Kako bismo na zalasku zime i sa stilom dočekali proljeće, poželjeli smo se dobre lešade. Upravo je janjeća kalja bila jedno od jela koje je i Mario Mihelj, chef El Tora, u pandemijskoj 2021., a uoči uskrsnih blagdana, nudio svojim vjernim gostima za nedjeljni ručak. Bio je to hvalavrijedan kocept kojim su Mihelj i njegov tim pokušali i uspjeli nadvladati teška vremena, a u koji su uključili i domaće uzgajivače. Konkretno, mladu janjetinu nabavljali su od Badurine iz Metajne na otoku Pagu, a kako ju je chef Mihelj priprema na lešo otkrio je našoj kolegici Nedi Batinić.
Ako biste se rado i sami uhvatili u koštac s pripremom janjetine, ovaj recept je provjereno dobar i drugi vam neće trebati!
LEŠO JANJETINA S POVRĆEM - JANJEĆA KALJA
Sastojci:
- 600 g janjeće plećke
- 400 g janjećih rebara
- 300 g mrkve
- 300 g krumpira
- 300 g celerova korijena
- 20 g peršinova lista
- 100 g kupusa
- 1 g soli
- 1 g papra u zrnu
- 2 režnja češnjaka
- 0,05 l maslinova ulja
Priprema:
Meso janjetine narežite na komade srednje veličine te lagano začinite solju. U lonac stavite meso, povrće i krupni papar, zalijte vodom da sve prekrije i lagano kuhajte poklopljeno. Nakon sat vremena kuhanja provjerite je li meso omekšalo. Ako jest, onda ostavite nekoliko minuta da se smiri i spremno je za serviranje. Najbolje je jelo ostaviti u loncu u kojem se kuhalo pa posipati svježe nasjeckanim peršinom i pokapati dobrim maslinovim uljem. Ako ga servirate u tanjuru, uzmite što veći i dublji tanjur da vam stane sve povrće i meso.