Hit s PLACe Marketa

Fantastičan orzoto! Sada mediteranski pjat Gastronomada možete pripremiti i kod kuće

Premda je PLACe Market ovog petka otkazan, to ne znači da u jednom od jela zbog kojih se ciljano dolazi na zagrebačku tržnicu Dolac ne možete uživati i svakog drugog dana

Svakog sunčanog proljetnog i ljetnog petka na tržnici Dolac održava se popularni zagrebački gastro festival PLACe Market, na kojem nam kuhaju dobro poznati chefovi domaće gastro scene. Jedan od najpopularnijih štandova svakako je onaj Gastronomada, koji su na festival donijeli pomalo zaboravljenu hrvatsku namirnicu orzo, iliti ječam. Talijansko jelo orzoto dobilo je naziv spajanjem talijanske riječi - orzo, što znači ječam, i risotto - što je naziv za klasični rižoto.

Probali smo ga u morskoj verziji sa sipom, lignjom i bobom te ostali oduševljeni kombinacijom okusa u kojoj se sjedinjavaju namirnice na kojima su odrasle generacije Mediteranaca, upakiranom u moderniju viziju jela. Bob, koji je kao poljoprivredna kultura karakterističan za šire područje Mediterana, odlično se nadopunjuje s mesom lignje i sipe te spaja dobro nam poznate okuse mora u jelo koje može poslužiti kao izvrsna zamjena za rižoto.

S obzirom na to da sunčani dani polako jenjavaju te da možda niste stigli ugrabiti svoj pjat orzota (ili bar otići po repete), Gastronomad Robert Ripli otkrio je recept za ovo jelo te detaljno opisao proces pripreme. Na vama je samo da zasučete rukave i uživate u okusima mora. Morski orzoto jedno je od dva jela koja se na jesenskom izdanju PLACe Marketa mogu isprobati na štandu Gastronomada, ali i ne ovog petka jer je otkazan zbog kiše.

image
Place Market

ORZOTO OD SIPE, LIGNJE I BOBA

(za 4 osobe)

Trebat će vam:

0,35 kg neočišćene sipe
0,5 kg neočišćene lignje
0,12 kg crvenog luka
3 režnja češnjaka
0,2 kg rajčica (pelati)
0,12 lit crvenog suhog vina
prstohvat morske soli
prstohvat papra u zrnu (mljeti iz mlinca)
0,02 lit ekstra djevičanskog maslinova ulja
1,2 lit povrtnog temeljca
0,2 kg ječmene kaše
12 cherry rajčica
4-5 malih grančica ružmarina
0,2 kg očišćenog boba
4 vrećice crnila sipe
0,01 kg sira grana padano

image

Mediteranski pjat po receptu Roberta Riplija

Privatni album

Priprema:

Lignju prvo očistite od iznutrica i izvadite kost.
Sipu pažljivije čistite jer ima vrećicu s crnilom koju je potrebno pažljivo odvojiti i staviti u šalicu.
Meso lignje i sipe operite pa narežite lignju na šire kolutove, a sipu na kockice 2x2 centimetra.
Češnjak i luk očistite od ljuske i nakosajte na sitno.
Ako bobu nije skinuta kožica sa zrna, kratko ga blanširajte i ukloniti je.
Cherry rajčice operite i sotirajte.
U lonac ulijte hladnu vodu, posolite, dodajte ječmenu kašu, popaprite te započnite kuhanje kaše. Kašu kuhajte 60 minuta mjereći od vremena kada voda uzavri, a potom ocijedite ječam.
Paralelno u drugoj posudi ugrijte maslinovo ulje, dodajte luk, posolite i pirjajte na srednjoj vatri dok luk ne omekša. Dodajte kockice sipe i nastavite pirjati. Kad ispari voda koju će pustiti sipa, dodajte češnjak, kratko sve popržite. Potom dodajte crveno vino te nastavite pirjati. Nakon nekoliko minuta dodajte pelate, sve podlijte toplim temeljcem i nastavite pirjati dok sipa potpuno ne omekša, od 30 do 45 minuta. Po potrebi dolijevajte topli temeljac u smjesu. Kada sipa omekša, treba dodati lignje, umiješati i pirjati sve zajedno desetak minuta.
Kada su i kaša i umak gotovi, u posudu u kojoj se nalazi umak dodajte ocijeđeni ječam i blanširani bob te umiješajte i kratko kuhajte zajedno. Sada dodajte vrećice s crnilom te sve povežite miješanjem i poslužite u tanjure. Posluženo jelo garnirajte grančicom ružmarina, tri sotirane cherry rajčice i listićima grana padana.

image

Dobra hrana, jesen 2024.

Fotografija: Berislava Picek/Cropix; Dizajn naslovnice: Vesna Veselić

U prodaji je novi broj magazina Dobra hrana! Šuma na tanjuru otvorila je mnoštvo tema, zanimljivih sugovornika, maštovitih recepata i preporuka... Dino Galvagno, Petra Jelenić, Ana Roš, Ana Morgan, Ana Grgić Tomić i Željka Klemenčić samo su neka od imena koja su uz nas zaslužna za ovaj broj najrespektabilnijeg, najvećeg i najuzbudljivijeg gastronomskog kolekcionarskog izdanja na više od 200 stranica!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 10:19