretežno dominiraju Talijani, u Osijek je donio dašak Napulja otvorivši Novi saloon, pizzeriju gdje nam je pripremio šumom inspiriranu pizzu.

image

Posebnu pažnju kod pripreme pizze Radanović polaže na tijesto

Berislava Picek/Cropix

“Divljina na tanjuru” pizza je koju je osmislio kako bi spojio meso divljači s napuljskim načinom pripreme pizze. Na tijesto prije pečenja stavlja pire od rajčice, malo mozzarelle i timijana.

image

Alen je pobjedio s pizzom pod imenom Crostino

Berislava Picek/Cropix

Kad je pizza pečena, dodaje carpaccio od jelena, grana padano, rukolu, domaći džem od šumskog voća te grilane vrganje za potpuni doživljaj slavonske šume.

image

Šumska pizza

Vlado Kos/Cropix

Kod prave napuljske pizze vrlo ja važno paziti na detalje. Stoga ovaj osječki pizzaiolo koristi brašno tip 0 ili 00, mozzarellu buffalu kao i rajčice San Marzano. Uzgaja i vlastiti kvasac te pazi da tijesto nikad nije deblje od 3 milimetra, baš onako kako to rade vrhunski majstori u Napulju. Odnedavno, u osječkom Bocconcinu priprema Radanović još nekoliko noviteta, a koji su nas se posebno dojmili, čitajte ovdje.

image

Dobra hrana, jesen 2024

Fotografija: Berislava Picek/cropix; Dizajn Naslovnice: Vesna Veselić/

U prodaji je novi broj magazina Dobra hrana! Šuma na tanjuru otvorila je mnoštvo tema, zanimljivih sugovornika, maštovitih recepata i preporuka... Dino Galvagno, Petra Jelenić, Ana Roš, Ana Morgan, Ana Grgić Tomić i Željka Klemenčić samo su neka od imena koja su uz nas zaslužna za ovaj broj najrespektabilnijeg, najvećeg i najuzbudljivijeg gastronomskog kolekcionarskog izdanja na više od 200 stranica!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 10:23