Apsolutno neizostavan kolač božićnih blagdana su orahnjača i makovnjača. Makovnjača ima poljsko porijeklo gdje je također popularna kao i u nekim drugim zemljama srednje Europe poput Austrije, Češke, Njemačke, Mađarske, Slovačke, Slovenije, Rumunjske ali i Srbije. Obično se rolada radi od dizanog tijesta preko kojeg se namaže bogat sloj nadjeva u koji se mogu dodati grožđice, bademi, med, ali i čokolada za puniji okus. Makovnjača je karakterističnog izgleda i ima oblik rolade, a u presjeku se mora vidjeti spiralni debeli sloj nadjeva. Najčešće se služi nakon božićnog ili novogodišnjeg ručka uz kavu ili čaj, ali i za doručak danima pa i tjednima nakon blagdana.
Uz makovnjaču se vežu zanimljive priče pa legenda kaže da su cvjetovi maka niknuli na mjestu gdje je kapala Kristova krv tijekom raspeća, a u pretkršćanskom dobu makovi su simbolizirali zagrobni život i smatrali se biljkama koje omogućuju prelazak između života i smrti. U nešto kasnijoj povijesti zabilježen je slučaj koji se veže za kraljevskog pekara Jana III. Sobieskog koji je pripremio ogromnu makovnjaču s likom njegove voljene žene Marysieńke, drugi poljski kralj Stanisław August Poniatowski je na poklon dobio makovnjaču dugačku 4 metra.
Postoje i zabavne priče iz novije povijesti, mediji su pisali o slučaju poljskog novinara i pisca Piotra Milewskog. Piotr je bio na jednogodišnjem programu odvikavanja u Americi zbog kojeg se morao redovito testirati na droge. Kako piše u svojoj knjizi Year of Dog, zbog makovnjače je skoro završio u zatvoru. Piotr je partijao s društvom u jednom njujorškom klubu u koji je upala policija i Piotra su zamijenili za dilera droge. Na testu se ispostavilo da je pozitivan na morfij. Nije mu bilo jasno jer
U to se uvjerio poljski pisac i novinar Piotr Milewski tijekom jednogodišnjeg programa odvikavanja u Americi. Sudac mu je naredio da uđe u njega nakon što su ga policajci koji su upali u njujorški noćni klub u kojem je Milewski tulumario, zamijenili za dilera droge. Dio vježbe programa bio je taj da se Milewski morao redovito testirati na droge. Na Božić 2006. godine, nakon što je za ručak pojeo kolač od maka, bio je pozitivan na morfij... Evo kako je opisao situaciju s medicinskom sestrom u knjizi:
"To je vjerojatno od makovnjače koji sam pojeo na božićnom ručku. Kao dijete, uvijek sam pravio makovnjaču s bakom. Sad, što više pričam o zamršenostima poljske kuhinje, to kužim da moja objašnjenja zvuče depresivno. Slušam taj svoj monolog kao da ga izgovara narkoman koji stoji pored mene!"
U slastičarstvu i općenito u prodaji su dostupne sjemenke maka koje su potpuno sigurne za konzumaciju i ne morate brinuti da će vam komad makovnjače stvoriti probleme. U nastavku donosimo recept slastičarke Bojane Bukvić po kojem svake godine pripremamo makovnjaču, a nešto je drugačija od tradicionalne klasične recepture.
Za tijesto:
600 g glatko brašno
10 g suhi kvasac
100 g šećera u prahu
280 g maslaca sobne temperature
1 jaje
1 žumanjak
100 g mlakog mlijeka
malo soli
korica limuna, naranče, vanilija
Umijesiti podatno tijesto od svih sastojaka i ostaviti na sobnoj temperaturi 2-3h. Razdijeliti tijesto na 2 dijela i svaki nadjenuti sljedećim nadjevima.
Za nadjev od maka:
150g mljevenog maka
1 žlica meda
75g šećera
tonka oraščić
cimet
korica limuna
75g vrelog mlijeka
1 bjelanjak
malo ruma
Za nadjev od lješnjaka:
150 g mljevenog lješnjaka
1 žlica meda
75 g šećera
ras el hanout
korica naranče
100 g vrelog mlijeka
1 bjelanjak
malo ruma
Zakuhati mlijeko i preliti preko svih sastojaka, izmiješati, ohladiti i potom povezati bjelanjkom. Nadjenuti štruce. Ostaviti ih na sobnoj temperaturi 20ak minuta pred pečenje. Peći na 180°C, 25-30 minuta dok ne poprime zlatnu boju sa svih strana.