Kako temperature zraka rastu, tako imamo sve manje volje za kuhanjem. Posebno tijekom ljetnih mjeseci, kada okrjepu tražimo uglavnom u osvježavajućim salatama i laganim jelima nakon kojih ne osjećamo težinu i nadutost, a koja su gotova u jako kratkom roku.
No, svakodnevna priprema brzih obroka i stalno razmišljanje o tome što pripremiti za ručak može dovesti do manjka inspiracije, a posljedično i motivacije za kuhanjem. Stoga, ne bi bilo loše na jednom mjestu imati nekolicinu recepata za dane kada ponestane kreativnih kulinarskih ideja.
Upravo zato vam u nastavku teksta donosimo pet jednostavnih ukusnih recepata koje smo pronašli u Vegeta BIO kuharici. Svako jelo sadrži jedan ključan sastojak koji ga idealno oplemenjuje – Vegetu BIO uzgojenu prema pravilima organskog uzgoja sa isključivo prirodnim sastojcima, bez gnojiva, pesticida i genetski modificiranih organizama. Još k tome dolazi bez laktoze, bez aditiva i šećera, s više od deset vrsta povrća i začina te s morskom soli koji u kombinaciji na vaš stol donose izvorne arome i istinske okuse prirode.
Jedna čajna žličica ovog čarobnog začina dovoljna je da lansirate najfiniji rižoto, tacose, salatu s kvinojom, pitu od kozjeg sira s mrkvom ili veganski curry!
Rižoto s graškom i pečenim lososom gotov za 30 minuta
Pečeni losos odlično se slaže s rižotom pa u kombinaciji s rižom uz dodatak bademovog biljnog napitka, parmezana i graška, postaje privlačno i zanimljivo jelo.
Sastojci (za 2 osobe):
4 mlada luka
4 žlice maslinovog ulja
4 češnja češnjaka
50 ml O'Plant Badem biljnog napitka
1 Limun (sok i naribana korica 1/2 limuna)
2 žlice naribanog parmezana (ili pecorina)
Vegeta Maestro Šareni papar
2 žlice Vegete BIO univerzalnog dodatka jelima
150 g Arborio riže Zlato polje
150 g Zamrznutog mladog graška Podravka
sol
2 odreska filea lososa (2 x 135g)
Priprema:
- File lososa očistite od kože i kostiju, posolite ga i ostavite sa strane.
- Rižu skuhajte prema uputama na pakiranju, a zamrznuti grašak stavite u posebnu zdjelicu. Mladi luk sitno narežite, češnjak nasjeckajte, naribajte koricu limuna pa mu ocijedite sok.
- U širokoj tavi na 2 žlice zagrijanog maslinovog ulja stavite mladi luk, češnjak, koricu limuna i sol. Pirjajte 5 minuta pa dodajte bademov biljni napitak i promiješajte. Zatim dodajte naribani parmezan, sok pola limuna, svježe mljeveni šareni papar i Vegetu Bio.
- Pirjajte 5 minuta na laganoj vatri pa umiješajte prethodno skuhanu rižu. U rižu s umakom dodajte grašak, pa kuhajte još 5 minuta, promiješajte i ugasite vatru.
- Dobro zagrijte drugu tavicu i nauljite s 2 žlice maslinovog ulja i stavite odreske lososa. Pecite ih s jedne, a zatim druge strane do zlatno rumene boje. Potkraj nakapajte limunovim sokom i pospite svježe mljevenim šarenim paprom.
Posluživanje: Topli rižoto poslužite s lososom.
Savjet: Uz rižoto s graškom možete umjesto lososa poslužiti i drugu ribu ili meso.
Tacosi s piletinom gotovi za 25 minuta
Tacosi su jedna od prvih asocijacija na meksičku kuhinju. Male kukuruzne tortilje punjene piletiom i povrćem super su ručak ili večera u radnom tjednu, jer su gotovi za samo 25 minuta!
