NIŠTA BEZ PAŠTICADE

Kraljica dalmatinske kuhinje idealan je izbor kada želite skuhati nešto posebno

Ovo sporo kuhano varivo od marinirane govedine, bogatog umaka od vina, povrća i suhih šljiva pravo je kulinarsko remek-djelo koje spaja okuse prošlosti i sadašnjosti.

PAŠTICADA

Trebat će vam:

1,5 kg goveđeg buta

2 žlice maslinova ulja

100 g pancete, narezane na trakice

2 mrkve, narezane na kolutiće

1 veći luk, nasjeckan

2 češnja češnjaka, nasjeckana

1 korijen peršina (prema želji)

200 ml crnog vina

100 ml vinskog octa

2 lista lovora

4-5 suhih šljiva

1 žličica klinčića

500 ml mesnog temeljca

3 žlice koncentrata rajčice

sol i papar prema ukusu

za prilog: domaći njoki, široki rezanci ili kuhani krumpir

Priprema:

Goveđi but očistite i napravite proreze u koje utisnite trakice pancete. Stavite meso u posudu, prelijte crnim vinom i octom, dodajte lovorov list i klinčiće, pokrijte i ostavite da se marinira najmanje 4 sata ili preko noći. Izvadite meso, posolite ga i osušite.

U velikoj posudi zagrijte maslinovo ulje i prepržite meso sa svih strana dok ne dobije koricu, pa izvadite. U istoj posudi pirjajte luk, mrkvu, češnjak i peršin dok povrće omekša i porumeni. Vratite meso u posudu, dodajte marinadu, suhe šljive, koncentrat rajčice i temeljac. Kuhajte 2-3 sata na laganoj vatri, povremeno okrećući meso.

Kad je meso mekano, izvadite ga i narežite. Umak procijedite ili izmiksajte, prema potrebi zgusnite i začinite. Poslužite uz prilog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. prosinac 2024 10:53