Nevjerojatno ukusno

Jedno od naših najboljih tradicionalnih jela itekako može zamijeniti puricu i patku na blagdanskom stolu

Food bloger, fotograf i snimatelj Darko Kontin još pamti okuse piceka i kokoši koje je uzgajala njegova baka, a sada nam je pripremio slasni recept kojim i danas doziva djetinjstvo

Kako smo vam već pisali, za našeg snimatelja, fotografa, food blogera i autora stranice Darkova web kuharica Darka Kontina piletina ima posebno mjesto. On na nju, naime, ne gleda samo kao na sastojak u jelima, nego ispred svega kao na simbol obiteljske tradicije i kulinarske baštine. Darko, koji dolazi iz prigorskog kraja, često pronalazi inspiraciju upravo u domaćim receptima koje je naslijedio od obitelji, ali im uvijek daje svoj moderan "tač".

Stoga je, možemo reći, i u Darkovoj kuhinji piletina omiljeni izbor namirnice, baš kao što je to u mnogim domaćinstvima.

"Shvatio sam da je puno jela iz raznih dijelova Hrvatske slično, samo imaju različite nazive. Ali, u osnovi, to je ista tradicija koju su njegovale naše mame i bake - objašnjava Darko kojemu je upravo ta misao bila polazišna točka za pet recepata koje je pripremio s Međimurskim piletom. Međimurje je blizu njegova rodnog Prigorja, tako da mu je pri osmišljavanju recepata bilo vrlo zanimljivo uspoređivati nijanse u pripremi koje su uočljive između tradicija ta dva kraja.

image

Darko Kontin

Darko Tomas/Cropix

"Recimo, mi trgance zovemo ščipancima. Oni se mogu raditi kao svaka tradicionalna tjestenina, no u Prigorju ih radimo samo s vodom, bez jaja, uz žličicu masti. Kod nas je picek sa ščipancima izuzetno popularan, kao pura s mlincima u Zagorju - kaže Darko.

Prisjeća se i svojeg djetinjstva te priča kako je njegova baka uzgajala piceke i kokoši.
"Uvijek sam volio pileća prsa, a sestra batke. Danas je, pak, obrnuto. Ipak, najveći favorit bile su mi bakine kokošje juhe - priča nam. Pri pripremi recepata Darko se vodio još jednom mišlju koja je okupirala naše bake, a od iznimne je važnosti i danas - hranu ne treba bacati.

image
Darko Tomaš/Cropix

"Jela koja sam pripremio napravljena su od različitih dijelova pileta. Ako kupimo cijelo pile, apsolutno sve je iskoristivo. Želio sam da recepti budu održivi. I mimo njih, pileće kosti se mogu iskoristiti za fini temeljac", savjetuje otkrivši nam i posljednji od pet recepata s piletinom koja nam je pripremio, a za koji video možete pogledati u nastavku, a recept ispod njega.

TEMFANI PICEK

Trebat će vam:
800 g bataka i zabataka, Međimursko pile
200 g žutog luka
2 režnja češnjaka
1 l pilećeg temeljca
180 g kiselog vrhnja
1 žlica glatkog brašna
1 žličica mljevene crvene paprike
lovorov list, peršin i drugi začini po želji
500 g krumpira
sol i papar
1 žlica ulja ili masti

Priprema:
U dubljoj tavi zagrijte ulje ili mast i na njemu dobro zapecite komade piletine. Izvadite meso iz tave i na istoj masnoći pirjajte sitno nasjeckani luk dok ne postane proziran.

image
Darko Tomaš/Cropix

Zatim dodajte češnjak i pirjajte još kratko, pazeći da ne zagori. Dodajte željene začine, crvenu mljevenu papriku, prelijte sve s malo pilećeg temeljca, a zatim vratite piletinu u tavu.

image
Darko Tomaš/Cropix

Pustite da se sve zajedno lagano krčka oko 30 minuta. U međuvremenu pripremite pritep tako da u zdjelici pomiješate kiselo vrhnje, brašno i malo pilećeg temeljca. Dobro izmiješanu smjesu ulijte u tavu s piletinom.

image
Darko Tomaš/Cropix

Kuhajte još minutu do dvije dok se umak ne zagrije i ne zgusne te postane svilenkast. Na kraju jelo maknite s vatre i poslužite uz pire krumpir.

image
Darko Tomaš/Cropix

Recepte za preostala jela Darka Kontina s piletinom potražite ovdje ili u novom broju magazina Dobra hrana koji je u prodaji od 12. prosinca!


Sponzorirani sadržaj nastao je u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Perutnine Ptuj - PIPO

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. prosinac 2024 09:49