Sastojci (za 2 osobe):
300 g pilećeg filea
sok 1 limuna
250 ml tekućeg jogurta
3 žlice maslinova ulja
1 žlica smeđeg šećera
1 žlica Vegete BIO univerzalnog dodatka jelima
½ žlice Vegeta Maestro Dimljene crvene paprike
¼ žlice Vegeta Maestro Mljevenog crnog papra
¼ žlice Vegeta Maestro Češnjaka u granulama
¼ žlice Vegeta Maestro Chilija
½ žlice kumina
100 g rajčice
100 g salatnog krastavca
100 g crvene paprike
100 g feta sira
sok ½ limete
4 male kukuruzne tortilje
Priprema:
- Meso narežite na trakice i stavite u posudu za mariniranje te nakapajte limunovim sokom, prelijte jogurtom i 2 žlice maslinova ulja pa posipajte smeđim šećerom i Vegetom BIO.
- U zdjelici pomiješajte dimljenu crvenu papriku, crni papar, češnjak u granulama, mljeveni chili i kumin te posipajte preko mesa, promiješajte i ostavite marinirati 10 minuta.
- Za to vrijeme narežite povrće za posluživanje. Rajčicu, krastavac, papriku i feta sir narežite na kockice.
- U posudi pomiješajte povrće i sir i nakapajte sokom limete.
- Zagrijte tavu ili wok tavu, ulijte 1 žlicu maslinova ulja, dodajte marinirano meso te uz miješanje popecite.
- Tortilje zagrijte na tavi pa ih nadjenite pripremljenim povrćem i preko njega stavite meso.
Posluživanje: Poslužite dok je toplo.
Savjet: Na isti način pripremite i druge vrste mesa.
Veganska kvinoja s povrćem i avokadom gotova za 35 minuta
Brza veganska jela podjednako prijaju bila topla ili hladna. A kad kvinoji društvo prave avokado, bundeva i kupus - vege uspjeh je zajamčen!
Sastojci (za 4 osobe):
150 g kvinoje
2 žlice Vegete BIO univerzalnog dodatka jelima
300 g muškatne bundeve (butternut)
150 g kupusa
3 žlice maslinova ulja
1 luk
1 češanj češnjaka
sol
Vegeta Maestro Crni papar mljeveni
1 zreli avokado
sok ½ limete
Priprema:
- Kvinoju dobro operite u hladnoj vodi i procijedite.
- U wok stavite opranu kvinoju, Vegetu BIO i 370 ml vode. Kad zakipi, poklopite, smanjite vatru i kuhajte oko 15 minuta da se tekućina apsorbira. Višak tekućine ocijedite i stavite sa strane.
- Bundevu narežite na kockice, a kupus na rezance.
- U tavi zagrijte maslinovo ulje i dodajte sitno narezan luk. Popecite uz miješanje do zlatnožute boje pa dodajte protisnuti češnjak, bundevu i kupus.
- Kratko popecite, uz miješanje pa dodajte nekoliko žlica vode. Pirjajte na laganoj vatri uz miješanje, da povrće omekša (10ak minuta). Lagano posolite i pospite crnim paprom.
- Avokado očistite i narežite na ploške te nakapajte sokom limete.
Posluživanje: Gotovo jelo pospite grubo narezanim korijandrom i poslužite uz kuhane rižine rezance.
Savjet: Jelo možete poslužiti toplo ili hladno.
Pita od kozjeg sira i mrkve gotova za manje od sat vremena
Jeste li ikad pokušali prhko tijesto nadjenuti ne samo sirom, već i mrkvom? Svakako isprobajte ovu zanimljivu kombinaciju u prhkoj slanoj piti, ostat ćete ugodno iznenađeni.
