Blagdani su vrijeme kada ukusne pečenke zauzmu glavnu ulogu na našim stolovima, a umaci postaju ključ za podizanje okusa bilo da se radi o svinjetini, govedini, piletini ili janjetini. Baš zato smo vam odlučili donijeti tri odlična recepta za umake koji će savršeno upotpuniti svako pečenje.
UMAK OD CRNOG VINA I TIMIJANA
Ovaj umak je savršen za bogata pečenja poput govedine i svinjetine.
Trebat će vam:
300 ml crnog vina
1 glavica crnog luka (sitno sjeckana)
1 čajna žličica suhog timijana
2 žlice maslaca
1 žlica brašna
500 ml goveđe juhe (ili temeljca)
sol i papar po ukusu
Priprema:
U velikoj tavi otopite maslac i pržite sitno sjeckani crni luk na srednje jakoj vatri dok ne omekša i postane proziran. Dodajte suhi timijan i miješajte 1-2 minute. Pospite brašnom, dobro promiješajte i pustite da se kratko kuha kako bi se brašno zapeklo. Ulijte crno vino i pustite da kuha nekoliko minuta dok se alkohol ne ispari i umak počne reducirati. Dodajte goveđu juhu i kuhajte još 10-15 minuta dok se umak zgusne. Na kraju, začinite solju i paprom po ukusu.
UMAK OD SENFA I MEDA
Ovaj umak je odličan za pečenke poput piletine i svinjetine, jer kombinacija senfa i meda stvara balans između ljutine i slatkoće.
Trebat će vam:
3 žlice senfa
2 žlice meda
1 žlica jabučnog octa
1 žličica maslinovog ulja
1/2 čajna žličica soli
prstohvat papra
Priprema:
U manjoj zdjeli pomiješajte Dijon senf, med, jabučni ocat, maslinovo ulje, sol i papar. Dobro promiješajte sve sastojke dok ne dobijete glatku smjesu. Umak je odmah spreman za posluživanje, a možete ga lagano zagrijati prije nego što ga prelijete po pečenki.
UMAK OD PEČENIH PAPRIKA I ČEŠNJAKA
Ovaj umak je pun okusa i savršeno se slaže s pečenim mesom poput janjetine, svinjetine i čak pilećih bataka.
Trebat će vam:
2 crvene paprike
4 češnja češnjaka
2 žlice maslinovog ulja
1 žlica jabučnog octa
1/2 čajne žličice dimljene paprike u prahu
sol i papar po ukusu
svježi peršin
Priprema:
Paprike ispecite na plameniku ili u pećnici dok ne dobiju crnu kožu. Stavite ih u plastičnu vrećicu ili posudu s poklopcem kako bi se para stvorila i olakšala ljuštenje. Nakon nekoliko minuta, ogulite kožu s paprika, uklonite sjemenke i narežite ih na male komade. U tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte oguljeni i sitno nasjeckani češnjak i pržite nekoliko minuta. Dodajte pripremljene paprike, dimljenu papriku i ocat, te kuhajte 10-ak minuta. Sve dobro izmiksajte štapnim mikserom dok ne dobijete glatku teksturu, te začinite solju i paprom po ukusu. Po želji, pospite sjeckanim peršinom prije posluživanja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....