Kebab u Hrvatskoj, nažalost, često se percipira kao brza opcija prehrane, ali kvaliteta tog popularnog jela ostavlja mnogo prostora za napredak. Ovo jelo ima dugu povijest koja seže unatrag nekoliko stoljeća, s bogatim kulturnim nasljeđem i tradicionalnim načinima pripreme u Turskoj. Umjesto da se istakne kao gastronomski užitak s tradicijom, kakvim ga smatraju u njegovoj domovini, kod nas je kebab sveden na štandove koji rade u kasne noćne sate. Meso i autentični okusi često izostaju, a do sada se nitko na domaćoj sceni nije ozbiljnije potrudio podići kebab na razinu dostojnu njegove bogate povijesti i kulinarskog nasljeđa.
Zato nas je razveselila vijest da se prije nekoliko mjeseci na Jarunskom placu otvorio Lezzet Kebab & Döner, smješten u blizini Gligorinog dućana i Vivas Bara. Ovaj novi lokal vodi vlasnik poznat po lancu trgovina La Turka, specijaliziranih za turske delicije poput baklave i rahat lokuma. Njegova želja je promijeniti percepciju kebaba u Hrvatskoj i ponuditi nešto autentično.
U ponudi su tri vrste kebaba: juneći, steak i pileći, pripremljeni, uvijek ističu, od kvalitetnih sastojaka. Od ponude smo se odlučili za juneći kebab u tortilji i steak kebab u lepinji. Proces naručivanja je jednostavan, možete naručiti na blagajni ili preko automata. Mi smo odabrali narudžbu preko automata kako bismo izbjegli gužvu. Međutim, za ovo mjesto već se pročulo na Jarunu, pa nas je u konačnici svejedno zatekao duži period čekanja, od gotovo pola sata. No, već prvi zalogaj učinio je to čekanje potpuno opravdanim.
Prije svega, ovdje koriste pravo i kvalitetno meso, što kebabu daje autentičan okus. Također, dodaci poput kupusa, rajčice i drugih priloga su svježi i ukusni, što se osjeti u svakom zalogaju. Umak, a mi smo odabrali blago ljuti, bio je iznimno kremast, bogato začinjen i savršeno se spojio s ostatkom punjenja te nije nadjačao ostale komponente.
Iako su obje opcije bile izvrsne, tortilja se pokazala praktičnijom jer je lepinja, iako lijepo pečena i hrskava, zbog svoje veličine zahtijevala malo više truda pri jedenju. Porcije su također vrlo izdašne te smo ih jedva uspjeli pojesti, tako da imajte na umu da je odrasloj osobi mala porcija sasvim dovoljna. Unatoč obilnoj količini hrane, moramo naglasiti kako je ipak izostao onaj osjećaj težine koji često prati kebabe na koje smo dosad navikli.
Lezzet Kebab & Döner donio je osvježenje na zagrebačku (i kebab) scenu. Ovaj proizvod nije samo brzi obrok za kasne noćne sate, već ukusno jelo koje poštuje tradiciju i kvalitetu. No, premda čekanje može biti izazov, svaki zalogaj opravdava trud, a cijene nisu ništa više od onih na drugim mjestima gdje se nudi "kebab". Nadamo se da će i drugi koji planiraju otvoriti kebabdžinicu slijediti ovaj primjer svježih sastojaka i pravog mesa, kako bi kebab u Hrvatskoj dobio mjesto koje zaslužuje. Mi se zasigurno planiramo vratiti.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....