Sastojci (za 4 porcije):
150 g Glatkog brašna Podravka
100 g Pirovog brašna Podravka
120 g hladnog maslaca
1 žlica kiselog vrhnja
1 jaje
sol
200 g mrkve
250 g mladog kozjeg sira
80 g naribanog parmezana
300 g grčkog jogurta
1 žumanjak
sol
2 žlice limunova soka
¼ žlice Vegeta Maestro Češnjaka u granulama
¼ žlice Vegeta Maestro Šarenog papra u zrnu
2 žlice Vegete BIO univerzalnog dodatka jelima
mladi špinat za posluživanje
Priprema:
- Brašna pomiješajte, dodajte maslac narezan na listiće pa rukom povežite u prhko tijesto.
- Dodajte kiselo vrhnje, jaje i malo soli pa zamijesite glatko tijesto. Oblikujte ga u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku dok pripremate ostale sastojke.
- Mrkvu narežite na srednje kockice, popržite na tavi i stavite sa strane.
- Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi, stavite u kalup za pite (Ø 24 cm), a zatim probodite na nekoliko mjesta vilicom.
- Pecite 15ak minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C.
- Za nadjev u zdjeli pomiješajte mladi kozji sir, naribani parmezan, grčki jogurt, žumanjak, pripremljenu mrkvu, sol, limunov sok, češnjak u granulama, šareni papar i Vegetu BIO.
- Tijesto izvadite iz pećnice, po njemu rasporedite nadjev pa vratite u pećnicu i na istoj temperaturi pecite još 15 minuta.
Posluživanje: Jelo poslužite toplo ili hladno, uz listove mladog špinata.
Savjet: Jelo možete pripremiti i u malim kalupima te poslužiti jednu pitu kao obrok.
Veganski zeleni curry gotov u 35 minuta
Curry je svakako najpopularnije i najpoznatije indijsko jelo koje se udomaćilo u svim krajevima svijeta. Isprobajte veganski zeleni curry s biljnim mlijekom i muškatnom bundevom.
Sastojci (za 4 osobe):
200 g rižinih rezanaca
1 mladi luk
2 češnja češnjaka
4 žlice kokosova ulja
¼ žličice Vegeta Maestro Bijelog mljevenog papra
¼ žličice Vegeta Maestro Curryja
¼ žličice Vegeta Maestro Kurkume
¼ žličice Vegeta Maestro Đumbira mljevenog
¼ žličice Vegeta Maestro Chilija
¼ žličice Vegeta Maestro Kima
300 g patlidžana
300 g muškatne bundeve (butternut)
400 ml OʹPlant Riže i kokos biljnog napitka
2 žličice Vegete BIO univerzalnog dodatka jelima
100 g prokulica
100 g Zamrznutog mladog graška Podravka
1 žlica smeđeg šećera
1 žlica sojina umak
sok ½ limete
list korijandra
Priprema:
- Rižine rezance skuhajte prema uputama na pakiranju.
- Mladi luk sitno narežite, a češnjak sitno nasjeckajte.
- U tarionik (mužar) stavite 2 žlice kokosova ulja, bijeli papar, curry, kurkumu, đumbir, čili, kim i mladi luk te sve izgnječite u finu pastu.
- Patlidžan i muškatnu bundevu narežite na kocke.
- U tavu zagrijanu na srednje jakoj vatri stavite 2 žlice kokosova ulja. Kad se zagrije, dodatje muškatnu bundevu i patlidžan pa uz miješanje kratko popecite.
- Dodajte pripremljenu pastu i zagrijete uz miješanje. Ulijte zatim biljni napitak od riže i kokosa i dodajte Vegetu BIO, prokulice i grašak te vode po potrebi. Pustite da zakipi, pa kuhajte na laganoj vatri 10 – 15 minuta.
- U umak umiješajte smeđi šećer, sojin umak i sok limete.
Posluživanje: Gotovo jelo pospite grubo narezanim korijandrom i poslužite uz kuhane rižine rezance.
Savjet: Muškatnu bundevu možete zamijeniti batatom.
Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Podravkom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....