Lešo teleća koljenica i svinjski rep s maslacem od oraha i ukiseljenim povrćem

Težina pripreme: jako lagano

Vrijeme pripreme: 130 min

Broj osoba: 4

Sastojci

  • teleća koljenica s malo više mesa
  • 2 svinjska repa s kostima do kralježnice
  • 100 g maslaca
  • 100 g oraha
  • 1,2 kg ukiseljenog miješanog povrća
  • 100 g hrena
  • 1,5 kg pilećeg temeljca
  • *za kiseljenje:
  • 2 l litre bijelog vinskog octa,
  • 1 litra vode
  • 60 g soli (2 posto soli na cijelu salamuru)
  • lovor, anis, komorač, peperoncini, majčina dušica, sjemenke gorušice, kim, šećer

Priprema

1. korak

Ako sami kiselite zimnicu potrebno vam je bijelo vino, voda začini i mirodije po volji kao što su. Sve zajedno zakuhajte do gotovo kipućeg (ne smije prokuhati) te prelijte preko povrća koje ste složili u u teglicu. Poklopite i pasterizirajte teglice u pećnici 1 sat na 85 stupnjeva.

2. korak

Pripremljeno meso ostavite na sobnoj temperaturi pola sata te ga potom blanširajte nekoliko minuta u kipućoj vodi, a zatim ga stavite kuhati u lonac s pilećim temeljcem. Teleću koljenicu možete staviti kuhati i 15 minuta prije ostalog mesa. Kuhajte oko 1 sat i 45 minuta na laganoj vatri (bez ključanja).

3. korak

Po želji, u istom loncu možete skuhati i povrće koje u tom slučaju ubacite u lonac pred kraj kuhanja jer mu ne treba dulje od 30 minuta. Maslac koji je omekšao na sobnoj temperaturi izmiješajte sa kosanim orasima, solju i paprom. Prije serviranja pospite sve krupnom morskom soli i naribanim hrenom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. prosinac 2024 01:52