ZASITNO I FINO

Heljda, krumpir i gljive najbolje se slažu u ovoj moćnoj juhi koja grije izvana i iznutra

 Olena Beisiuk/Getty Images
Obožavamo ovakve bogate juhe uz koje nam nije potrebna čak ni kriška kruha

Trebat će vam:

100 g heljdine kaše

2 srednja krumpira, narezana na kockice

200 g gljiva (šampinjoni, vrganji ili bukovače), narezane na ploške

2 mrkve, narezane na kolutiće

1 veća glavica luka, sitno nasjeckana

2 češnja češnjaka, protisnuta

2 žlice maslinovog ulja

1 lovorov list

1,5 l povrtnog temeljca ili vode

sol i papar prema ukusu

svježi peršin za posipanje

Priprema:

U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje. Dodajte nasjeckani luk i pirjajte na srednje jakoj vatri dok ne postane staklast. Umiješajte protisnuti češnjak i pirjajte još jednu minutu. Dodajte narezane gljive, mrkvu i krumpir. Pirjajte nekoliko minuta uz povremeno miješanje. Ulijte povrtni temeljac ili vodu i dodajte lovorov list. Kad juha zakuha, smanjite vatru i dodajte heljdinu kašu. Kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta dok heljda i povrće ne omekšaju. Posolite i popaprite prema ukusu. Maknite lovorov list prije posluživanja. Juhu pospite svježim nasjeckanim peršinom i po želji dodajte još malo maslinovog ulja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. siječanj 2025 07:42