Ovo sporo kuhano varivo od marinirane govedine, bogatog umaka od vina, povrća i suhih šljiva pravo je kulinarsko remek-djelo koje spaja okuse prošlosti i sadašnjosti.
PAŠTICADA
Trebat će vam:
1,5 kg goveđeg buta
2 žlice maslinova ulja
100 g pancete, narezane na trakice
2 mrkve, narezane na kolutiće
1 veći luk, nasjeckan
2 češnja češnjaka, nasjeckana
1 korijen peršina (prema želji)
200 ml crnog vina
100 ml vinskog octa
2 lista lovora
4-5 suhih šljiva
1 žličica klinčića
500 ml mesnog temeljca
3 žlice koncentrata rajčice
sol i papar prema ukusu
za prilog: domaći njoki, široki rezanci ili kuhani krumpir
Priprema:
Goveđi but očistite i napravite proreze u koje utisnite trakice pancete. Stavite meso u posudu, prelijte crnim vinom i octom, dodajte lovorov list i klinčiće, pokrijte i ostavite da se marinira najmanje 4 sata ili preko noći. Izvadite meso, posolite ga i osušite.
U velikoj posudi zagrijte maslinovo ulje i prepržite meso sa svih strana dok ne dobije koricu, pa izvadite. U istoj posudi pirjajte luk, mrkvu, češnjak i peršin dok povrće omekša i porumeni. Vratite meso u posudu, dodajte marinadu, suhe šljive, koncentrat rajčice i temeljac. Kuhajte 2-3 sata na laganoj vatri, povremeno okrećući meso.
Kad je meso mekano, izvadite ga i narežite. Umak procijedite ili izmiksajte, prema potrebi zgusnite i začinite. Poslužite uz prilog.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....