Inspirirajte se

Ljetne vrućine zahtijevaju brze recepte, u manje od 30 minuta napravite rižoto, pitu ili odlične tacose

Pita od kozjeg sira i mrkve

 Podravka
Svakodnevna priprema brzih obroka i stalno razmišljanje o tome što pripremiti za ručak može dovesti do manjka inspiracije, posljedično i motivacije za kuhanjem. Stoga, ne bi bilo loše na jednom mjestu imati nekolicinu recepata za dane kada ponestane kreativnih kulinarskih ideja

Kako temperature zraka rastu, tako imamo sve manje volje za kuhanjem. Posebno tijekom ljetnih mjeseci, kada okrjepu tražimo uglavnom u osvježavajućim salatama i laganim jelima nakon kojih ne osjećamo težinu i nadutost, a koja su gotova u jako kratkom roku.

No, svakodnevna priprema brzih obroka i stalno razmišljanje o tome što pripremiti za ručak može dovesti do manjka inspiracije, a posljedično i motivacije za kuhanjem. Stoga, ne bi bilo loše na jednom mjestu imati nekolicinu recepata za dane kada ponestane kreativnih kulinarskih ideja.

Upravo zato vam u nastavku teksta donosimo pet jednostavnih ukusnih recepata koje smo pronašli u Vegeta BIO kuharici. Svako jelo sadrži jedan ključan sastojak koji ga idealno oplemenjuje – Vegetu BIO uzgojenu prema pravilima organskog uzgoja sa isključivo prirodnim sastojcima, bez gnojiva, pesticida i genetski modificiranih organizama. Još k tome dolazi bez laktoze, bez aditiva i šećera, s više od deset vrsta povrća i začina te s morskom soli koji u kombinaciji na vaš stol donose izvorne arome i istinske okuse prirode.

Jedna čajna žličica ovog čarobnog začina dovoljna je da lansirate najfiniji rižoto, tacose, salatu s kvinojom, pitu od kozjeg sira s mrkvom ili veganski curry!

Rižoto s graškom i pečenim lososom gotov za 30 minuta

Pečeni losos odlično se slaže s rižotom pa u kombinaciji s rižom uz dodatak bademovog biljnog napitka, parmezana i graška, postaje privlačno i zanimljivo jelo.

Sastojci (za 2 osobe):

4 mlada luka

4 žlice maslinovog ulja

4 češnja češnjaka

50 ml O'Plant Badem biljnog napitka

1 Limun (sok i naribana korica 1/2 limuna)

2 žlice naribanog parmezana (ili pecorina)

Vegeta Maestro Šareni papar

2 žlice Vegete BIO univerzalnog dodatka jelima

150 g Arborio riže Zlato polje

150 g Zamrznutog mladog graška Podravka

sol

2 odreska filea lososa (2 x 135g)

Priprema:

  1. File lososa očistite od kože i kostiju, posolite ga i ostavite sa strane.
  2. Rižu skuhajte prema uputama na pakiranju, a zamrznuti grašak stavite u posebnu zdjelicu. Mladi luk sitno narežite, češnjak nasjeckajte, naribajte koricu limuna pa mu ocijedite sok.
  3. U širokoj tavi na 2 žlice zagrijanog maslinovog ulja stavite mladi luk, češnjak, koricu limuna i sol. Pirjajte 5 minuta pa dodajte bademov biljni napitak i promiješajte. Zatim dodajte naribani parmezan, sok pola limuna, svježe mljeveni šareni papar i Vegetu Bio.
  4. Pirjajte 5 minuta na laganoj vatri pa umiješajte prethodno skuhanu rižu. U rižu s umakom dodajte grašak, pa kuhajte još 5 minuta, promiješajte i ugasite vatru.
  5. Dobro zagrijte drugu tavicu i nauljite s 2 žlice maslinovog ulja i stavite odreske lososa. Pecite ih s jedne, a zatim druge strane do zlatno rumene boje. Potkraj nakapajte limunovim sokom i pospite svježe mljevenim šarenim paprom.

Posluživanje: Topli rižoto poslužite s lososom.

