Ekskluzivno nakon požara

Marin Rendić otvara novi restoran: "Što je u pepelu došlo, neka u pepelu i ostane"

Kultno zagrebačko mjesto, zahvaljujući poznatom zagrebačkom chefu, postaje nova adresa za jela mediteranske kuhinje, sjajne koktele i vrhunska vina, ali i poslovne ručkove

Dežman bar kroz nekoliko će dana osvanuti u novom ruhu, barem kad je riječ o ponudi ovog kultnog zagrebačkog mjesta. Kao suvlasnik u njega je ušao chef Marin Rendić, koji je u prvoj polovici srpnja ove godine zbog požara ostao bez restorana Bistro Apetiti by Marin Rendić u zagrebačkoj Jurjevskoj ulici, o čemu smo vam tada pisali i možete se prisjetiti ovdje.

image

Dežman bar

Privatni album

No, Marina Rendića to nije sputalo. Baš naprotiv, kako nam je rekao u razgovoru, cijela ta situacija samo je ubrzala stvari oko njegovog velikog projekta u Lici, o kojem više možete pročitati ovdje. Ondje, u uskoro gotovoj sirani, kreće njegova proizvodnja francuskih sireva kao što su, primjerice, brie noir, camembert lički, tomme blanche, reblo lički i formas, koje nam je ekskluzivno za Dobru hranu pokazao i dao kušati još prije dvije godine. Također, potvrdio nam je, sve je spremno i za drugu etapu tog projekta - izgradnju restorana kakvog u Lici nema, a za koji je početak radova planiran dogodine.

image

Camembert, Tomme blanche, Brie, varijanta Reblochona te Formas neki su od sireva koje proizvodi

Marko Miščević/Cropix
image

Chef Marin Rendić još je 2022. u Janja gori počeo s proizvodnjom pljesnjivih sireva

Marko Miščević/Cropix

Premijeru Dežman bara by Marin Rendić, jer on je ovdje u ulozi glavnog menadžera zaduženog za hranu i piće, moći ćemo iskusiti već idućeg petka kada će ovaj zagrebačkoj publici dobro poznati chef na PLACe Marketu pripremati dva jela - ribu u crnoj soli i carpaccio od ribe.

image

Marin Rendić idućeg petka kuha na PLACe Marketu

Place Market, Privatni album

"Upravo je mediteranska kuhinja ono po čemu sam prepoznatljiv i to ćemo raditi i u Dežman baru. Zagrebačkoj publici i gostima grada ponudit ćemo mediteransku kuhinju na novi način. U jutarnjim ćemo satima tako služiti doručak, a kroz dan i večer ćemo, pored naše svježe domaće tjestenine i sourdough kruha, nuditi jela od vrhunskih namirnica uz koja će prilog mahom biti povrće iz našeg ličkog vrta - od mrkve, cikle i ličkog krumpira, do cherry rajčica i tikvica, sve po načelima biodinamike. Naravno, nećemo zaobići ni naš čuveni ragu od sipe sa pjenom od sira. Naglasio bih i kako je novost u ponudi Dežman bara business lunch - brzi poslovni ručak koji podrazumijeva vrhunski rižoto, tjesteninu ili salatu uz uključenu čašu vina. A svaki tjedan u ponudi će biti vina novog vinara. Tako da će ovo postati vino ne samo dobre hrane, već i sjajnih vina i vrhunskih koktela", priča nam Rendić, koji je u novu poslovnu avanturu poveo i svoj uzak krug suradnika, njih petero.

image

Plodovi iz Rendićevog ličkog vrta

Privatni album
image

Domaći sourdough kruh

Privatni album

Kuhinja Dežman bara, kao uostalom i Rendićeva, bit će bazirana na tome da se namirnica iskoristi u cijelosti, a naglasak na mediteranskoj kuhinji, po kojoj je bio poznat i Bistro Apetiti, objašnjava kao jedini prihvatljiv u njegovom slučaju.

image

Domaća tjestenina

Privatni album
image

Domaća tjestenina

Privatni album

"U Zagrebu ima previše azijskih restorana, a mi ćemo se baviti stilom koji smatram da je moj prepoznatljiv stil, a to je Mediteran - čisti okusi, tjestenine, rižota, izvlačenje maksimuma iz namirnice. Uglavnom, sve ono što gosti vole i zbog čega nam se vraćaju", ističe te naglašava: "U Apetitu mi se uvijek sviđala ta neka pozitivna energija zbog koje smo se svi u njemu osjećali ugodno. S druge strane, i Dežman me oduvijek asocirao na tu neku dobru vibru, super energiju gostiju i opuštenost. Zbog toga je Dežman bio moj izbor. Smatram da ga možemo dići na neki viši nivo hrane. Naime, jako mi je bitno da u Dežmanu dam identitet svog imena, da se zna na što se ide i što se jede u Dežmanu. Da ljudi mogu reći: ‘Idemo u Dežman na to i to.‘ Uz pozitivnu energiju, dobru vibru i opuštene goste, naravno da hrana, usluga i servis trebaju biti na nivou kako bismo dodatno uzbudili sve koji nas posjete", objašnjava Rendić.

image

Dežman bar

Privatni album

Kad je karta pića u pitanju, dodaje, u ponudi Dežman bara će biti top kokteli, kako aperitivni, tako i digestivni. No ponajviše se uzda u signature jela, kao što je riba pečena u crnoj soli, kakvu ćemo moći kušati već idućeg petka na Dolcu.

"Tom petku se jako veselim. Sa stilom ćemo se vratiti i predstaviti svima koji tu večer dođu na najljepšu tržnicu u gradu", zadovoljno kaže Rendić.

image

Dežman bar

Privatni album

Na pitanje odakle ideja o novoj lokaciji kaže nam kako je Dežman lijepa priča koja mu se oduvijek sviđala. Poziv vlasnika prostora s idejom da postanu partneri mu se svidjela, pogotovo jer cijeni njegov rad, kao i okuse njegovih jela. A i prostor mu se činio idealnim za novi početak.

Konačno, na spomen Bistroa Apetit kaže nam: "To je za mene završena stvar. Ono što je u pepelu došlo, neka u pepelu i ostane. Gledamo pozitivno, i ne mislimo se osvrtati za onim što je bilo. Uz dugogodišnje iskustvo koje imam, mislim da sam izabrao najbolje za sebe i svoj tim", kaže nam na kraju uz riječi: "Iza Apetita će ostati jedna lijepa uspomena, puno lijepih jela, nasmijanih gostiju i ugodna atmosfere. Jedna nova priča kreće, no ove ćemo se, dakako, sjećati. Ponajviše lijepih komentara gostiju, a to je ono što ovaj posao čini boljim i zbog čega ga volimo. Uvijek je gost na prvom mjestu i tako će biti i sada".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 08:57