Kada smo Draganu Kovačević zamolili recept za njezin najdraži blagdanski keks, u roku od 30-ak minuta stigao nam je onaj za, kako nam je rekla, klasik njezina odrastanja - orahe.
"Cijela priča oko ovih oraha, oblik i krema, to je okus koji mene podsjeća na Božić mog djetinjstva", rekla nam je kratko i jasno maštovita slastičarka porečkog restorana Spinnaker, a mi smo se istog trena bacili na miješenje tijesta, a zatim i pripremu kreme.
Draganini orasi rade se s pomoću kalupa, koji vjerojatno možete posuditi od svojih mama i baka, ali ako to nije moguće, uvijek ih možete pokušati i ručno oblikovati. Prije toga smjesu samo dobro ohladite, pa čak i stavite u zamrzivač, a zatim direktno u pećnicu. Kada nam je ponestalo oraha, mi smo ih, uz poneki stručan savjet naših slastičara pomagača iz sjene, odlučili oblikovati u formu husara i sve je ispalo više nego dobro.
Ovaj i drugih pet recepata za omiljene blagdanske poslastice naših poznatih slastičara možete pronaći u novom broju magazina Dobra hrana, koji je već na kioscima. Osim toga, u magazinu vas čekaju i recepti za slastice Petre Jelenić, ali i za slasne zalogaje Željke Klemenčić za one koji pretjerano ne vole slatko. I to je samo dio onoga što smo upakirali u naše zimsko izdanje Dobre hrane.
ORASI PO RECEPTU DRAGANE KOVAČEVIĆ
Za tijesto:
150 g maslaca
100 g šećera u prahu
30 g žumanjaka
50 g jaja
250 g brašna
125 g mljevenih oraha
6 gr soli
Za kremu:
100 ml mlijeka
200 g bijele čokolade
2,5 g želatine (listići)
200 g slatkog vrhnja
25 ml orahovca
2,5 g cvijet soli
Priprema:
Maslac sobne temperature pjenasto izmiksajte sa šećerom u prahu, dodajte sol, žumanjke i jaja. U smjesu dodajte brašno i mljevene orahe, rukom zamijesite i dobivenu smjesu ostavite u frižideru nekoliko sati da odmori. Papirom namočenim u ulje prebrišite metalne kalupe za orahe, utisnite kuglice smjese do unutarnjeg ruba kalupića. Zagrijte pećnicu na 165 stupnjeva i pecite orahe 7-9 minuta. Tople istresite iz kalupa, ohladite i ohlađene punite kremom od orahovca.
Za kremu najprije zagrijte mlijeko do vrenja, maknite s vatre, dodajte u njega namočenu i ocijeđenu želatinu, otopljenu bijelu čokoladu i sol. Blendajte štapnim mikserom. U dobivenu smjesu lagano dodajte slatko vrhnje i na kraju orahovac, sve vrijeme miksajući sa štapnim mikserom. Prekrijte smjesu prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku preko noći. Punite slastičarsku vrećicu kremom, punite polovice oraha i sastavite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....