Za 4-6 osoba (ovisno o jačini)
Za bakalaj:
700 g suhi bakalar cijeli
50 g bakalar bianco
500 g krumpira
½ glavice češnjaka
50 g peršina
2 l temeljca od bakalara
2 glavice kapule
2 mrkve
100 ml maslinovog ulja
1 dcl žlahtine
2 lista lovora
15 zrna papra
sol
Za panadu:
150 g starog kruha
30 ml maslinovog ulja
1 zrno češnjaka
1 grančica ružmarina
10 g kima
10 g peršina
5 g soli
Bakalar raspolovite pilicom i umočite u hladnu vodu. Bakalar močite 48 sati, mijenjajući vodu svakih 12. Kapulu, mrkvu i stapke peršina narežite na veće komade te ih stavite u lonac s hladnom vodom. Zavrijte vodu i ubacite unutra bakalar. Dodajte lovor i zrna papra. Kuhajte bakalar u temeljcu oko 45 minuta. Bakalar očistite od kosti i kože, a temeljac procijedite i sačuvajte. Krumpir ogulite i narežite na ploške, a češnjak i peršin usitnite. Zatim slažite u lonac red bakalara, red krumpira. Svaki red malo posolite i popaprite te dodajte nasjeckani češnjak i peršin. Na kraju dobro zalijte maslinovim uljem, ulijte temeljac od bakalara toliko da pokrije sve te dodajte žlahtinu. Stavite kuhati na srednje jaku vatru oko sat vremena ili dok ne vidite da se krumpir krenuo lagano po rubovima raspadati, a tekućina lagano zagusti. Ugasite vatru te ubacite još svježe sjeckanog peršina, hladnog maslinovog ulja te bakalar bianco kako bi se još malo zakremastila tekstura lešade te dobro tresite lonac da se sve lagano emulzira.
Stari kruh narežite na kockice. Na laganoj vatri na tavi aromatizirajte maslinovo ulje s ružmarinom, kimom, peršinom i soli. Dodajte unutra kockice te ih lagano tostirajte dok sve ne dobije zlatno smeđu boju. Na kraju dodajte nasjeckani češnjak.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....