Savjet: Uz rižoto s graškom možete umjesto lososa poslužiti i drugu ribu ili meso.

image

Rižoto s graškom i pečenim lososom

Podravka

Tacosi s piletinom gotovi za 25 minuta

Tacosi su jedna od prvih asocijacija na meksičku kuhinju. Male kukuruzne tortilje punjene piletiom i povrćem super su ručak ili večera u radnom tjednu, jer su gotovi za samo 25 minuta!

Sastojci (za 2 osobe):

300 g pilećeg filea

sok 1 limuna

250 ml tekućeg jogurta

3 žlice maslinova ulja

1 žlica smeđeg šećera

1 žlica Vegete BIO univerzalnog dodatka jelima

½ žlice Vegeta Maestro Dimljene crvene paprike

¼ žlice Vegeta Maestro Mljevenog crnog papra

¼ žlice Vegeta Maestro Češnjaka u granulama

¼ žlice Vegeta Maestro Chilija

½ žlice kumina

100 g rajčice

100 g salatnog krastavca

100 g crvene paprike

100 g feta sira

sok ½ limete

4 male kukuruzne tortilje

Priprema:

  1. Meso narežite na trakice i stavite u posudu za mariniranje te nakapajte limunovim sokom, prelijte jogurtom i 2 žlice maslinova ulja pa posipajte smeđim šećerom i Vegetom BIO.
  2. U zdjelici pomiješajte dimljenu crvenu papriku, crni papar, češnjak u granulama, mljeveni chili i kumin te posipajte preko mesa, promiješajte i ostavite marinirati 10 minuta.
  3. Za to vrijeme narežite povrće za posluživanje. Rajčicu, krastavac, papriku i feta sir narežite na kockice.
  4. U posudi pomiješajte povrće i sir i nakapajte sokom limete.
  5. Zagrijte tavu ili wok tavu, ulijte 1 žlicu maslinova ulja, dodajte marinirano meso te uz miješanje popecite.
  6. Tortilje zagrijte na tavi pa ih nadjenite pripremljenim povrćem i preko njega stavite meso.

Posluživanje: Poslužite dok je toplo.

Savjet: Na isti način pripremite i druge vrste mesa.

image

Tacosi s piletinom

Podravka

Veganska kvinoja s povrćem i avokadom gotova za 35 minuta

Brza veganska jela podjednako prijaju bila topla ili hladna. A kad kvinoji društvo prave avokado, bundeva i kupus - vege uspjeh je zajamčen!

Sastojci (za 4 osobe):

150 g kvinoje

2 žlice Vegete BIO univerzalnog dodatka jelima

300 g muškatne bundeve (butternut)

150 g kupusa

3 žlice maslinova ulja

1 luk

1 češanj češnjaka

sol

Vegeta Maestro Crni papar mljeveni

1 zreli avokado

sok ½ limete

Priprema:

  1. Kvinoju dobro operite u hladnoj vodi i procijedite.
  2. U wok stavite opranu kvinoju, Vegetu BIO i 370 ml vode. Kad zakipi, poklopite, smanjite vatru i kuhajte oko 15 minuta da se tekućina apsorbira. Višak tekućine ocijedite i stavite sa strane.
  3. Bundevu narežite na kockice, a kupus na rezance.
  4. U tavi zagrijte maslinovo ulje i dodajte sitno narezan luk. Popecite uz miješanje do zlatnožute boje pa dodajte protisnuti češnjak, bundevu i kupus.
  5. Kratko popecite, uz miješanje pa dodajte nekoliko žlica vode. Pirjajte na laganoj vatri uz miješanje, da povrće omekša (10ak minuta). Lagano posolite i pospite crnim paprom.
  6. Avokado očistite i narežite na ploške te nakapajte sokom limete.

Posluživanje: Gotovo jelo pospite grubo narezanim korijandrom i poslužite uz kuhane rižine rezance.

Savjet: Jelo možete poslužiti toplo ili hladno.

image

Veganska kvinoja s povrćem i avokadom

Podravka

Pita od kozjeg sira i mrkve gotova za manje od sat vremena

Jeste li ikad pokušali prhko tijesto nadjenuti ne samo sirom, već i mrkvom? Svakako isprobajte ovu zanimljivu kombinaciju u prhkoj slanoj piti, ostat ćete ugodno iznenađeni.

