VIDIMO SE NA PLACE MARKETU

Ovog petka u Zagrebu kuha ekipa zbog čijih jela sa svinjetinom Splićani još češće zalaze na Pazar

Place Market za kraj radnog tjedna postaje mjesto koje ne zaobilazi niti jedan gurman u gradu

Posljednje zagrebačko izdanje Place Marketa, gastro druženja koje se na tržnici Dolac održava svakog sunčanog petka, bilo je jedno od najboljih do sada, što zbog ponude hrane, što zbog atmosfere. Prije dva tjedna, kada je održano, tamo smo jeli odličan juneći ragu s vrganjima i knedlom od kruha ekipe iz planinarskog doma Grafičar, o kojima smo već pisali, vege dio ekipe bio je više nego zadovoljan falafelom, a posebno su nam se svidjele i riblje kobasice Stipe Šušnjare i ekipe iz Artičoka, koja je u zagrebačkom Place Marketu tada gostovala po prvi put (inače su česti gosti splitskog izdanja), ali nadamo se ne i posljednji. S nama bi se, vjerujemo, složili i posjetitelji koji su već od 18 sati, kada druženje na Dolcu započinje, oko njihovog i susjednog štanda, također splitske ekipe iz restorana Zrno Soli, formirali dugačak red.

image
Place Market Facebook/

Da je gostovanje Splićana bio pun pogodak itekako su svjesni i organizatori pa su isto odlučili ponoviti i ovog petka, kada na najpopularniju zagrebačku tržnicu stiže ekipa iz Gudin Pigerije.

Njihov mali bistro posvećen jelima od svinjetine inače je smješten u srcu splitskog Pazara, samo tristotinjak metara od poznate Rive, a iza svega stoji sommelier Mladen Livaja sa svojim vrijednim timom. Mnogi ga znaju po inozemnim angažmanima i radu u paškom Boškincu, a od prošle godine i kao kreatora kocepta kakav Split još nije imao.

"Nas tri partnera našli smo se ovdje na Pazaru s kiblom s vinom, pršutom i sirom, iznio sam ideju što bih volio da radimo i odmah su se oduševili. Želio sam stvoriti taj stari talijanski štih s glazbom iz sedamdesetih s cijelog Mediterana, da se vrte ploče dok ljudi večeraju, uživaju i piju fina vina, i da se vrati malo život na tu tržnicu", rekao nam je Livaja prošle godine kada su napokon otvorili svoja vrata.

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix

Tada smo saznali i kako je za hranu u Gudinu zadužen Lucian Martinis, kojeg je Livaja upoznao još u Boškincu, te kako namirnice nabavljaju na samom Pazaru, od kumica čije se klupe nalaze na nekoliko koraka od njihove kuhinje. Budući da je Livaja sommelier, uz jela od svinjetine uparuju i fina vina.

Cijela ideja zapravo je da, kada se oko 14 sati isprazni tržnica, Pazar ostaje Gudinu sve do kraja večeri kada gosti, osim à la carte, mogu naručiti i degustacijski meni. Kako nam je objasnio Livaja, zamišljeno je da se sjedne za nekadašnju tezgu te podijeli i isproba više jela odjednom. Sva jela na meniju imaju neku vezu sa svinjom, bilo da je ona domaća ili strana.

"Koristimo tri pasmine svinja - durok, iberico crnu svinju i jednu od tri hrvatske autohtone, banijsku šaru. Pokušavamo raditi sa svim mesnicama koje su nam ovdje u nizu na tržnici. Kod pojedinih koje imaju svoje meso je lakše nabaviti neke stvari koje Lucian želi jer koristi dosta pozicija koje drugi ne koriste. Kad kažeš prasac, ljudi najčešće misle na cijelog odojka ili na but ili rebra... Rijetko netko uđe detaljno u mišiće, što Lucian radi", rekao nam je Livaja i dodao kako posebnu pažnju posvećuju mliječnim praščićima, koji su kod nas posljednjih godina sve veći hit.

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix

Iako ih mnogi uspoređuju sa superpopularnim beogradskim Pretopom, Gudin Pigeria projekt je za sebe i kao takav iz dana u dan postaje sve popularniji. Pri nedavnom gostovanju u zagrebačkom Cogitu u Dvorištu oko svoje vatre okupili su tako brojne zagrebačke gurmane, pa ne sumnjamo da će se isto dogoditi i ovog petka na tržnici Dolac. Više informacija o Place Marketu možete pronaći i ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. prosinac 2024 10:42