Napeta završnica

Ovo su pizza majstori koji će 2025. predstavljati Hrvatsku na svjetskom natjecanju u Parmi

U sklopu sajma HoReCa Adria, koji se održava na Zagrebačkom velesajmu, proglašeni su najbolji domaći pizza majstori

Martin Čirjak (Hrvatska, Zagreb) s 620 bodova osvojio je prvo, Pasquale Longobardi (Hrvatska, Zagreb, Papavero Pizza & Food Lab) s dva boda manje osvojio je drugo, a Denis Aaron Krašna (Slovenia, Ljubljana, Pizzeria Peruzza) s 611 bodova osvojio je treće mjesto na u četvrtak održanim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u pripremi pizze koje će se 2025. održati u talijanskoj Parmi. Stroge kriterije, između ostalih, ocjenjivao je ne samo talijanski, već i svjetski autoritet u izradi pizze - Graziano Bertuzzo, jedna od glavnih osoba ovog talijanskog natjecanja.

image

Pobjednici predselekcijskog natjecanja za World Pizza Championship 2025. u Parmi

Privatni album

TKO SU POBJEDNICI

Premda dolazi iz mnogima dobro znanae zagrebačke pizzerije, Martin Čirjak na natjecanje se prijavio osobno i osvojio žiri svojom klasičnom pizzom te izborio odlazak na prestižno natjecanje u Parmi iduće godine. Njegova pizza imala je pesto verde, fetu, ricottu, karamelizirani ljubičasti luk, vrganje, kremu od aceta balsamica te talijansku mješavinu začina.

Pasquale Longobardi svojom je pizzom bio blizu prvog mjesta osvojivši tek dva boda manje od prvokvalificiranog za natjecanje u Parmi. Inače, sa suprugom vodi pizzeriju na Mlinovima, a poznati su i po drugim talijanskim klasicima, radionici pizze i eventu Giro di Pizza. Njegova klasična pizza imala je kremu od buče, bukovače, salsicciju, timijan i dimljenu buffalu.

Premda iz Slovenije, na hrvatsko se natjecanje prijavio i Denis Aaron Krašna. Ovaj pizza majstor dolazi iz pizzerije Peruzza, koja se nalazi u istoimenoj ljubljanskoj ulici, a drži je obitelj Struna, koja ju je otvorila 2019. Osim pizza i ovdje se mogu kušati drugi klasici talijanske kuhinje.

Na hrvatskim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u pripremi pizze 2025., koje organizira Pizza New Spa u suradnji s časopisom "Pizza e Pasta Italiana", sudjelovati su mogli svi pizzaioli, bez obzira na to jesu li i u kojoj udruzi te sudjeluju li na natjecanju osobno ili u ime svoje pizzerije, pod uvjetom da su navršili 16 godina. Međutim, od prijavljenih 30 majstora pizze, na natjecanju se u konačnici pojavilo njih 21.

image

Graziano Bertuzzo, glavni sudac

Privatni album

Bertuzzo je autoritet na polju pizze, slavljen kao jedan od najboljih majstora pizze na svijetu i višestruki svjetski prvak. Još prije 14. godina osvojio je nagradu za životno djelo, a kao šegrt s pizzom se upoznao još 1975. Posljednjih godina voditelj je sudaca na svjetskom natjecanju u pripremi pizze u pećnici u Parmi.

Tema natjecanja bila je "klasična pizza" koje je ocjenjivao stručni žiri, a gledali su se priprema, okus i pečenje. Svaki natjecatelj koristio je vlastite proizvode te bio odgovoran za svoje tijesto. Po signalu suca, svaki je natjecatelj imao maksimalno 12 minuta za pripremu i pečenje pizze, a potom i serviranje u vlastitom tanjuru kako bi je pokazao žiriju. Nakon toga, natjecatelji su trebali pizzu narezati i ponuditi na kušanje žiriju.

image

Pasquale Longobardi, Papavero Pizza & Food Lab, Zagreb

Privatni album

Govoreći o "klasičnoj" pizzi, recimo i kako je pizza trebala biti okruglog oblika i pečena u električnoj pećnici, pa su već u startu deserti-pizze i pizze narezane kao sendviči bile isključene pravilima natjecanja. Odstupanje od zadanog vremena kažnjavalo se negativnim bodovima.

Pored ovog natjecanja, na HoReCa Adria sajmu na Zagrebačkom Velesajmu u paviljonu 5, održat će se i materclassovi te radionice, a posjetitelji mogu pronaći više od 2500 noviteta u proizvodima i uslugama iz sektora ugostiteljstva i hotelijerstva. Sajam je otvoren do 25. listopada u 17 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. studeni 2024 08:42