Ljetni mjeseci idealni su za jednostavne, brze i lagane recepte, a neke od svojih omiljenih s nama je odlučila podijeliti te nas njima inspirirati i Ana Antunović, koje se mnogi sjećaju još iz popularnog televizijskog gastronatjecanja na kojemu je sudjelovala 2021. Danas Ana hrabro plovi poduzetničkim vodama, ali se ozbiljno posvetila i kreiranju vlastitih recepata koje rado dijeli na društvenim mrežama pod profilom @kuhana_i_pecena.
Kad kuha s piletinom, kaže nam, uvijek vodi računa da je bez antibiotika, pa iz tog razloga bira proizvode isključivo jednog proizvođača.
"Međimursko pile moj je uistinu jedini izbor kad je riječ o piletini jer, kao dijete odraslo na farmi, iznimno cijenim konstantnu kvalitetu mesa, a to i dobijem u svakom pakiranju. U zimskim mjesecima češće biram cijelo pile, koje se polagano peče u raznim varijantama, a kad zatopli, tada biram pileći file, prsa ili krilca jer su mi omiljeni u svim kombinacijama", govori nam Ana otkrivajući kako nam je prvo - kao ideju za obiteljski ručak, večeru ili obrok za dva dana - pripremila cijelo pile pečeno u pivu s krumpirima i povrćem, što možete pogledati i u videu u nastavku.
Cijelo pile je, ako pitate Anu, najbolji izbor jer se može jesti toplo i hladno, a otkrila nam je ideju za pile koje će ostati sočno čak i dan nakon pečenja, naravno, ako ga odmah ne pojedete.
"Iako je pile pečeno u pivu, ne znači da je i pijano, ali je jako ukusno. Možda niste znali, no enzimi iz piva omekšavaju meso, a pivo piletini daje i izvrstan okus. Ovog puta pripremamo pile, mlade krumpire i korjenasto povrće, sve podlijevamo pivom te lagano pečeno u zatvorenoj posudi. Rezultat je mekano i sočno pile te preukusno povrće kao prilog, uz tek blagu notu hmelja jer je pivo tijekom pečenja ishlapilo, no njegov okus je ostao", otkriva Ana i u nastavku ostavlja recept za ovo joj drago jelo.
PEČENO PILE (CIJELO) U PIVU S MLADIM KRUMPIROM
Trebat će vam:
1 cijelo Međimursko pile
1 - 2 limenke piva po izboru
1 kg mladih krumpira
3 mrkve
1 korijen pastrnjaka
2 glavice luka
3 češnja češnjaka
maslinovo ulje
svježi timijan
sol, papar
Priprema:
KORAK 1. Pile premažite maslinovim uljem, soli i paprom i pustite da se kratko marinira.
KORAK 2. Do tada očistite krumpir, ako je mladi i domaći možete ga peći s korom, a prethodno ga samo dobro isperite. Mrkvu i pastrnjak očistite pa narežite na kolutiće, pa isto napravite i s lukom i češnjakom.
KORAK 3. Stavite pile u pekač, a krumpire i povrće rasporedite oko njega, te sve zalijte pivom.
SAVJET VIŠE: Za pečenje cijelog pileta najbolje je koristiti keramički pekač, ali isti efekt možete dobiti i ako sve pokrijete aluminijskom folijom i dobro zatvorite.
KORAK 4. Dodajte aromatično bilje, najbolje timijan i ružmarin. Pile se peče na 200 stupnjeva, ukupno oko sat i pol, no potrebno ga je tijekom pečenja provjeriti te podliti pivom ako sve ishlapi.
KORAK 5. Zadnjih 20 minuta pecite otklopljeno na 180 stupnjeva. Pile zatim izvadite iz pećnice, prebacite na veliki tanjur i prelijte saftom od pečenja pa servirajte uz njega pečeni krumpir i mrkvu ili drugi prilog po izboru.
Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Perutnine Ptuj - PIPO
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....