Mladi i talentirani chefovi Marko Turković (chef zagrebačkog bistroa Sopal) i Jorg Zupan iz slovenskog restorana Atelje (jedna Michelinova zvjezdica) gostuju na fenomenalnom festivalu Hook & Cook u Medulinu 24. i 25.lipnja. Postoje daleko razvikaniji festivali od ovog, skuplje produkcije, ambicioznijeg koncepta, ali zašto je baš Hook & Cook tako važan?
Cilj ovog festivala je promocija kvalitetne riblje prehrane i održivog lokalnog ribarstva što je itekako potrebno. Iako možda upravo sada proživljavamo renesansu hrvatske gastronomske scene i uglavnom je restoranska scena bogata kvalitetnim mjestima, Hrvati se kod kuće ne hrane kvalitetnije. Naprotiv, iako imamo sve preduvjete da naša prehrana bude raznovrsna i kvalitetna, Hrvati su na začelju po konzumaciji ribe u usporedbi s ostalim zemljama Europske unije. Po svim statistika i istraživanjima jedemo previše ugljikohidrata i masti.
Cijena je tek alibi jer kilogram uvozne piletine iz Brazila još uvijek košta više nego kilogram srdele. Uvriježena je i percepcija da je otkoštavanje i filetiranje ribe zahtjevno, no ni to nije istina jer se, uz malo znanja, radi o vrlo jednostavnom procesu. Postoje tvrtke koje se bave otkoštavanjem, filetiranjem pa i preradom ribe i njihove usluge olakšavaju samu pripremu. Jedna od takvih je i SIC u Višnjanu koja svoje većinsko poslovanje temelju na izvozu (80%). A problem je zapravo neznanje, svi navedeni razlozi su alibi za nepomicanje granica. Upravo tome svjedoči i sjajan istarski festival Hook & Cook na kojem je godinama sudjelovao David Skoko koji je veliki zagovornik i promotor konzumacije ribe. Koncept festivala je upravo služenje maštovitih ribljih jela s krme broda.
Svaka čast friganim srdelicama ili giricama, ali potencijal je daleko veći. U nekim prošlim edicijama Hook & Cook festivala služili su svježe ulovljene pa konzervirane sardine na focacci od kiselog tijesta s lemon-ricotta kremom, domaćim ukiseljenim crvenim lukom, svježim koprom, koricom limuna i domaćim istarskim maslinovim uljem. Ono što Hrvatskoj nedostaje jest da i na ulici možete odlično jesti, a u Medulinu ćete to i moći i pokupiti neke ideje kako i sami napraviti jednostavne, drugačije i zdrave obroke.
Hook & Cook sustavno radi na promociji konzumacije ribe. Imaju i fizičku lokaciju u Puli u ulici Sergijevaca 18 gdje možete pojesti jela od friške ribe. U prosincu su dijelili 100 porcija friganih srdela koje nisu mogle biti svježije jer su dolazile direktno s broda.
Ovaj prekrasan festival održat će se na ribarskom mulu u Medulinu. Početak je zakazan za 19 sati i to 24. i 25. lipnja. Zupan i Turković poznati su po maštovitim i pomalo neobičnim jelima koja nemate često priliku kušati. Za glazbu će se pobrinuti Forbidden Dance Records, Samuele Pagliai i Pepi Jogarde koji je i osobno veliki gurman i ljubitelj dobrih vina. Dodatne informacije potražite na društvenim mrežama festivala.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....