Sastojci (za 4 porcije):

150 g Glatkog brašna Podravka

100 g Pirovog brašna Podravka

120 g hladnog maslaca

1 žlica kiselog vrhnja

1 jaje

sol

200 g mrkve

250 g mladog kozjeg sira

80 g naribanog parmezana

300 g grčkog jogurta

1 žumanjak

sol

2 žlice limunova soka

¼ žlice Vegeta Maestro Češnjaka u granulama

¼ žlice Vegeta Maestro Šarenog papra u zrnu

2 žlice Vegete BIO univerzalnog dodatka jelima

mladi špinat za posluživanje

Priprema:

  1. Brašna pomiješajte, dodajte maslac narezan na listiće pa rukom povežite u prhko tijesto.
  2. Dodajte kiselo vrhnje, jaje i malo soli pa zamijesite glatko tijesto. Oblikujte ga u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku dok pripremate ostale sastojke.
  3. Mrkvu narežite na srednje kockice, popržite na tavi i stavite sa strane.
  4. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi, stavite u kalup za pite (Ø 24 cm), a zatim probodite na nekoliko mjesta vilicom.
  5. Pecite 15ak minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C.
  6. Za nadjev u zdjeli pomiješajte mladi kozji sir, naribani parmezan, grčki jogurt, žumanjak, pripremljenu mrkvu, sol, limunov sok, češnjak u granulama, šareni papar i Vegetu BIO.
  7. Tijesto izvadite iz pećnice, po njemu rasporedite nadjev pa vratite u pećnicu i na istoj temperaturi pecite još 15 minuta.

Posluživanje: Jelo poslužite toplo ili hladno, uz listove mladog špinata.

Savjet: Jelo možete pripremiti i u malim kalupima te poslužiti jednu pitu kao obrok.

image

Pita od kozjeg sira i mrkve

Podravka

Veganski zeleni curry gotov u 35 minuta

Curry je svakako najpopularnije i najpoznatije indijsko jelo koje se udomaćilo u svim krajevima svijeta. Isprobajte veganski zeleni curry s biljnim mlijekom i muškatnom bundevom.

Sastojci (za 4 osobe):

200 g rižinih rezanaca

1 mladi luk

2 češnja češnjaka

4 žlice kokosova ulja

¼ žličice Vegeta Maestro Bijelog mljevenog papra

¼ žličice Vegeta Maestro Curryja

¼ žličice Vegeta Maestro Kurkume

¼ žličice Vegeta Maestro Đumbira mljevenog

¼ žličice Vegeta Maestro Chilija

¼ žličice Vegeta Maestro Kima

300 g patlidžana

300 g muškatne bundeve (butternut)

400 ml OʹPlant Riže i kokos biljnog napitka

2 žličice Vegete BIO univerzalnog dodatka jelima

100 g prokulica

100 g Zamrznutog mladog graška Podravka

1 žlica smeđeg šećera

1 žlica sojina umak

sok ½ limete

list korijandra

Priprema:

  1. Rižine rezance skuhajte prema uputama na pakiranju.
  2. Mladi luk sitno narežite, a češnjak sitno nasjeckajte.
  3. U tarionik (mužar) stavite 2 žlice kokosova ulja, bijeli papar, curry, kurkumu, đumbir, čili, kim i mladi luk te sve izgnječite u finu pastu.
  4. Patlidžan i muškatnu bundevu narežite na kocke.
  5. U tavu zagrijanu na srednje jakoj vatri stavite 2 žlice kokosova ulja. Kad se zagrije, dodatje muškatnu bundevu i patlidžan pa uz miješanje kratko popecite.
  6. Dodajte pripremljenu pastu i zagrijete uz miješanje. Ulijte zatim biljni napitak od riže i kokosa i dodajte Vegetu BIO, prokulice i grašak te vode po potrebi. Pustite da zakipi, pa kuhajte na laganoj vatri 10 – 15 minuta.
  7. U umak umiješajte smeđi šećer, sojin umak i sok limete.

Posluživanje: Gotovo jelo pospite grubo narezanim korijandrom i poslužite uz kuhane rižine rezance.

Savjet: Muškatnu bundevu možete zamijeniti batatom.

image

Veganski zeleni curry

Podravka

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Podravkom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. prosinac 2024 09:58