STVORENO ZA UŽIVANJE

Bolja i od cimet rolica! Ova meka, topla pogača spaja omiljene poslastice i trenutno je totalni hit

Svi ovih dana pričaju o jednoj poslastici s cimetom, a nisu cimet rolice

Iako su cimet rolice i kod nas, kao i u ostatku svijeta, već godinama veliki hit, posebice u sve hladnijim jesenskim danima, još prošle godine kreatori na društvenim mrežama počeli su eksperimentirati pa je tako netko od njih došao na dobru ideju da spoji dvije omiljene dizane poslastice i pretvori ih u jednu ultimativnu. Govorimo o cimet focaccii, jelu na koje ste ovih dana vrlo vjerojatno naišli na društvenim mrežama i koje ste, ako volite cimet i dobru, prozračnu, slasnu focacciu, sigurno poželjeli i kušati. Sada to i možete, jer u nastavku vam ostavljamo recept.

image

Oni koji su se u pripremi cimet focaccije okušali, kažu da je bolja čak i od slavnih rolica

Gmvozd/Getty Images

Sve što trebate jest umijesiti tijesto, ostati dovoljno strpljivi da se ono digne dva puta te napraviti nadjev koji ćete ubaciti u tijesto i zbog kojeg će postati posebno aromatično. Rezultat će biti lagano dizano tijesto zbog kojeg će vam zamirisati cijela kuhinja, a vjerojatno i kuća ili stan i koje bi iz posude za pečenje moglo nestati još vruće.

image
Pridannikov/Getty Images/istockphoto

U slučaju da vam koji komad i ostane, razmislite o tome da ga, kada se ohladi, poslužite s omiljenim džemom, kvalitetnim čokoladnim namazom ili napravite premaz od mascarpone sira, malo limunova soka i šećera u prahu, koji će se dobro slagati s cimetom, baš kao što je to slučaj i kod američke varijante cimet rolica koje se premazuju kremom od sira.

RECEPT ZA CIMET FOCACCIU

Trebat će vam:

400 g glatkog bijelog brašna
300 g vode
1 žličica suhog kvasca
1 žličica soli
50 g maslaca
oko 60 g otopljenog maslaca za nadjev
100 g smeđeg šećera
3 žlice cimeta

Priprema:

U većoj zdjeli pomiješajte brašno, vodu, kvasac i sol. Umijesite tijesto, bit će ljepljivo, ali s vremenom će postati lakše za rukovanje. Prebacite ga u posudu koju ste premazali s otopljenim maslacem. Držite tijesto na sobnoj temperaturi i svakih pola sata otkad ste ga zamijesili ga preklopite tako da ga povučete s jedne strane zdjele i preklopite na drugu stranu. Ponovite postupak tri do četiri puta. Prije posljednjeg preklapanja, napravite smjesu od šećera, otopljenog maslaca i cimeta i polovicu prelijte po površini pa ponovno preklopite. Stavite u hladnjak preko noći ili na 12 sati. Kada se probudite, izvadite iz hladnjaka i ponovno prelijte s ostatkom smjese. Pustite da tijesto stoji na sobnoj temperaturi dok se ne udvostruči, to može potrajati od jednog do dva sata, ovisno o sobnoj temperaturi. Prstima utisnite smjesu od cimeta, maslaca i šećera u tijesto kako biste dobili mjehuriće. Pecite u pećnici na 200 stupnjeva oko 30 do 40 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju. Kratko odmorite nakon pečenja pa poslužite još toplo.

Dodatno!

Cimet focacciji uvijek možete dodati i suho voće po želji (primjerice, brusnice ili grožđice), a dobra ideja bit će i sjeckani tostirani orašasti plodovi kao što su lješnjaci ili orasi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 10:37